12 oct.

„Maia Sandu mimează lupta împotriva corupției”

LEAD: Maia Sandu nu este onestă când afirmă că își dorește să reformeze justiția și să combată corupția întrucât nu spune că îi va băga pe judecătorii și procurorii corupți în închisoare dacă va ajunge președinte. Narațiunea pleacă de la un fals grosolan – nu intră în atribuțiile președintelui să facă dreptate, pentru că s-ar încălca principiul separării puterilor în stat – și se înscrie într-o campanie mai amplă de asociere a Maiei Sandu cu corupții. În paralel, se caută să se acrediteze ideea că Igor Dodon ar fi adevăratul exponent al luptei anti-corupție.

ȘTIRE:  

Maia Sandu nu-i va pune la închisoare pe judecătorii și procurorii care au călcat strâmb

KP.MD, 7.10.2020: „Lidera PAS a spus că, în cazul în care vor fi depistate decizii ilegale, care au prejudiciat statul și cetățenii, acești oameni vor părăsi pur și simplu sistemul.

Comentariu FOTO: Maia Sandu promite să lupte cu corupţia, dar nu promite să-i bage la închisoare pe corupţi.

 „Lupta înverşunată cu corupţia este promisiunea preferată a tuturor candidaților la putere în campania electorală! În fiecare campanie, candidaţii ne promit că vor pune capăt corupției, îi vor pedepsi pe corupţi, îi vor pune pe toţi la dubă! Și vom trăi în cea mai curată țară din lume! (…)

Şi lidera PAS Maia Sandu nu a ratat această promisiune electorală. Candidata la funcţia de preşedinte are o gamă largă în acest sens  – reforme serioase în domeniul justiţiei, curăţarea sistemului judecătoresc şi al procuraturii de oameni şantajabili şi corupţi, care acoperă scheme de corupţie, evaluarea provenienţei averilor judecătorilor şi procurorilor, precum şi evaluarea deciziilor luate de aceştia în ultimii ani.

Dar! Maia Sandu a declarat că judecătorii şi procurorii trebuie să demonstreze că şi-au câştigat legal averea, în caz contrar vor fi nevoiţi să părăsească sistemul. Al doilea criteriu ţine de deciziile pe care le-au luat în ultimii ani. În cazul în care vor fi depistate decizii ilegale, care au costat statul şi cetăţenii, aceşti oameni vor pleca din sistem.

De fapt, dacă cineva a luat mită şi a încălcat legea, cu atât mai mult dacă a adus prejudiciu statului şi cetăţenilor, aceşti procurori şi judecători trebuie puşi la închisoare! Conform articolului respectiv din CP. Astfel de articole sunt destule şi pedeapsa este serioasă. Dar Maia Sandu nu promite să-i închidă. Doar să-i concedieze.

Iar un judecător sau un procuror necinstit va rămâne în libertate şi cu cinstea nepătată. Cu sume considerabile în conturi, asigurându-şi o viaţă bună lor, copiilor lor şi nepoţilor, un castel în sectorul Sculeni. Unde e adevărata luptă cu corupţia?!”.

SURSE: KP.MD
AFILIERE POLITICĂ:              Simpatii PSRM
DATA APARIȚIEI:6 octombrie 2020
PUBLIC ȚINTĂ:Electoratul PSRM, indirect electoratul PAS pentru demotivare
CUI SERVEȘTE:Igor Dodon, PSRM
NARAȚIUNE CHEIE:Maia Sandu mimează lupta cu corupția

NARAȚIUNI: Judecătorii şi procurorii corupţi vor scăpa nepedepsiţi dacă Maia Sandu va ajunge preşedintă; Preşedinta PAS Maia Sandu nu este o luptătoare adevărată cu corupţia şi doar mimează această luptă; Maia Sandu face doar promisiuni electorale goale; Maia Sandu şi judecătorii corupţi sunt în aceeaşi tabără.

CONTEXT: Maia Sandu și-a construit cariera politică poziționându-se în antiteză față de statul clientelar, profund corupt, din perioada oligarhului Vlad Plahotniuc, suspectat că inclusiv în justiție și-a creat un sistem de judecători și procurori aserviți intereselor sale și că a fost implicat în furtul a un miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova. Sandu și alți lideri ai opoziției de la Chișinău s-au asociat unor proteste naționale care se înscriu într-o mișcare mult mai amplă anti-corupție și pro-europeană, vizibilă în diferite momente în România, Slovacia, Cehia, Ucraina etc. După înlăturarea lui Vladimir Plahotniuc de la guvernare şi formarea unei coaliţii dintre PSRM (Igor Dodon) şi Blocul ACUM (PAS şi Platforma DA), 

În acest context, o narațiune pe care se insistă în această campanie electorală este că Maia Sandu ar fi, de fapt, un exponent al corupției, că a fost asociată cu politicieni corupți (fiind, de pildă, ministru în cabinetul Filat), că ar fi primit ea însăși mită de la politicianul/om de afaceri/fugar Ilan Șor.  

OBIECTIV: Diminuarea și deturnarea mesajului anticorupție al opoziției. Distrugerea imaginii Maiei Sandu de politician care nu admite corupţia, punerea la îndoială de către electoratul său a intenţiilor ei de curăţare a sistemului judiciar, crearea unei imagini de politician care face promisiuni deşarte, pe care nu este capabilă să le îndeplinească, decuplarea imaginii Maiei Sandu de la mai ampla mișcare anti-corupție din regiune.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Preşedintele nu îi poate nici demite, nici trage la răspundere penală pe judecătorii care încalcă legea, nu poate deschide dosare penale şi nu poate condamna la închisoare pe cineva pentru că nu intră în atribuțiile sale; acest lucru ține de principiul separării puterilor în stat, existent în Constituția Republicii Moldova.  

Maia Sandu a prezentat ca prim obiectiv al său în calitate de preşedinte curăţarea sistemului judecătoresc şi cel al procuraturii de oamenii corupţi, o justiţie adevărată, care să sancţioneze hoţii şi care să oprească schemele de corupţie – adică reforma în justiție. Titlul ştirii subliniază faptul că Maia Sandu nu îi va trimite la închisoare. Autorul interpretează părtinitor declaraţia candidatei, denaturând mesajul ei. El comentează că, deşi Maia Sandu vine cu promisiuni exhaustive în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei, la capitolul tragere la răspundere a celor corupţi, ea se rezumă doar la promisiunea de a-i elibera din funcţie, nu şi a-i trimite la închisoare. Astfel, autorul sugerează că Maia Sandu nu va trage la răspundere persoanele care au compromis sistemul şi nu va merge până la capăt în demersul ei de asanare a sistemului judecătoresc.

În scurtul mandat de premier pe care l-a avut în perioada iunie-noiembrie 2019, Maia Sandu a încercat să lanseze reforme importante în justiţie, iar cariera politică și-a clădit-o insistând pe ideea de combatere a corupției.

Pe de altă parte, Igor Dodon a fost asociat schemelor lui Plahotniuc, iar partidul acestuia, PSRM, ar fi fost chiar finanțat din bani oferiți de fostul lider al PD, Vlad Plahotniuc, conform unor imagini video făcute publice de un deputat. Cu toate acestea, presa afiliată socialiștilor și însuși Igor Dodon caută să preia mesajul anti-corupție, o intervenție în acest sens având loc chiar după recentul atac împotriva Maiei Sandu.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Candidatul PAS la alegerile prezidențiale, Maia Sandu, a prezentat pe 6 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă, obiectivele sale la preşedinţie, iar în cadrul evenimentului a declarat că va veni cu iniţiativa legislativă care va permite evaluarea tuturor procurorilor şi judecătorilor, în funcţie de două criterii: „Vor trebui să demonstreze că averea este câştigată legal. Cei care nu vor putea face dovada provenienţei  legale a averilor vor trebui să plece din sistem. Şi al doilea criteriu de evaluare vor fi deciziile pe care le-au dat în ultimii ani. Şi toţi cei care au dat decizii ilegale, care au costat statul bani, toţi aceşti oameni vor pleca din sistem”, a spus Maia Sandu.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Igor Dodon, PSRM.

Mariana Vasilache