12 oct.

„Occidentul ia în calcul otrăvirea cu Noviciok a opoziției moldovenești pentru a nu recunoaște alegerile prezidențiale, dacă nu-i va conveni rezultatul”

LEAD: Occidentul s-a transformat din observator neutru în „jucător activ” la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, favorizând opoziția, comentează unii experți și instituții mass-media din Republica Moldova. Mesaje similare sunt difuzate pe diverse surse pe parcursul a câteva săptămâni deja. Unii susțin că, prin comparație cu Occidentul, Rusia urmărește neutru alegerile, iar o instituție media nu exclude că Occidentul îi va otrăvi pe reprezentanții opoziției de la Chișinău cu Noviciok, dacă nu-i va conveni rezultatul scrutinului, pentru a avea motiv să nu recunoască alegerile.

Între timp, Vladimir Putin a avut o întrevedere on-line cu Igor Dodon în care a anunțat că va oferi ajutor pentru agricultorii moldoveni și i-a urat liderului de la Chișinău succes la alegeri. Câteva zile mai târziu, Tiraspolul a anunțat că le va permite cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului să participe la alegerile prezidențiale.

ȘTIRE/ȘTIRI: „Uniunea Europeană manipulează deja deschis cu ajutorul său financiar și dă de înțeles fără să se rușineze că tranșa de la Bruxelles va veni doar în cazul victoriei Fiicei Basarabene a lui Soros în Moldova (în limba rusă abrevierea acestei titulaturi este BDSM, fapt indicat și în text) la alegerile prezidențiale. Aceeași, care cu susținerea ambasadei SUA la Chișinău, prin

intermediul Curții Constituționale, controlate de PAS, a blocat creditul rusesc de 200 de milioane de euro”, a scris canalul Telegram „antimaidan 2.0 (versiunea moldovenească)”, fiind preluat de kp.md.

„Poziția Federației Ruse privind viitoarele alegeri prezidențiale din Moldova este mai clară decât cea a Occidentului și, spre deosebire de aceasta, nu se implică în alegeri și vrea doar să aibă relații bune cu țara noastră”, a scris Noi.md, citând o declarație făcută la postul de televiziune RTR Moldova de șeful reprezentanței TASS în Moldova, Valerii Demidețki.

„La 16 septembrie ambasadorul SUA în Moldova Dereck Hogan a publicat o adresare către liderii de la Chișinău în legătură cu alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Particularitatea acestei scrisori este că are caracter de directivă. În document se arată că ce trebuie să facă autoritățile și cetățenii pentru „a asigura un proces electoral liber și corect”, menționează într-un comentariu portalul mejdurecie.md (traducerea în română ar fi „între râuri”), articolul fiind preluat și de kp.md cu titlul „În Moldova este pregătită otrăvirea în masă a opoziției cu Noviciok. Vestul ar putea recurge la această metodă pentru a declara alegerile fraudate”.

Autorul susține că mesajul ambasadorul american a fost semnalul pentru opoziție să lanseze acuzații privind fraudarea scrutinului și că Occidentul se pregătește să nu recunoască alegerile, dacă nu-i va conveni rezultatul și că ar fi gata să aplice inclusiv măsuri extreme.

„În contextul a ceea ce se întâmplă în jurul opozantului rus Navalnîi, se poate presupune că scenariul otrăvirii opozanților  moldoveni este, de asemenea, „în lucru”. Posibil că într-un anumit moment vom afla despre otrăvirea în masă cu „Noviciok” a opoziției moldovenești. Aceasta s-ar putea întâmpla atunci când, să presupunem, UE și Occidentul va avea nevoie de argumente mai puternice ca să declare falsificarea alegerilor”, potrivit sursei.

Într-un articol mai recent, aceeași sursă nota că „În ultimele câteva zile structurile europene și-au schimbat rolul la alegerile din Moldova din „observator” în jucător activ. Suntem martorii cum sunt transmise mesaje societății moldovenești în legătură cu alegerile prezidențiale”.

SURSE: Kp.md, Noi.md, Mejdurecie.md
AFILIERE POLITICĂ:Igor Dodon, PSRM, unele apropiate Moscovei
DATA APARIȚIEI:17 septembrie – 1 octombrie 2020
PUBLIC ȚINTĂ:Alegătorii din Republica Moldova
AMPLIFICARE:Presa afiliată lui Igor Dodon și PSRM
CUI SERVEȘTE:Igor Dodon
NARAȚIUNE CHEIE:Occidentul este părtinitor față de alegerile prezidențiale și favorizează opoziția, în comparație cu Rusia care este un arbitru neutru

NARAȚIUNI: 

1. UE și Occidentul se implică în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, spre deosebire de Rusia care este un „arbitru neutru”.

2. Opoziția este controlată din exterior.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  Occidentul, în special SUA sunt privite încă drept „dușman de clasă” de o parte a populației Republicii Moldova, în special vârstnicii și minoritățile etnice, aceasta fiind o reminiscență sovietică.

Astfel, mesajele despre implicarea Occidentului par să aibă ca obiectiv și stimularea categoriilor respective de alegători să-l susțină masiv pe cel care se opune acestuia și este cel mai apropiat de Moscova – Igor Dodon.

Acuzațiile despre implicarea Occidentului în alegerile din Republica Moldova pot fi și un răspuns la cele ale opoziției, care a semnat și o adresare către instituțiile internaționale în care reclamau „procese grave de viciere a procesului electoral” în ajunul campaniei electorale. Declarația respectivă a fost comentată pe larg în presa afiliată PSRM și lui Igor Dodon și criticată dur, ceea ce sugerează că a deranjat.

În general, concluziile misiunilor occidentale de observatori la alegeri (OSCE Consiliul Europei, UE) erau urmărite cu atenție de presa și o parte a societății, iar difuzarea mesajelor privind „implicarea Occidentului” vor reduce credibilitatea acestora.

De asemenea, acest mesaj pare a fi și o contralovitură la acuzațiile privind implicarea Rusiei în alegeri, care s-au înmulțit după discuția on-line dintre Igor Dodon și Vladimir Putin, în care ultimul a promis ajutor Moldovei și i-a urat omologului său succes la alegeri.

Și decizia Tiraspolului de a le permite alegătorilor moldoveni din stânga Nistrului să participe la scrutinul prezidențial a fost comentată de unii experți drept un alt cadou oferit de Moscova lui Igor Dodon.

OBIECTIVE: 

1. Compromiterea imaginii Occidentului de observator impartial la scrutinul prezidențial.

2. Replică la acuzațiile opoziției privind implicarea Rusiei și sprijinul oferit lui Igor Dodon și deturnarea/confiscarea acestui tip de discurs.

3. Încercarea de a preîntâmpina acuzațiile opoziției privind fraudarea scrutinului prezidențial și eventuale comentarii ale instituțiilor/statelor occidentale în acest sens.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:  Uniunea Europeană nu a condiționat acordarea sprijinului financiar de victoria Maiei Sandu în alegeri. Bruxelleul a semnat cu Chișinăul, la 21 iulie, adică înaintea campaniei electorale, un acord de împrumut de 100 de milioane de euro, dintre care prima tranșă este oferită necondiționat, iar a doua în funcție de progresele înregistrate în reformarea unor domenii cheie precum justiția și sistemul bancar.

Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan, a publicat un editorial în presa din Republica Moldova în care a menționat că „liderii Republicii Moldova au oportunitatea, dar și obligația asigurării unui proces electoral liber și onest care să respecte voința poporului”. El însă a accentuat că „indiferent de opțiunea poporului Republicii Moldova în ziua alegerilor, Statele Unite vor rămâne un partener fidel al poporului Republicii Moldova și al dreptului suveran al acestei țări de a-și alege propria cale. Vă susținem și ne alăturăm vouă în lupta pentru edificarea unui viitor luminos, prosper și democratic pentru voi și copiii voștri”.

De asemenea, 19 state membre ale UE, au semnat o declarație în preajma alegerilor prezidențiale, cu îndemnul ca acestea să fie libere, corecte și să le fie asigurate drepturi egale tuturor concurenților electorali. „Este esențial ca tuturor candidaților să li se asigure condiții de concurență egale, care să se extindă la toate aspectele relevante, de la înregistrare, finanțare publică, la acces egal la mass-media cu prezentări corecte și imparțiale. Autoritățile au datoria față de cetățenii lor să fie proactive, transparente și eficiente, inclusiv și atunci când tratează plângeri sau dispute electorale”, susțin statele semnatare, care mai „subliniază sprijinul lor atât pentru Republica Moldova, cât și pentru cetățenii săi”, fără însă a pune vreo condiție legată de rezultatul alegerilor.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan și 19 state europene au semnat declarații legate de alegerile prezidențiale din Republica Moldova

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Guvernării de la Chișinău, în frunte cu Igor Dodon, cu scopul de a anihila criticile opoziției și eventuale contestații ale instituțiilor/statelor occidentale în privința corectitudinii alegerilor.

Cornel Ciobanu