01 oct.

CURSANȚII STAGIULUI 2014

Irina Corobcenco

10599723_825542300802126_2004113218783691950_n„Un stagiu poate oferi noi instrumente sau noi oportunități, un altul poate fixa noi principii sau elimina reguli… Stagiul AIJR a așezat oportunitățile alături de instrumente, iar regulile teoretice au fost susține de principiile practice.
Am învățat să perseverez în activitatea jurnalistică fără să uit că dincolo de cuvinte există un motiv, iar dincolo de motiv există o cauză. Între toate acestea, am susținut dezvoltarea unui echilibru (obiectivism – subiectivism), căci atunci când societatea este în cădere liberă, dar sigură, calitatea informației poate fi o soluție.
Mulțumesc AIJR”

7

Irina este autor-colaborator la Institutul European pentru Republica Moldova

 

 

 

 

Ina Guțu

poza”A fost un stagiu cu program intensiv. Valoros, în primul rând prin calitatea conținutului cursurilor predate, dar mai ales pentru oamenii pe care i-am întâlnit. Cea mai mare parte dintre ei mi-au devenit prieteni,  alții- surse de informare sau modele de urmat. Timp de 10 zile am interacționat cu jurnaliști de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din Cernăuți. Ne-am cunoscut mai bine, ne-am înțeles reciproc realitățile în care trăim și activăm, ne-am predat, pe alocuri, unii celorlalți și importante lecții de istorie. În epoca internetului și a rețelelor de socializare, informația la fel ca și cultura, nu mai pot fi îngrădite. Cred cu tărie că jurnaliștii, la fel ca și profesioniștii din alte domenii,  au nevoie de cât mai multe astfel de întruniri, stagii și traininguri, în care oameni de calitate să se adune, ca mai apoi să devină unii prin intermediul celorlalți, promotori de informație valoroasă.”

9

Ina este reporter Radio România Chișinău

 

 

 

 

Mariana Jacot

M.JacotO să fiu sinceră. Stagiul de formare profesională pentru jurnaliști organizat de către AIJR la Iași, anul trecut, a fost prima mea experiență. Pentru că practic jurnalismul de circa trei ani cele 10 zile la seminar m-au ajutat să învăţat să-mi fac meseria și mai bine. Știu că totul depinde de jurnaliști, dar, din păcate, în ultima perioadă calitatea jurnalismului din Republica Moldova scade. Așa cum noi suntem intermediari între societatea civilă și evenimentele politice și sociale din țară este nevoie ca mesajul să fie transmis corect, ori aceasta se întâmplă numai după o instruire corectă. În cadrul stagiului, lectorii, jurnaliști profesioniști din România, prin exercițiile practice, au reușit să ne provoace, să vrem ca și în Moldova să avem jurnalism de calitate. De la ei am învățat cât de importantă este o știre corectă, când e momentul să ne autocenzurăm şi când să „luptăm” cu şeful pentru abordarea unui subiect. Acum, în timp ce scriu articole, mă gândesc: „Ce va spune oare cutare lector despre acest subiect?” Mulţi au devenit pentru mine exemple bune de urmat. Și îmi doresc peste câțiva ani să-mi fac și eu meseria la fel de bine cum o fac ei. Pe lângă cunoștințe, am rămas și cu relații de prietenie cu lectorii, dar și cu participanții la training din Ucraina. Unii mi-au devenit și surse de la care, zilnic, primesc informații despre evenimentele din țara lor. Deci, un training foarte util. Din păcate așa cum, încă, mai suntem un stat care suferă și duce dorul de “Uniunea Sovietică” și „limba moldovenească”, cred că, sunt necesare mai multe astfel de training-uri care vor cultiva onestitate şi competenţă în mass-media din Republica Moldova, totodată vor ajuta la păstrarea valorilor românești. Cred că doar așa putem face ca  presa românească dincolo de granița cu România să supraviețuiască.

6

Mariana este reporter la TV7 Chişinău

 

 

 

 

Svetlana Ursu

photo.phpParticipând la prima ediție a Stagiului de formare pentru jurnaliști, organizat la Iași în septembrie 2014, mă consider o beneficiară. Trebuie să recunosc că am avut nevoie de un impuls, pentru a înțelege că vreau să continui să lucrez în domeniul jurnalistic. Stagiul, organizat de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români a constituit o piatră în ”piramida” formării mele profesionale, dar şi personale. Informațiile obținute cu această ocazie au fost deosebit de relevante şi mi-au servit în activitatea pe care o desfășor. Pentru mine a fost o experiență interesantă și extrem de utilă din toate punctele de vedere. În cadrul stagiului am cunoscut persoane deosebite, de la care, de asemenea, am învățat multe noțiuni în ce privește jurnalismul de televiziune, radiou și on-line. Datorită selecției am fost o echipă care a reușit să comunice bine, să împărtășească idei și propuneri interesante. Toate acestea nu erau posibile, în schimb, dacă nu aveam ajutorul neprețuit al echipei organizatoare. În același timp, a fost o oportunitate pentru mine și ceilalți participanți de a interacționa cu jurnaliști profesioniști din România. Recomand experiența Stagiului tuturor tinerilor jurnaliști!

3

Svetlana este corespondent la ziarele ”Cuvântul adevărului” și ”Cronici Bucovinene” din Cernăuți

 

 

 

 

Marina Zibliuc

10357113_777071529024093_3270226219840770705_nAm aflat lucruri noi nu doar în domeniul în care lucrez ci şi în domenii pe care le cunoşteam doar teoretic (presă scrisă, on-line, radio). Lectorii au contribuit nu  doar la formarea profesională ci şi la cea personală.

 

5

Marina este reporter la REN TV Chişinău

 

 

 

 

 

Natalia Ciumac

ciumac

Acest stagiu mi-a oferit mai mult decât am aşteptat. Lectorii au venit din domenii diferite iar ceea ce am învățat de la ei ne va ajuta să construim altfel subiectele de presă.

 

 

 

4

Natalia este reporter la TVR Moldova

 

 

 

 

 

Consuela Tamazlîcaru

1233352_10151863149622390_1933826679_n

Am cunoscut oameni noi, am învățat de la cei mai buni, am primit recomandări prețioase, în meserie şi nu numai.

 

 

1

Consuela este jurnalist la TV Moldova 1

 

 

 

 

 

Vitalie Şelaru

1510483_788347987881663_6809791842355926453_n

Stagiul ne-a oferit detalii despre conceptele şi instrumentele folosite în presa românească şi străină. Cursurile au fost peste aşteptările personale! Mulțumesc!

 

2

Vitalie este director al Radio Național Chişinău