05 oct.

România, orginea calamităților naturale din R. Moldova

ȘTIRE/ȘTIRI: „Din România vine o furtună năprasnică – E deja la Bacău”, titra la 26 septembrie Sputnik Moldova, menționând că „peste Prut” (adică în România) „s-a declanșat o adevărată furtună”. 

De asemenea, portalul în limba rusă kp.md scria că „stihia vine în Moldova dinspre România”

SURSE: Sputnik Moldova, kp.md
AFILIERE POLITICĂ:Kremlin, apropiate de Igor Dodon și PSRM
DATA APARIȚIEI:26 septembrie 2020
PUBLIC ȚINTĂ:Electoratul etnic rus, moldovenist, nostalgic
AMPLIFICARE:Rețele sociale, partide politice 
CUI SERVEȘTE:Politicienilor pro-ruși și anti-occidentali
NARAȚIUNE CHEIE:România este originea unor calamități naturale care se abat asupra Republicii Moldova.

NARAȚIUNE: România este originea unor calamități naturale care se abat asupra Republicii Moldova.

CONTEXT/ETOS LOCAL: România este privită de o parte a societății Republicii Moldova drept „sursa relelor” și un pericol la adresa statalității moldovenești. Această opinie este alimentată de unele instituții media, de obicei în limba rusă, dar nu numai, precum și de unii politicieni.

Cele două știri despre furtuna care vine din România, publicate de Sputnik Moldova și kp.md, considerată succesoarea de drept a cunoscutei publicații sovietice „Komsomolskaia Pravda”, ar putea fi tratate și ca simple exprimări ale redacțiilor. Însă nu este pentru prima dată când România este prezentată drept sursa unor calamități naturale.

Spre exemplu, în 2018, kp.md publica un material cu titlul „Există o versiune: ”Românii pulverizează reagent în cer, ”furând” ploaia din Moldova, pentru ca noi să cumpărăm legume și fructe din UE”. Acesta pornea de la opinia unui cetățean al Republicii Moldova dintr-o localitate la hotar cu România, care se declara convins că „un avion românesc AN 24 zboară pe deasupra localității sale, pulverizează reagent și împrăștie nori de ploaie”. Sursa îl cita și pe un fost șef al trupelor de grănicieri din Republica Moldova în perioada 1992-2001, care afirma că dacă s-ar fi întâmplat atunci acest lucru, ar fi deschis focul asupra avioanelor românești.

Materialul respectiv a fost publicat atunci pe pagina sa oficială și de Partidul ruso-slavean din Moldova, de alte instituții de presă și transmis pe rețele de socializare.

Tot aici poate fi amintit articolul din 26 noiembrie 2017 publicat de kp.md în care afirma că un nor radioactiv care afectase atunci practic întreaga Europă venise din România și nu din Rusia, așa cum arătau cercetările internaționale și așa cum recunoscuse chiar și Moscova.

OBIECTIV: Să prezinte România ca sursă/origine a fenomenelor și evenimentelor negative care se produc în Republica Moldova, deseori în contrapunere cu Federația Rusă, considerată un stat salvator și eliberator

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Vijelia care a trecut prin România în ziua de 26 septembrie „a venit” din Vest și a afectat întreaga regiune, după cum arată o hartă interactivă publicată pe stirimeteo.com.

Iar în 2018, atât autoritățile de la București, cât și cele de la Chișinău au negat „versiunea” privind răzlețirea norilor de ploaie din stânga Prutului

SÂMBURE DE ADEVĂR: Vremea a fost, într-adevăr instabilă în perioada 26-27 septembrie în Republica Moldova.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Politicienilor pro-ruși și anti-occidentali (românofobi) din Republica Moldova

REACȚII OFICIALE: În legătură cu materialul legat de intervenția avioanelor românești pentru a împrăștia norii de ploaie de pe teritoriul Republicii Moldova, portalul stopfals.md a obținut o reacție din partea Ministerului Apărării de la Chișinău, care a explicat că la solicitarea autorităților române, un avion românesc efectuează lucrări de fotografiere a suprafețelor terestre. ”Conform permisiunilor emise de instituţiile abilitate ale Republicii Moldova (Autoritatea Aeronautică Civilă, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Apărării), în perioada 15 martie-15 decembrie 2018, se desfăşoară aerofotografierea teritoriului României pentru realizarea ortofotoplanurilor (n.r.: ”fotografierea porțiunilor terestre”) pe teritoriul României pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Pentru aerofotografierea teritoriului din zona de frontieră, autorităţile Republicii Moldova au permis intrarea pe teritoriul moldovenesc în limita a 10 km faţă de frontieră, pentru efectuarea manevrelor de înscriere pe aliniamentul de aerofotografiere. Deasupra teritoriului R. Moldova echipamentul de fotografiere este decuplat. Zborurile se efectuează de către o aeronavă An-30 din dotarea Ministerului Apărării Naţionale al României. Pe segmentul frontierei de stat cu România, în raionul Briceni, în luna mai a fost efectuat doar un zbor, la 17 mai 2018”.

Iar Ministerul Apărării Naționale al României a precizat că nu mai utiliza avioane de tip AN 24 de mai bine de un deceniu.

Cornel Ciobanu