05 oct.

Maia Sandu vrea să umple Moldova cu migranți

ȘTIRI: De ce tace Maia Sandu?
“Sub conducerea politicienilor de dreapta, în Moldova au fost închise școli și spitale, iar acum ar putea construi un centru pentru refugiați pentru migranți. Declarația a fost făcută de deputatul socialist Bogdan Țîrdea, comentînd investigațiile presei britanice. „Despre aceasta scrie publicația britanică cu autoritate The Guardian. Ministerul britanic de Externe caută teritorii potrivite pentru a-și găzdui refugiații ilegali în afara țării sale. Printre țările candidate pentru plasarea centrelor pentru refugiați se numără Moldova, Maroc și Papua Noua Guinee. De asemenea, se examinează opțiunea de plasare a refugiaților pe insule plutitoare pe mare. Mda… Numai asta ne lipsea! Ce pot să vă spun?”

 Liderii PAS se contrazic unul pe altul pe tema taberelor pentru migranții străini, dorite de Marea Britanie în Moldova

“[…]  Mai mulți politicieni, analiști și reprezentanți ai societății civile s-au arătat indignați de aceste informații. Doar reacția deputaților Maiei Sandu a fost una contradictorie.
Astfel, vicepreședintele PAS Sergiu Litvinenco a scris pe Facebook că aceste informații sunt false, astfel acuzând ”The Guardian” de fake news.
„Cât am fost la guvernare, nu a existat nicio discuție despre nici un centru de detenție pentru refugiați în Republica Moldova”, se justifică Litvinenco.
Totodată, colegul său de partid Mihai Popșoi a avut un mesaj total diferit. Popșoi a cerut explicații de la președintele țării Igor Dodon și premierul Ion Chicu despre presupusa construcție a unor aziluri pentru migranții străini.”

BÂLBĂ la vârful PAS! E vorba de taberele pentru migranți pe care Marea Britanie planifica să le deschidă în Moldova

După ce prestigioasa publicație ”The Guardian” a realizat o investigație despre planurile premierului britanic Boris Johnson de a trimite migranții străini din Londra în Moldova, subiectul a fost preluat de toată presa internațională. Chiar și Washington Post a scris despre planurile lui Johnson cu privire la refugiați.

Știrea a stârnit reacții și în Republica Moldova. Mai mulți politicieni, analiști și reprezentanți ai societății civile s-au arătat indignați de aceste informații. Doar reacția deputaților Maiei Sandu a fost una contradictorie.

Astfel, vicepreședintele PAS Sergiu Litvinenco a scris pe Facebook că aceste informații sunt false, astfel acuzând ”The Guardian” de fake news.

„Cât am fost la guvernare, nu a existat nicio discuție despre nici un centru de detenție pentru refugiați în Republica Moldova”, se justifică Litvinenco.

După plecarea Maiei Sandu de la guvernare, Moldova a ratat șansa să fie umplută de migranți străini

SURSE: NTV, Noi.md, Evenimentul.md, livenews.md, deputatul PSRM  Bogdan Țîrdea etc.
AFILIERE POLITICĂ:Preponderent pro-PSRM
DATA APARIȚIEI:1 octombrie
PUBLIC ȚINTĂ:Electoratul PSRM, publicul care se teme de apariția unui val de migranți în Republica Moldova
AMPLIFICARE:Presa online
CUI SERVEȘTE:Igor Dodon, PSRM
NARAȚIUNE CHEIE:Maia Sandu dorește să aducă un val de migranți în Republica Moldova

NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu este de acord cu construirea în Republica Moldova a unui centru pentru refugiații respinși de Marea Britanie. 2. (indirect) Migranții reprezintă o amenințare pentru fibra națională și religioasă, dar și una economică, iar acceptarea lor va duce la islamizarea societății și riscuri de securitate. 

CONTEXT/ETOS LOCAL: Maia Sandu a fost acuzată constant și în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016 că ar intenționa să aducă în Republica Moldova 30 de mii de dolari. Acuzațiile au fost lansate pe fondul reacției generale în Europa provocate de criza refugiaților, a discuțiilor din interiorul statelor membre ale UE de a stabili cote privind refugiații și imigranții (Republica Moldova, nefiind membru, nu avea nicio legătură cu aceste cote) și a puternicei campanii de fake-news inițiată de Kremlin pentru a induce o stare generală de panică și îngrijorare în Europa privind pericolul migranților, infracțiuni (în special de natură sexuală) comise de aceștia, incapacitatea lor de adaptare și empatizare cu societățile în care vor să fie primiți, afinitatea cu terorismul islamist, încercarea de a impune stilul lor de viață (islamizarea societății), pericolul economic (iau locurile de muncă ale localnicilor) etc. Problematica cu refugiații a fost parte dintr-o campanile mai amplă de fake news care a vizat-o pe Maia Sandu în 2016, în care s-a încercat inducerea ideii că este o exponentă a tuturor “tarelor” pe care le are Europa și vrea să le exporte către alte țări. 

OBIECTIV: Mobilizarea electoratului socialist; convingerea nehotărâților și acelui electorat de dreapta care nu este și al Maiei Sandu că aceasta ar reprezenta o amenințare. 

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Este vorba de discuții mai degrabă informale purtate în interiorul guvernului britanic; atât reprezentanți ai PAS cât și cei ai ministerului de externe al Republicii Moldova au negat ferm că s-ar fi discutat și cu partea moldovenească – de altfel, această informație nu se regăsește nicăieri în cadrul materialului-sursă; mai mult, este specificat în mod clar că ministerul de externe britanic s-a opus ideii construirii unor tabere în Republica Moldova din cauza conflictului înghețat din Transnistria și a corupției generalizate. Cu toate acestea, presa a încercat să inducă ideea că s-ar fi discutat cu Maia Sandu; livenews.md, de pildă, a preluat integral un articol de pe newsmaker.md și a schimbat doar titlul, pentru a o implica pe Maia Sandu, în ciuda faptului că aceasta nu e deloc menționată în articolul respectiv. 

În plus, din cauza instabilității și economiei precare (cea mai săracă țară din Europa), Republica Moldova nu este și nu a fost vreodată o destinație atractivă pentru imigranți și nici nu are capacitatea de a susține un număr mare al acestora. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: Republica Moldova a fost menționată în articolul The Guardian.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA/SERVESC NARAȚIUNILE: Igor Dodon, PSRM

REACȚII OFICIALE: MAEIE a infirmat existența vreunor discuții. 

Cătălin Gomboș