22 sept.

Primul stagiu de formare pentru jurnaliștii români din jurul granițelor, desfășurat la Iași

Astăzi (22 septembrie) la Iași se încheie primul stagiu de formare pentru jurnaliștii români din jurul granițelor, organizat de Asociația Internațională a Jurnaliștilor Români.

StagiuAIJRIasi

La cursul de formare profesională, au participat un grup de 8 tineri din presa din Republica Moldova și Cernăuți. Orele au fost susținute de profesori de la Universitatea ”Al. I. Cuza”, jurnalişti de la Ziarul de Iaşi, TVR, Radio România şi Curentul. „Noi credem că e nevoie de profesionalizarea presei nu numai în România ci și în jurul său. Acest stagiu a fost gândit tocmai în ideea de a face mai buni jurnaliștii, de a-i învăța lucruri noi, de a-și aprofunda cunoștințele și în partea teoretică și practică”, a declarat redactor-șef adjunct de la Curentul, Mădălin Necșuțu, unul din organizatorii stagiului.

19 sept.

Jurnaliştii care participă la stagiul de formare profesională al AIJR trec în zona practicii

Stagiul de formare profesională a jurnaliştilor români din jurul granițelor României continuă, la Iaşi, cu noi experiențe şi exerciții practice. Dacă prima parte a cursurilor a fost dedicată însuşirii regulilor de bază din zona presei de televiziune, radio, agenție, online şi cea tiparită, participanții au trecut treptat în cea a practicii.

Lectorii programului Alianței Internaționale a Jurnaliştilor Români (AIJR) au oferit cursanților detalii variate, de la noțiuni de inițiere în meseria de ziarist, până la cele legate de “new media”. După ce profesorul universitar Daniel Condurache le împărtăşise cursanților aspecte generale dar şi particularități ale presei din România, a venit rândul Carlei Tompea, profesionist recunoscut în domeniul TV, să le vorbească acestora despre ce înseamnă presa de televiziune sub toate aspectele ei. La rândul său, Mădălin Necşuțu, redactor-şef adjunct al publicației “Curentul”, a ales să facă o prezentare despre avantajele şi dezavantajele presei scrise în format tipărit, comparativ cu cea de tip online. El i-a îndemnat pe cursanți să fie jurnalişti “24 de ore din 24”. “Viitorul presei aparține “jurnalistului universal” care poate parcurge tot circuitul transmiterii unei ştiri, de la conceperea textului la inserarea de elemente audio-video, editare şi montaj, transmitere şi ridicare pe site”, a precizat el.

Regizorul Alexandru Condurache a venit să completeze acest peisaj prin imagine şi sunet, în cadrul unui curs despre creativitate video, limbaj vizual, realizarea filmărilor şi post-producția de film.

Sergiu Dan, jurnalist RADOR, le-a explicat regulile scrierii corecte a unei ştiri de agenție şi le-a oferit un ghid tipărit al agenției de presă RADOR.

Redactorul-şef al `Ziarului de Iaşi`, Toni Hrițac, a preferat să-i invite în redacția sa pe jurnaliştii care participă la stagiul de formare organizat de AIJR. Acolo le-a explicat în detaliu despre cum funcționează un cotidian pe suport de hârtie şi le-a dezvăluit din tainele manageriale şi editoriale ale unei publicații de presă scrisă. Jurnaliştii din Republica Moldova şi Ucraina prezenți la cursuri au avut parte de o serie de exerciții şi probe practice legate de selectarea şi redactarea unor ştiri, precum şi unele de munca în echipă sau responsabilizare individuala. Pentru aceştia urmează în zilele următoare noi experiențe, alături de oameni importanți de presă, precum Irina Păcurariu (TVR), Cătălin Gomboş (Radio România) sau Radu Popescu, expert în comunicare şi PR politic.

Asociatia Alianța Internațională a Jurnaliştilor Români derulează proiecte în scopul susținerii presei de limbă română din afara României şi a jurnaliştilor de limbă română ce îşi desfăşoară activitatea în interiorul sau în afara granițelor țării. Stagiul de formare profesională organizat de AIJR la Iaşi este susținut financiar de catre Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE).

publicat de Ina Guțu la Radio Chişinău

14 sept.

Astăzi a început la Iaşi prima ediție a Stagiului de formare pentru tinerii jurnaliştii din vecinătatea României, prima inițitiavă de acest gen din România

La stagiul care se va desfăşura timp de 10 zile participă jurnalişti din Republica Moldova şi Ucraina.

Cursurile sunt susținute de profesori de la Universitatea Al. I. Cuza, jurnalişti de la Ziarul de Iaşi, TVR, Radio România şi Curentul.

Deschiderea stagiului a fost făcută de profesorul Daniel Condurache, unul din cei mai respectați creatori de şcoală şi de presă din România.

DSCN2457

Coordonatorul programului, Marian Voicu, spune că “Profesionalizarea presei din comunităţile româneşti este unul din instrumentele cheie ȋn reconstruirea identitaţii comunităţilor din care provin şi construirea unei societăți civile puterniice. Sperăm că legăturile care se vor forma vor ajuta la construirea unei reţele de viitori lideri de opinie ȋn aceste comunităţi”.

Programul este organizat de Alianța Internațională a Jurnaliştilor Români, este finanțat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni şi se desfăşoară cu sprijinul Universității Petre Andrei din Iaşi.

Asociația Alianţa Internaţională a Jurnaliştilor Români are ca scop susţinerea presei de limbă română din afara României, a jurnaliştilor de limbă română care îşi desfăşoară activitatea, temporar sau permanent, în afara graniţelor României.
AIJR editează şi publică on-line www.etransmedia.ro, o platformă a jurnaliştilor români de pretutindeni, la care contribuie jurnalişti din Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Ucraina, Turcia, Cipru, Spania, Italia, Franţa, Irlanda, Marea Britanie, China, Statele Unite, Canada.

12 sept.

LECTORII STAGIULUI 2014

DANIEL CONDURACHE – NOILE MEDIA – PARADIGME. MASS-MEDIA ROMȂNEŞTI ÎN ERA DIGITALĂ.

CONDURACHEDaniel Condurache este vice-rector al Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași, profesor universitar, la catedra de Mecanică Teoretică, profesor universitar asociat, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de Litere, Departamentul de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, profesor universitar asociat, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Catedra de Comunicare şi Relaţii Publice.

Este editorul publicaţiei săptămânale “Opinia studenţească” ediţiile print şi online (din 1999), coordonatorul agenţiei de ştiri a Universităţii “Al. I. Cuza” – Cuzanet, titularul disciplinelor Tehnici şi tehnologii media, Multimedia şi Canale media, în cadrul Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Facultatea de Litere, Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi, titularul disciplinei Tehnici media actuale, din cadrul programului de masterat “Relaţii publice şi publicitate”, Facultatea de Filosofie, Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi.

Lucrează în presa din 1974. A publicat peste 300 de articole (ştiri, reportaje, interviuri, anchete etc.) publicate sau difuzate în Viaţa Studenţească, Opinia Studenţească, Europa Liberă, BBC, Expres Magazin, Evenimentul Zilei.

A fost director general al reţelei de cotidiene “Monitorul”, redactor-şef adjunct “Evenimentul Zilei”, şef secţie la “Expres Magazin”, reporter la “Europa Liberă”, redactor-şef la “Opinia Studenţească”.

Este membru The New York Academy of Science, American Institute of Aeronautics and Astronautics-USA, membru American Mathematical Society USA, membru fondator al Asociaţiei Ziariştilor din România, Preşedinte de onoare al Asociaţiei Jurnaliştilor Profesionişti din Iaşi, Membru în Board-ul Centrului pentru Jurnalism Independent.

Laureat al Galei Clubului Român de Presă – 2003, pentru cel mai bun proiect editorial,

A absolvit Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii şi Facultatea de Matematică, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, Doctor în ştiinţe 1990-1995, Magna Cum Laude.

 

CARLA TOMPEA – ŞTIRILE TV – PRODUCŢIE ŞI MANAGEMENT          

Cursul îşi propune să pornească de la întrebarea simplă dar cu răspuns complicat: ”Ce este o ştire?”

Care este filtrul prin care alegem şi tratăm subiectele ştirilor, cât ajută imaginea în ştirea de televiziune şi care este diferența între a face şi a recepta ştiri – sunt întrebări la care vom încerca să răspundem prin exemple şi comentarii.

Vom trata teme diverse şi incitante – sursele reporterului şi construcția unei ştiri, finalitatea unei campanii şi anunțarea dezastrelor,despre vedetele unui jurnal şi producătorul acestuia, omul-cheie din regie.

Şi nu în ultimul rând,cursul va aborda chestiuni ce țin de “mica uzină făcătoare de jurnale”, adica work-flow, în cadrul unei redacții de ştiri, dar şi formate de talk-show şi dezbateri,specifice unui canal de profil.

CALRACarla Tompea este jurnalist al TVR de peste 22 de ani. După o scurtă experiență la Radio Iaşi, a devenit, în iulie 1992, cel mai tânăr student-colaborator la TVR Iaşi. A fost pe rand reporter, redactor,moderator şi realizator de emisiuni,producător de jurnale şi emisiuni informative, redactor şef al Redacției Ştiri.

Din 2011, timp de doi ani, a fost director al TVR Info, canalul de ştiri al Televiziunii Române, pe care l-a relansat sub logo-ul “Televiziunea de stiri a românilor”.

A urmat numeroase burse şi stagii în țară şi în străinătate, a obținut premii şi recunoaşteri profesionale,a fost timp de 2 ediții membru în juriul Premiilor CIRCOM Regional.

A absolvit Facultatea de drept la UAIC, are un master în comunicare şi jurnalism şi este doctor în filosofie şi ştiințe sociale. A susținut cursuri şi seminarii de drept,integrare europeană şi jurnalism de televiziune.


TONI HRIŢAC – CURS DE PRESĂ SCRISĂ

Cursul de presă scrisă se adresează ziariştilor care vor săşi îmbogățească orizontul profesional şi acoperă principalele subiecte care fac bazele jurnalismului. Vom discuta despre identificarea, selecția şi relevanța subiectelor jurnalistice, despre genurile publicistice – ştire, relatare, reportaj, analiză, investigație, interviu şi tipuri de jurnalism de opinie. Toate acestea le vom vedea din mai multe perspective profesionale, dar vom pune accent pe documentare si redactare. Vom discuta despre surse, relevanța lor, acces, citare si legături cu acestea. Vom trece in revista principalele moduri de redactare, functie de genul publicistic ales. Un spațiu deosebit vom acorda jurnalismului economic, unde vom prezenta pe scurt “Ghidul de scriere stil Bloomberg”. La sfârşit, vom aborda probleme legate de etică şi deontologie jurnalistică şi vom trece în revistă principalele prevederi ale codurilor deontologice. Fiecare participant va primi câte un ghid “Bloomberg”, iar referințele bibliografice vor face trimitere la “Jurnalistul universal”, de David Randall.

TONIToni Hrițac a debutat în presă la Viața Politehnicii, în 1988. A devenit apoi redactor la prestigioasa Opinia Studenească (1990) şi din 1991 a început să lucreze la Monitorul de Iaşi, ca reporter, şef de departament, redactor şef.

În perioada 2005 – 2007 a predat cursul “Jurnalism tematic” la Facultatea de Ştiințele Comunicării de la Universitatea “Petre Andrei IaşI”.

A absolvit Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Universitatea Tehnică “Gh. Asachi” Iaşi, “Management Newsroom & The Media Managers”, Chico, California State University, USA, Bursier “German Marshall Fund” – SUA (2003).

 

IRINA PĂCURARIU – „REPORTAJUL – ÎNTRE PUTERE ŞI NEPUTINŢĂ”

Într-o epocă în care media este tot mai tributară celor care o potențează, finanțatori sau autorități, forța poveştii bine spuse şi conformă cu realitatea ajunge discutabilă. Distanța dintre definițiile de manual şi practica adevărată nu se regăseşte în teorie. Reportajul din presa românească urmăreşte temele sociale majore sau este tributar intereselor de comunicare. Unde se pierde adevărul şi cum i se substituie demagogia? Se poate deosebi un personaj de un nonpersonaj?

IRINAIrina Păcurariu a fost primul reporter român care a realizat un documentar în Himalaya – „Ţara Şerpaşilor”, desemnat şi cel mai bun documentar al anului de APTR.

Are numeroase premii, cele mai importante fiind: Jurnalistul Anului pentru documentarul Marţi, Joi, Sâmbătă, Premiul Consiliului Naţional al Cinematografiei pentru reportajul EU – marginea Europei sau cele şase premii APTR, cu o încărcătură specială fiind Marele Premiu APTR pentru reportajul Codrina.

A urmat stagii de pregătire la BBC, Thomson Foundation, Discovery Campus, France 3, ARD, Circom Regional. Specializările principale au fost în producţia de documentare, reportaje şi programe, având teme sociale, interese ale minorităţilor, echilibru politic.

Numele ei este legat de TVR încă din 1992, când a intrat în echipa TVR Iaşi. Din 2004 a început să realizeze şi să producă emisiuni şi la sediul central TVR, din Bucureşti.

Irina a absolvit Facultatea de Electrotehnică din cadrul Universităţii „Gheorghe Asachi” – Iaşi. În 2008 a terminat un master în Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

 

ALEXANDRU CONDURACHE – CREATIVITATEA VIDEO

Creativitate video, creativitate culturală, creativitate colectivă, limbaj vizual (încadraturi, tehnici, semnificație), plasarea mesajului, realizarea filmărilor, post-producție.

ALEXAlexandru Condurache este regizor de film şi televiziune, absolvent al Academiei de Teatru şi Film „I.L.Caragiale” din Bucureşti în urmă cu 20 de ani. A lucrat vreme de 12 ani la Studioul teritorial TVR Iaşi. Din anul 2007 este asistent universitar în cadrul Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea „Al.I.Cuza” din Iaşi. Asociat din 1996 al studioului de producţie video Rofilco Film Studio. În portofoliu are peste 1000 de producţii video ce acoperă domeniile filmului documentar, filmului comercial, formatelor de televiziune, promovării de produse culturale.

 

RADU POPESCU – PRESA, PR-UL POLITIC ŞI CAMPANIILE ELECTORALE DIN ROMȂNIA ŞI REPUBLICA MOLDOVA

  •  Rolul presei în campania electorală din punctul de vedere al unui concurent politic. Mecanismul de luare a deciziilor de către politicieni pentru a apela sau nu la un anumit suport publicitar. Exemple din România vs Republica Moldova.
  • Cum trebuie să arate o ofertă publicitară din partea presei în campania electorală. Exemple din România vs Republica Moldova.
  • Modalităţi de promovare eficientă a unor candidaţi electorali în presă (cum să fie util acest lucru atît receptorilor,cît şi candidaţilor). Legătura cu departamentele de presă ale partidelor. Exemple din România vs Republica Moldova.
  • Cum poate fi utilă presa unor politicieni chiar şi în afara perioadelor electorale. Exemple din România vs Republica Moldova.
  • Cum se desfăşoară o campanie electorală, de la început şi pînă în ziua alegerilor. Exemple din România vs Republica Moldova.

RADURadu Popescu a fost director pentru Promovare în Grupul de Presă Nord Est (1995-2001), manager al revistelor „TOT O DATĂ” şi „IS24FUN” (ulterior parte a Grupului de Presă Realitatea – Caţavencu) (2001-2012).

Oferă consultanţă în alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare din România şi Republica Moldova din 2000.

Radu Popescu a absolvt Facultatea de Ştiințe Economice a Universității Al I Cuza şi cursurile de „Francaise des affaires”, Chambre de Commerce et des Affaires Paris.

 

CĂTĂLIN GOMBOŞ – RADIOUL: CUVȂNTUL CARE FACE CȂT O MIE DE IMAGINI

Curs 1: Radioul: Cuvântul care face cât o mie de imagini

Avantajele și dezavantajele radioului. Tipuri de radio (public/comercial, generalist/de nișă (știri, cultural, sport, muzică), genuri de emisiuni, împărțirea unei ore.

Curs 2: Informația radio.

Specificul informației difuzate la radio, modul de realizare a unui buletin/radiojurnal, genuri jurnalistice (știre, știre cu insert, relatare, reportaj, interviu), criterii de paginare.

Curs 3: Reportajul literar

Tehnici de redactare a reportajului literar, tipuri de reportaj literar, subiecte abordate, genuri jurnalistice (new journalism, gonzo journalism, magic journalism), cărți.

GOMBOSCătălin Gomboș este, din 2001, jurnalist Radio România, pentru care a fost de mai multe ori, între 2003 și 2008, corespondent de război în Irak și în Afghanistan; interesul său pentru Orientul Mijlociu, datează, însă, din perioada 1993 – 1997, când a locuit și a studiat în regiune. Între 2009 și 2012 a fost corespondent Radio România în Republica Moldova, unde, începând cu primăvara lui 2011, a contribuit la înființarea și coordonarea Radio Chișinău. Este absolvent al Facultății de Științe Politice a Universității București și are un master la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București, cu specializarea “Orientul Mijlociu – Limbi și culturi în contact”. A obținut mai multe premii și distincții, între care “Tânărul jurnalist al anului 2008”, acordat de Freedom House Romania, pentru reportaj scris, și Premiul Asociației Euro-Atlantice “Manfred Woerner” pentru corespondențe de război.

 

MĂDĂLIN NECŞUŢU – CURS DE PRESĂ SCRISĂ ŞI ON-LINE

Voi preda un curs teoretic, la care voi încerca să adaug și elemente de practică, privind aspecte generale ale presei scrise. De la cum se scrie corect o știre de presă scrisă, până la tehnici de redactare speciale și diverse considerații de care jurnaliștii de presă scrisă ar trebui să țină cont. Intenționez să le vorbesc cursanților și despre stilul de redactare al Associated Press pentru cei care vor să scrie pentru publicații de limbă engleză.

Pe lângă cursul de presă scrisă, aș mai dori să le vorbesc cursanților și despre ceea ce înseamnă presa online, raportul dintre presa scrisă și presa online și rolul de viitor al acestui segment de presă relativ nou. Totodată, aș vrea să vorbim și despre ce înseamnă rapiditatea transmiterii unei informații în mediul online în raport cu procedeele clasice de scriere a unei știri. Nu în ultimul rând, vreau să vorbim despre ceea ce înseamnă conceptul „new media” și ce presupune acesta.

MADALINMădălin Necşuțu a debutat în presă în anul 2006 la agenția de știri Mediafax. Din 2007 a început o colaborare cu   ziarul „ZIUA”, unde a activat la departamentul de politică externă, atât la ediția online, cât și la cea tipărită. A urmat apoi ziarul „Curentul”, iar în prezent este redactorul-șef adjunct al publicației. Am absolvit Facultatea de Istorie a Universității „Dimitrie Cantemir” și a urmat un curs de masterat de „Relații Internaționale” la Facultatea de Istorie a Universității București. Ulterior, a urmat cursuri post-universitare la Institutul Diplomatic Român.

 

SERGIU DAN – JURNALISMUL DE AGENŢIE

Cursul presupune, printre altele, determinarea caracteristicilor jurnalismului de agenţie, explicarea esenţei şi particularităţilor sistemului internațional de agenţii, identificarea surselor jurnalismului de agenţie și determinarea semnificaţiei titlului într-o ştire de agenţie.

SERGIUSergiu Dan și-a făcut debutul în mass-media în 2007, la Agenția de presă RADOR, unde lucrează și în prezent și acoperă, în principal, situația socio-politică din Europa de est, spațiul post-sovietic, în special comunitățile românești din jurul granițelor României. Este implicat în activități ale mediului asociativ și este președinte al Asociației Convergențe Europene.