19 oct.

„Statele Unite subminează soluționarea conflictului din Transnistria pentru că vor să impună guvern pro-occidental la Chișinău”

LEAD: Statele Unite vor să impună un guvern pro-occidental la Chișinău, iar pentru aceasta sunt dispuși să submineze stabilitatea Republicii Moldova, dinamitând atât o posibilă coaliție între socialiști și Maia Sandu, cât și reglementarea conflictului din Transnistria, unde Rusia ar fi dispusă să colaboreze cu Washingtonul.

ȘTIRE: Lavrov: Occidentul încearcă să creeze un „abces în spațiul post-sovietic” din Moldova

Ministrul rus de externe caută să acrediteze ideea că Statele Unite vor să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, dar și că în încercarea de a impune la putere forțe pro-occidentale, Washingtonul subminează procesul de pace în Transnistria

SURSE:Tass, Sputnik, Komsomolskaya Pravda, Moscow, Govoritmoskva.ru 
AFILIERE POLITICĂ: Kremlin
DATA APARIȚIEI: 14 octombrie 2020
PUBLIC ȚINTĂ:Media internațională, dar vorbitorii de limbă rusă
AMPLIFICARE:Presa rusă mainstream, preluare în media prorusă din R. Moldova, traducere și preluare în media din România (în special prin intermediul Agerpres)
CUI SERVEȘTE:Rusiei și forțelor politice proruse din Republica Moldova
NARAȚIUNE CHEIE:SUA subminează stabilitatea RM și pacea în Transnistria pentru a domina regiunea (în care, oricum, nu ar avea ce căuta).

NARAȚIUNE/NARAȚIUNI: 1. Occidentul se amestecă în treburile interne ale Republicii Moldova și, in extenso, în spațiul ex-sovietic (considerat în continuare zonă de influență a Rusiei). 2. SUA caută să influențeze rezultatul alegerilor din Republica Moldova. 3. Occidentul/SUA subminează stabilitatea RM (împiedică o coaliție PAS – PSRM) dar și un eventual proces de pace în Transnistria, unde Rusia vrea reglementare.  

CONTEXT/ETOS LOCAL: Narațiunea Occidentului care caută să destabilizeze și să își aducă sub control statele din fostul spațiu sovietic prin revoluții colorate sau tentative de fraudare a alegerilor (în Republica Moldova se folosește, alternativ sau simultan, și România) nu este nouă în regiune, fiind una dintre temele favorite ale Kremlinului; pe lângă numeroase utilizări în trecut – legate de Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova în 2009 etc. – a fost reluată în 2020 în cazul Belaursului, iar acum în cel al Republicii Moldova. Avantajul acestei narațiuni este că e extrem de vehiculată și extrem de cunoscută, dată fiind ponderea pe care o are pe piața mass-media rusească, care o promovează.

Pe de altă parte, în contextul campaniei electorale de la Chișinău, au fost ridicate semne de întrebare cu privire la o posibilă tentativă de fraudare a rezultatului cu ajutorul alegătorilor din Transnistria, în condițiile în care regiunea separatistă este ferm pro-rusă, la fel ca și președintele Igor Dodon; de altfel, și cu ocazia unor scrutine anterioare, atât în 2016 cât și în 2019, au existat suspiciuni cu privire la transnistreni, aduși cu autobuzul să voteze. În condițiile în care regiunea este separată de 3 decenii de Republica Moldova, iar acea parte a populației care s-a arătat interesată de apartenența la aceasta, procesul politic de peste Prut etc. a fost întotdeauna ținta autorităților separatiste care au încercat să pună piedici oricăror manifestări care sugerează apartenența la Chișinău, este bizar ca brusc transnistrenii să voteze în masă în alegerile din RM.

Interviul lui Lavrov a apărut la scurt timp după un interviu al ambasadorului SUA la Chișinău, Dereck Hogan, în care principalul mesaj este că SUA își doresc alegeri corecte în R. Moldova. Interviul lui Hogan a fost dat pe 11 octombrie pentru portalul Newsmaker care are, cu predilecție, ca public-țintă vorbitorii de limbă rusă din R. Moldova.

De asemenea, subsecretarul de stat pentru afaceri politice al SUA, David Hale, i-a sunat  pe 9 octombrie pe președintele R. Moldova, Igor Dodon, și cu fostul prim-ministru Maia Sandu pentru a discuta despre alegerile prezidențiale din 1 noiembrie în Moldova.

În apeluri separate, subsecretarul Hale a subliniat importanța unui proces electoral liber și echitabil care să respecte voința poporului, inclusiv condiții de concurență echitabile pentru toți candidații, eliminarea sprijinului ilegal extern pentru campaniile politice și accesul imparțial la masă mass-media în conformitate cu legile R. Moldova.

OBIECTIV: Combaterea, din timp, a oricăror posibile proteste generate de eventuale fraude în alegeri sau de un vot excesiv în Transnistria. Mobilizarea simpatizanților proruși și stataliștii, ambele categorii cu viziuni anti-occidentale.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Nu se aduce nicio probă despre o eventuală implicare a SUA în alegerile din Republica Moldova. Spațiul ex-sovietic este format oricum din state independente, după destrămarea URSS, iar pretenția Moscovei ca acest spațiu să fie considerat sfera sa de influență încalcă legislația internațională; în plus, nu există vreun acord formal sau vreo înțelegere informală care să îi dea Federației Ruse vreun drept asupra acelui spațiu.

În ceea ce privește subminarea stabilității Republicii Moldova prin blocarea unei alianțe PSRM – PAS, într-adevăr cele două formațiuni au format pentru scurt timp o coaliție împotriva oligarhului Vlad Plahotniuc, dar la numai câteva luni de la preluarea guvernării PSRM a răsturnat PAS de la putere, atunci când guvernul Maia Sandu a decis să-și asume răspunderea pe numirea unui Procuror General indepedendent, după ce PSRM trucase numirile anterioare în funcțiile cheie, acolo unde au fost puși ex-consilierii lui Igor Dodon (Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, etc.)

Federația Rusă nu a transmis vreun semnal că este în mod real interesată de o reglementare a conflictului în Transnistria, cu o singură excepție – a sprijinit o variantă care ar permite federalizarea Republicii Moldova. Deși Rusia a fost parte a conflictului și încă are forțe pe teritoriul Republicii Moldova, pe care refuză să le retragă în ciuda angajamentelor proprii și a presiunilor comunității internaționale, caută să se poziționeze ca un mediator onest (honest broker) al conflictului. Moscova susține ferm însă regimul separatist nerecunoscut de comunitatea internațională, contribuind, de pildă, la plata pensiilor și furnizând gaz Transnistriei pe care, însă, i-l impută Republicii Moldova, a cărei datorie externă crește, în acest fel, substanțial. Mai mult, regiunea separatistă transnistreană este o platformă de contrabandă în regiune de care profită oameni de afaceri ruși apropiați Kremlinului (vezi Igor Ceaika, fiul fostului Procuror General al Rusiei).

În sfârșit, în ceea ce privește opoziția americană față de varianta unei alianțe PSRM/PAS, SUA a participat în format tripartit SUA-UE-Rusia la negocierile pentru debarcarea oligarhului Vlad Plahotniuc și a guvernului său pe 14 iunie 2019, care a fost urmată de venirea la putere a acelei coaliții „împotriva firii”.

SÂMBURE DE ADEVĂR: SUA s-a pronunțat constant în favoarea reformării Republicii Moldova și a orientării acesteia către democrațiile liberale cu economii de piață funcționale; o preferință pentru forțele politice care își asumă un astfel de model este, așadar, naturală.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA/SERVESC NARAȚIUNILE: Forțelor politice proruse din Republica Moldova, dar și retoricii anti-occidentale a Moscovei

REACȚII OFICIALE: Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, candidat la președintie, a condamnat declarațiile făcute de ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, cu privire la Moldova.

Chirtoacă a precizat că declarațiile lui Lavrov sunt jignitoare și contravin Constituției R. Moldova. 

Mădălin Necșuțu