24 ian.

Corlățean despre Republica Moldova: „Au fost atinse multe obiective politice cu sprijin românesc și european”

Pe fundalul situației politice incerte de la Chișinău privind guvernarea Republicii Moldova, fostul ministrul de Externe Titus Corlățean a afirmat sâmbătă, în cadrul unei reuniuni a jurnaliștilor din România și Republica Moldova, că trebuie privită și partea plină a paharului pentru a se observa progresele făcute de Republica Moldova în ultimii 20 de ani, cu precădere în ultimul mandat de guvernare.

10945751_900633396654167_4773904123741013664_n

El a povestit despre prima experiență a sa în Republica Moldova, în 1994, atunci când pe vremea studenției sale a putut participa în calitate de observator la o rundă de alegeri parlamentare. Acesta și-a amintit că, fiind studenți români, vameșii moldoveni i-au ținut circa 10 ore în vamă pentru a le expira acreditarea la eveniment. În cele din urmă, grupul de studenți români din care făcea parte a forțat intrarea în Republica Moldova, creând și un mic incident diplomatic, dar a ajuns la secția de votare la care trebuia să meargă.

În comparație, la circa 20 de ani distanța, diplomatul a vorbit despre diferențe mari față de acea perioadă precum semnarea de către R. Moldova a Acordului de Asociere și Liber Schimb cu UE, ridicarea vizelor de călătorie în UE pentru cetățenii de peste Prut sau fondurile europene puse la dispoziția guvernului de la Chișinău în realizarea reformelor. El a mai vorbit despre rolul important de avocat al României în interiorul lui și lobby-ul activ pe lângă statele europene în formarea Grupului de prieteni al Republicii Moldova în UE. Cât despre interesul Bruxelles-ului legat de Parteneriatul Estic, Corlățean a vorbit despre o sporire a alocării de fonduri europene în cuantum de peste 15 miliarde de euro în perioada 2013-2020. Despre situația politică creată la Chișinău, oficialul român a spus că va fi foarte dificil de guvernat în Republica Moldova cu un guvern minoritar. „Când ai un guvern minoritar, în momentele critice stai la mâna celor care te susțin și pot apărea cereri de concesii mari”, a declarat Titus Corlățean.

La rândul său, Vlad Țurcanu, consilier al președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a afirmat că este nevoie ca România să-și consolideze proiectele jurnalistice de peste Prut și să pună accentul într-o strategie de viitor pe dezvoltarea instituțiilor media din zona online. „Trebuie să se consolideze proiectele care deja s-au conturat, în special în zona online, deoarece vor fi eficace în timp. Problema constă în a găsi mesajele pentru populație în explicarea integrării în UE, iar jurnaliștii români pot fi extrem de utili pentru jurnaliștii din Republica Moldova”, a declarat oficialul de peste Prut. El a mai adăugat că luni președintele Timofti va avea consultări cu toate fracțiunile parlamentare în vederea urmării unui nou guvern la Chișinău. De asemenea, expertul economic Petrișor Peiu (Fundația Universitară a Mării Negre – FUMN) a explicat în cifre care ar fi costul unirii dintre Republica Moldova și România, dar a punctat că la nivel politic există multe impedimente chiar și pentru integrarea Republicii Moldova într-un orizont scurt de timp sun mandatul actualui șef al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Reuniunea jurnaliștilor de limbă română de pe ambele maluri ale Prutului ce are loc, la București, între 23-25 ianuarie, este cel mai mare de această anvergură și este organizat și promovat de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români (AIJR) și Platforma Unionistă Acțiunea 2012.

publicat in TRANSMEDIA