12 oct.

„Ucraina pregătește poporul de anularea pensiilor. Moldova trebuie să facă totul ca să nu cadă în această capcană a Vestului”

LEAD: Mai multe instituții de presă din Republica Moldova, în general afiliate Partidului Socialiștilor și lui Igor Dodon sau apropiate de Kremlin, au publicat masiv știri din declarațiile premierului ucrainean Denis Șmîgal despre riscul ca statul să nu poată achita pensiile peste 15 ani, din cauza situației demografice. Mesajul lui Șmîgal a fost scos din context de unele instituții de presă, iar altele au pus accent pe nemulțumirile cetățenilor, fără a explica clar de la ce au pornit. Unele redacții au sugerat că de vină este Occidentul, îndemnând Republica Moldova să nu cadă în aceeași „capcană”.

Obiectivul acestor mesaje este de a prezenta situația dintr-o țară aflată în conflict cu Rusia și în proces de apropiere de UE ca fiind una proastă și instabilă, și de a determina electoratul din Republica Moldova să nu opteze pentru calea occidentală de dezvoltare.

ȘTIRI: „Ucraina pregătește poporul de anularea pensiilor. Moldova trebuie să facă totul ca să nu cadă în această capcană a vestului”, a titrat la 5 octombrie portalul kp.md. Acesta face referire la declarațiile de la Lvov ale premierului ucrainean Denis Șmîgal, despre riscul ca statul ucrainean să nu poată achita pensiile, peste 15 din cauza îmbătrânirii populației

Kp.md publică mai multe comentarii critice „ale ucrainenilor” în urma acestor declarații, menționând că „declarațiile prim-ministrului Ucrainei Denis Șmîgal despre posibila anulare a pensiilor a provocat nemulțumirea cetățenilor țării în internet”.

O știre similară publică și Accent TV. Doar că din titlu dispare aluzia la Uniunea Europeană:  „Declarația premierului ucrainean despre posibila anulare a pensiilor în Ucraina a provocat furia cetățenilor”.

„SCANDAL în Ucraina, după ce premierul Șmîgal a declarat despre posibila anulare a pensiilor”, titrează portalul postului de televiziune „Primul în Moldova”, afiliat, la fel ca Accent TV, Partidului Socialiștilor.

„Pensiile ar putea fi anulate peste 15 ani în Ucraina – premier”, scrie și Sputnik Moldova

SURSE: Kp.md, Accent TV, „Primul în Moldova”, Sputnik Moldova
AFILIERE POLITICĂ:PSRM, Igor Dodon, apropiate Kremlinului
DATA APARIȚIEI:5 octombrie
PUBLIC ȚINTĂ:Electoratul indecis în privința vectorului politicii externe
AMPLIFICARE:Mesajul publicat de mai multe instituții de presă
CUI SERVEȘTE:Igor Dodon, PSRM
NARAȚIUNE CHEIE: Ucraina în particular și alte state post-sovietice, în general, se confruntă cu dificultăți dacă aleg calea de apropiere de UE

NARAȚIUNI: 

1. Ucraina (care este într-un conflict armat neoficial cu Rusia) este un stat eșuat.

2. Politica de apropiere de Occident are consecințe grave pentru Ucraina.

3. (Indirect) Republica Moldova va ajunge în aceeași situație dacă va continua politica de apropiere față de UE.

CONTEXT / ETOS LOCAL: Forțele pro-ruse de la Chișinău au criticat deseori Ucraina după „Maidan” și în contextul conflictului militar din Estul acestei țări. În 2014 mai multe organizații pro-ruse au protestat la Ambasada Ucrainei de la Chișinău împotriva „genocidului” din Donbas.

 La nivel oficial, președintele Igor Dodon, susținut de Moscova, dar și de o parte a presei din Republica Moldova, inclusiv posturile TV și portalurile menționate mai sus, nu a reușit să stabilească relații cu conducerea de la Kiev, după ce în campania electorală precedentă, înainte de a deveni președinte, a declarat la o dezbatere televizată că Crimeea aparține Rusiei. Declarațiile acestuia au provocat atunci reacții dure la Kiev și chiar se punea în discuție declararea sa persona non grata.

În cei patru ani de mandat, Igor Dodon nu a reușit să restabilească relațiile cu Kievul. Nu a avut întrevederi nici cu fostul președinte, Petro Poroșenko, nici cu Vladimir Zelenski, instalat în funcție de aproximativ un an și jumătate. Chiar dacă, în mesajul său de felicitare cu ocazia alegerii lui Vladimir Zelenski, Igor Dodon își exprima speranța în vederea unei întrevederi, aceasta nu a mai avut loc. Ba mai mult, președintele de la Chișinău nici nu a fost invitat la ceremonia de învestire a acestuia.

Nu a avut loc nici întrevederea despre care Igor Dodon vorbea în presa rusă că ar fi fost pregătită în marja Adunării  Generale a ONU din 2019.

Iar motorul de căutare al paginii oficiale a președinției de la Chișinău nu oferă decât cinci mesaje de felictare/condoleanțe ale lui Igor Dodon adresate președintelui ucrainean și niciunul de răspuns.

În schimb, fostul premier Maia Sandu a mers la Kiev și s-a întâlnit inclusiv cu Zelenski, în chiar prima lună de mandat.

Iar aluziile kp.md că problemele Ucrainei vin de la Vest și atenționarea ca Republica Moldova să fie atentă să nu ajungă în aceeași situație, reprezintă un mesaj clasic al presei filo-ruse și al diferitor cercuri de influență, inclusiv politicieni, despre pericolul de la Vest și că nu are nimic de câștigat din apropierea față de UE.

OBIECTIV:  Prezentarea situației dintr-o țară aflată în conflict cu Rusia și în proces de apropiere de UE ca fiind una proastă și instabilă. Pasarea responsabilității pentru această situație asupra Occidentului. Determinarea electoratului din Republica Moldova să nu opteze pentru calea occidentală de dezvoltare.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:  Premierul ucrainean Denis Șmîgal, care a prezentat o lecție publică în fața studenților de la Politehnica din Lvov întitulată „Ucraina de vis”, a vorbit despre situația demografică a țării sale, menționând îmbătrânirea populației și natalitatea în scădere, ceea ce va duce la situația în care statul nu va fi în stare să achite pensile. El nu a spus că vor fi anulate pensile. În acest context, el a vorbit despre un proiect al Guvernului său privind pensile facultative.

Uniunea Europeană, sau Occidentul nu poartă nicio vină pentru situația demografică din Ucraina, așa cum încearcă să sugereze Kp.md

SÂMBURE DE ADEVĂR: Premierul ucrainean a vorbit despre riscul ca statul să nu poată achita pensiile peste aproximativ 15 ani, dacă situația demografică se va menține la nivelul actual.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Cercurilor politice filo-ruse și antioccidentale pentru a argumenta că apropierea țărilor din Europa de Est, în particular din fosta URSS, de Uniunea Europeană este în dezavantajul lor.

REACȚII / DECLARAȚII OFICIALE: Guvernul de la Kiev a publicat un comunicat de la întrevederea lui Denis Șmîgal cu studenții Politehnicii de la Lvov, în care se menționează că premierul ucrainean a vorbit despre pensiile private.

Cornel Ciobanu