05 oct.

Andrei Năstase vrea să-i priveze pe locuitorii din Transnistria de dreptul la vot

ȘTIRI: „Andrei Năstase vrea să-i priveze pe locuitorii din Transnistria de dreptul la vot”, titrează portalul în limba rusă ehomd.com.

„Deputat PAS, revoltat de deschiderea secțiilor de votare pentru locuitorii Transnistriei”, scria o zi mai târziu pravdorub.md.

SURSE: Ehomd.com, Pravdorub.md
AFILIERE POLITICĂ: Portaluri de știri cu o politică editorială favorabilă PSRM și lui Igor Dodon
DATA APARIȚIEI:28, 29 septembrie
PUBLIC ȚINTĂ:Alegătorii din dreapta și din stânga Nistrului
AMPLIFICARE:
CUI SERVEȘTE:Igor Dodon
NARAȚIUNE CHEIE: Andrei Năstase și Maia Sandu sunt împotriva participării locuitorilor din stânga Nistrului la procesele politice din Republica Moldova

NARAȚIUNI: 1. Opoziția (în cazul de față Andrei Năstase și Maia Sandu) este împotriva reglementării conflictului transnistrean. 2. Nu-i consideră de cetățeni pe cei din regiunea separatistă transnistreană. 3. Îngrijorările formulate de opoziție despre riscul fraudării alegerilor sunt false.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  Titlurile celor două știri care interpretează eronat declarațiile lui Andrei Năstase și ale lui Sergiu Litvinenco, un fruntaș al partidului condus de Maia Sandu, au fost publicate în contextul unor discuții contradictorii  legate de deschiderea secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis deschiderea a 42 de secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, cu 12 mai multe decât la prezidențialele precedente. Acestea vor fi deschise în dreapta Nistrului, în localitățile administrate de autorităție constituționale. Câteva consilii locale au fost împotriva deschiderii secțiilor de votare pentru transnistreni, dar autoritățile centrale nu au ținut cont de asta.

Problema participării la vot a alegătorilor din stânga Nistrului a apărut la prezidențialele din 2016, atunci când Maia Sandu, dar și alți politicieni și experți au arătat că participarea masivă a acestora ar fi contribuit la fraudarea alegerilor, întrucât voturile ar fi fost cumpărate. Transportarea alegătorilor din stânga Nistrului a fost remarcată și în raportul final de monitorizare a alegerilor, realizat de Promo-Lex.

La alegerile parlamentare din 2019, au fost create două circumscripții electorale pentru populația din stânga Nistrului și, de asemenea, au existat acuzații despre transportarea organizată și cumpărarea voturilor. Unii dintre ei au recunoscut chiar că au primit bani.

Iar acum câteva luni, în presă au apărut imagini video în care un apropiat al lui Igor Dodon, în prezent președintele raionului Dubăsari, organiza transportarea alegătorilor din stânga Nistrului la alegeri, care ar fi urmat și să primească bani – 15-20 de euro.

În aceste condiții, organizarea votului pentru locuitorii din stânga Nistrului reprezintă una din cele mai mari provocări ale actualului scrutin, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

Autoritățile separatiste din stânga Nistrului au impus interdicții de circulație în contextul pandemiei de Coronavirus, până la 1 decembrie. Totuși Tiraspolul va face o excepție la 1 noiembrie, în ziua alegerilor, după ce Igor Dodon a declarat că va încerca să convingă autoritățile separatiste să le permită locuitorilor regiunii să participle la scrutinul prezidențial. 

Analistul politic Anatol Țăranu a anticipat o asemenea decizie a Tiraspolului, spunând că aceasta va fi o confirmare a utilizării locuitorilor din regiunea separatistă la falsificarea alegerilor.

Despre îngrijorările legate de cumpărarea voturilor alegătorilor din Transnistria se menționează și într-un raport recent al OSCE.

OBIECTIV: Să fie prezentanți candidații opoziției drept oponenți ai procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Atât Andrei Năstase, cât și deputatul Sergiu Litvinenco nu au declarat că sunt împotriva deschiderii secțiilor de vot pentru alegătorii din stânga Nistrului sau împotriva dreptului acestora de a participa la scrutinul prezidențial. Ei au pus la îndoială corectitudinea deciziei CEC de a deschide un număr atât de mare de secții, în condițiile când foarte puțini locuitori ai regiunii (175) s-au înregistrat prealabil pentru a vota. De asemenea, cei doi sunt îngrijorați în privința riscului utilizării acestor alegători în fraudarea scrutinului.

„Hotărârea CEC de a deschide 42 de secții de votare pentru locuitorii din stânga Nistrului este una abuzivă și pare să nu țină cont de niciun criteriu din cele prevăzute de lege. De exemplu, înregistrări prealabile acolo au fost aproape zero. De asemenea, nu este clar care număr a alegătorilor care au participat la scrutinele precedente a fost luat în considerație atunci când CEC a luat decizia. Să fie vorba de cei 37 de mii de oameni care au participat la alegerile din februarie 2019, dintre care marii majorități i s-au oferit câte 25 de euro pentru un vot? Din păcate, se pare că anume așa a fost…”, a scris Sergiu Litvinenco pe contul său de Facebook.

„După ce persoana desemnată de Platforma DA la CEC, a insistat permanent și a reușit să combată tentativa de deschidere a mai multor secții de vot pe baza unor false înregistrări, fiind astfel diminuat  în mod legal și constituțional numărul secțiilor de votare în Federația Rusă și tot acesta s-a opus deschiderii nejustificate a unui număr exagerat de secții de votare pentru locuitorii din Transnistria, am decis să o evaluăm și să contestăm în instanța de judecată decizia  CEC de deschidere a 42 de secții de votare pentru locuitorii din Transnistria”, a anunțat Andrei Năstase.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Andrei Năstase într-adevăr a anunțat că va contesta în instanță decizia privind deschiderea secțiilor de votare pentru locuitorii din stânga Nistrului. Sergiu Litvinenco într-adevăr a criticat acea hotărâre. Ei însă nu se pronunță împotriva dreptului la vot al cetățenilor respectivi.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA/SERVESC NARAȚIUNILE: Igor Dodon

Cornel Ciobanu