28 sept.

Statul și națiunea moldovenească sunt amenințate din interior și din afară

ȘTIREA: Gânduri despre statalitatea moldovenească

“Astăzi Republica Moldova se află în fața unei provocări istorice: se va menține oare însuși statul și nu se va întrerupe oare vechea tradiție de construire comună și colaborare între popoarele și etniile unite în jurul etniei moldovenești ce a și format statul? Bazele statalității moldovenești  contemporane au primit lovituri sofisticate și distrugătoare pe parcursul a 10 ani ai așa-numitei guvernări „pro-europene”.

Este vorba și de evenimentele din 7 aprilie 2009,  și de încercarea de a destrăma temelia vieții de zi cu zi a satului  moldovenesc, și despre distrugerea infrastructurii și aspectului exterior al capitalei țării –  orașul  Chișinău, și despre torpilarea sistemului financiar prin înșelătoria multidirecțională – „furtul miliardului de dolari” din băncile Moldovei!  Cît de mult poți să-ți  urăști țara, istoria,  neamul ca  să le faci pe toate acestea! 

În orice caz,  iudele și distrugătorii  vor pleca și vor fi blestemați de urmași, la fel cum a și fost de mai multe ori în istoria noastră. Istoria statului Moldovenesc.  Calea istorică a acestui stat nu a fost deloc ușoară. Probabil,  printre popoarele Europei de Est nu e de găsit un alt popor care a îndurat și a acumulat în mentalitatea sa plină de colorit atît de multe.  La poalele de est ale Carpaților a avut loc formarea poporului moldovenesc și limbii vechi moldovenești.  Domnitorii statelor vecine și în primul rînd regele Ungariei, strălucitul reprezentant al casei d’Anjou din dinastia franceză a Capețienilor, Ludovic I, care și-a extins domnia  pînă la Marea Adriatică,  a fost nespus de uimit cînd vasalul său, margraful Bogdan, și-a declarat suveranitatea.”

SURSE:Moldova suverană, exponent tradițional al curentului moldovenist din RM
AFILIERE POLITICĂ:Oficial neafiliat, dar în prezent promovează mesajele PSRM, după ce anterior le-a promovat pe cele ale PCRM.
DATA APARIȚIEI:21 septembrie
PUBLIC ȚINTĂ:Electoratul etnic rus, moldovenist, nostalgic
AMPLIFICARE:Astfel de mesaje apar cu regularitate pentru a reaminti și a ține în agendă narațiuni promovate insistent de stânga filo-rusă (Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor) care le-a preluat din perioada sovietică. 
CUI SERVEȘTE:PSRM
NARAȚIUNE CHEIE:Există o națiunea și o limba moldovenească amenințate de România

NARAȚIUNI: 1. Moldovenism revendicativ: există o națiune moldovenească și o limbă distinctă și Republica Moldova e succesoare a principatului medieval al Moldovei; 2. Protestele din aprilie 2009 au reprezentat o tentativă de lovitură de stat/atac împotriva statului sprijinit de România; 3. România caută să submineze statalitatea și istoria Moldovei. 

OBIECTIV: Mobilizarea electoratului etnic rus, moldovenist și nostalgic-sovietic. 

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: 1. Statul succesor al Moldovei mediavele este România ca urmare a Unirii, recunoscute internațional, dintre Principatul Moldovei și Principatul Valahiei; actuala Republică Moldova este succesoare a unei provincii a Rusiei țariste și a unei componente a URSS, în timp ce conceptul de limbă și națiune moldovenească a fost promovat de URSS pentru a justifica revendicări teritoriale dincolo de Prut. 2. Protestele din aprilie 2009 au fost pro-democrație, ca reacție la neregulile înregistrate la alegerile legislative, când a fost favorizat Partidul Comuniștilor (pro-rus, de guvernare). 3. România este primul stat care a recunoscut Republica Moldova, principalul partener economic al acesteia, donator major și avocat în politica externă și nu a făcut vreodată revendicări privitoare la Republica Moldova; grupările declarat unioniste sunt marginale, nereprezentate în Parlament și fără perspective de a deveni, în viitorul previzibil, forțe politice dominante. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: România desfășoară programe diverse (economice, burse pentru elevi și studenți, redobândirea cetățeniei, donații de carte etc.) și insistă ca adevărul istoric și științific să fie respectat. 

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Federația Rusă (distanțează Republica Moldova de spațiul românesc și european, o menține în orbita lumii ruse), forțe politice care mizează pe electoratul pro-rus și nostalgic comunist (președintele Dodon, PSRM etc.).

Cătălin Gomboș