12 oct.

„Maia Sandu este finanțată de oligarhii Plahotniuc și Șor”

LEAD: Liderul PAS, Maia Sandu, ar fi primit 18 milioane de dolari pentru campania prezidențială din această toamnă. Narațiunea servită este că Maia Sandu ar fi, de fapt, o exponentă a corupților pe care doar pretinde că îi combate; în context, se încearcă o confiscare a discursului anti-corupție și poziționarea lui Igor Dodon pe acest culoar.

ȘTIRE/ȘTIRI: „[…] Vă zic că și noi auzim multe despre Maia Sandu și PAS. Dar dacă ea a decis să repete ce „a auzit”, voi scrie și ce am auzit eu. Se spune că pentru actualele alegeri prezidențiale, Maia Sandu a primit 16 milioane de dolari pentru campania internă, dar și alte 2 milioane de dolari, pentru votul în diasporă. Adică, în total 18 milioane USD, ceea ce înseamnă circa 310 milioane de lei, un pic mai mult decât Guvernul alocă agricultorilor pentru pagubele provocate de seceta din acest an”, scrie parlamentarul”.

SURSE: Primul în Moldova, politics.md
AFILIERE POLITICĂ: PSRM și Rusia
DATA APARIȚIEI:7 octombrie 2020
PUBLIC ȚINTĂ:Electoraul PSRM, dar și electoratul PAS și cel de dreapta, în scopuri denigratoare și de erodare a încrederii
AMPLIFICARE:Primul în Moldova, politics.md și mai multe portaluri care au preluat prin metoda copy/paste, printre care basarabia.md
CUI SERVEȘTE: PSRM și forțelor politice de stânga
NARAȚIUNE CHEIE:Maia Sandu este o exponentă a corupției

NARAȚIUNE / NARAȚIUNI:

1. Maia Sandu își finanțează campania electorală pentru prezidențiale din banii furați de Vlad Plahotniuc și Ilan Șor din R. Moldova, ambii implicați și în „furtul miliardului”

2. Maia Sandu doar mimează lupta împotriva corupției, fiind ea însăși o exponentă a corupților.

3. (indirect) Igor Dodon este adevăratul luptător anti-corupție.

4. (indirect) Occidentul, care o susține pe Maia Sandu și unde se presupune că s-ar ascunde și oligarhii/hoți fugari își urmărește, de fapt, propriile interese, și nu este interesat de respectarea/aplicarea principiilor pe care le clamează.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Finanțarea partidelor vine din surse obscure, de multe ori din afara țării. Există numeroase narațiuni, relativ populare, potrivit cărora diverse personaje din străinatate, fie moldoveni, fie străini, vor să conducă Republica Moldova prin intermediul unor politicieni-marionete.

OBIECTIV: Această știre falsă este un răspuns al PSRM la afirmațiile Maiei Sandu și PAS despre faptul că ar avea informații că Igor Dodon ar fi dispus să plătească două milioane de euro pentru voturile cetățenilor din regiunea transnistrenilor și aducerea acestora în mod organizat la urne, așa cum de altfel s-a întâmplat la ultimele alegeri parlamentare din 24 februarie 2019. Pe de altă parte, știrea fake face parte dintr-o campanie mai amplă în care se încearcă acreditarea ideii că Maia Sandu ar fi coruptă și confiscarea ideii de luptă împotriva corupției de către Igor Dodon (chiar dacă acesta din urmă are ceva mai multe explicații de dat cu privire la integritatea sa și, de pildă, apare într-o înregistrare în care ar primi bani de la Vlad Plahotniuc).

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA / SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Nu există nicio dovadă în sensul finanțării din afara țării a PAS, cu atât mai mult a campaniei electorale a Maiei Sandu.

Maia Sandu a afișat întotdeauna o atitudine ostilă lui Vlad Plahtoniuc (chiar și atunci când acesta i-a oferit oportunitatea să o ajute în cel de-al doilea tur al prezidențialelor din 2016). La fel, Maia Sandu a criticat constant și a cerut organelor de justiție să ancheteze și să judece dosarul lui Șor privind implicarea în furtul miliardului.

Mai mult, pe pagina sau pe contul de Facebook ale deputatului Nicolae Pascaru, cel care a promovat aceste acuzații la adresa Maiei Sandu, nu există nicio astfel de declarație.

Cu toate acestea, știrea falsă a fost preluată prin metoda copy/paste de către mai multe media ale socialiștilor atât pe TV, cât și pe online.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Știrea falsă este construită pe o tentativă eșuată a lui Ilan Șor de a sponsoriza PAS cu o sumă de bani în campania electorală prezidențiale precedentă din noiembrie 2016  printr-un interpus și o firmă de-a sa pentru a se folosi mai apoi de acest incident în retorica sa cum că ar fi finanțat-o pe Maia Sandu. (Detalii AICI)

Tentativa a fost descoperită de cei de la PAS, care apoi au refuzat banii acestui intermediar.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA / SERVESC NARAȚIUNILE: PSRM și partidelor proruse. De menționat aici, Primul în Moldova este fostul Accent TV, aparținând holding-ului media apropiat de PSRM.

După rebranding, Primul în Moldova a fost cumpărat în proporție de 51%, pe 29 decembrie 2019,  de către omul de afaceri rus Igor Chaika, fiului fostului Procuror General al Rusiei, Yuri Chaika.

Primul în Moldova retransmite în R. Moldova postul rusesc de stat Pervîi Kanal, considerat unul dintre principalele mijloace de propaganda ale Kremlinului.

Igor Chaika este în relații de afaceri cu Alenxadru Dodon, fratele președintelui Igor Dodon în zona afacerilor imobiliare și a amenajărilor spațiilor publice.

REACȚII OFICIALE: Maia Sandu nu a reacționat la această știre falsă

Mădălin Necșuțu