24 oct.

Demagogul săptămânii

Săptămâna trecută, în campania pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova au apărut noi narațiuni false. Mai întâi, a apărut fantoma străinului (occidental sau român) care i-a pus gând rău Republicii Moldova: contracandidații lui Igor Dodon sunt sfătuiți de consilieri străini aflați în solda oligarhului-fugar Vlad Plahotniuc. Ni se spune că aceste fapte vor fi investigate de Serviciul de Informaţii şi Securitate. Politics.md arată că Maia Sandu beneficiază de serviciile fostului consilier al lui Plahotniuc (cetăţean român), care îl consiliază şi pe Renato Usatîi, principalul contra-candidant al lui Igor Dodon în zona electoratului pro-rus. „Ar mai putea există totuși și anumite înțelegeri aici la nivel local între Sandu și Usatîi, iar scopul comun și lucrul în echipă a celor doi nu are cum fi afectat de faptul că au aceeași echipă de consultanți.” Asocierea Maiei Sandu cu Usatii arată că, pentru beneficiarul dezinformării – Igor Dodon, cei doi sunt principalii adversari – unul are ca electorat proeuropenii, celălalt concurează, cu șanse considerabile, pentru voturile antieuropenilor, nostalgicilor, suveraniștilor. Mariana Vasilache constată că discreditarea Maiei Sandu prin asociere cu oligarhi corupți s-a încercat și în campania precedentă, când aceasta a fost acuzată că ar fi primit bani de la alt controversat politician şi om de afaceri, Ilan Şor, subiect reluat şi în această campanie pentru prezidenţiale. Se face trimitere și la narațiunea așa-numiților „consilieri”, care de fapt ar fi angajați ai unor guverne străine și ar încerca să destabilizeze țările în care au fost detașați – un mit bine cunoscut și intens promovat încă din perioada Războiului Rece. Obiectivul este asocierea Maiei Sandu cu Plahotniuc și cu Renato Usatîi, descurajarea electoratului PAS. Mariana Vasilache arată că nu sunt prezentate dovezi care să susțină afirmațiile din articol, sursele citate sunt vagi  – „canalele de Telegram care scriu despre procesele politice din Republica Moldova” (canale „otrăvite”, pentru că au fost suportul principal al opoziției din Belarus). Reprezentanţii PAS au declarat pentru DEMAGOG că informaţia că Andrei Stoiciu ar face parte din echipa Maiei Sandu este falsă, fapt întărit și de Stociu, într-o declarație în exclusivitate.

Campania de fake news împotriva Maiei Sandu continuă să propage teza că „proeuropeana” Maia Sandu nu a făcut nimic pentru a implementa reformele europene în timpul mandatului său de premier. „Guvernul Maia Sandu a implementat 0 (zero) condiționalități din Acordul de asistența macrofinanciară Republica Moldova – UE în valoare de 100 de milioane de euro” arată un articol din Politics.md, citând un „expert”. Informația fake a fost amplificată în today.mdbreakingnews.md și în media de limba rusă precum kp.mdkn.mdmk.kn.md. Cornel Ciobanu arată că știrile se bazează pe o postare pe Facebook a unui „expert economic”, care susține că a realizat „un studiu complex”, fără a prezenta detalii sau metodologia care l-a condus la această concluzie. Scopul pare a fi acela de a submina imaginea Maiei Sandu de promotoare a reformelor care are relații bune la Bruxelles. Mai mult, se încearcă acreditarea ideii că guvernele Filip (Partidul Democrat al oligarhului-fugar Vlad Plahotniuc) și Chicu (pro-Dodon) ar fi realizat mai multe reforme, în ciuda faptului că asistența financiară a fost blocată în timpul mandatului Filip, iar după deblocarea de către cabinetul Sandu, ultima tranșă a fost ratată de guvernul Chicu. Acordul de asistență macrofinanciară din partea UE în valoare de 100 de milioane de euro este binecunoscut în Republica Moldova, deoarece a fost cap de afiș în relațiile moldo-comunitare aproape patru ani. Trei guverne s-au schimbat la Chișinău în această perioadă, iar până la urmă Republica Moldova a ratat 40% din acei bani.

A fost ranforsată și narațiunea deja puternic amplificată în estul Europei privind pregătirea unui Maidan post-electoral. Cătălin Gomboș demontează un alt articol din Politics.md în care se susține că ambasadele îi coordonează campania Maiei Sandu, iar pentru că Statele Unite sunt tot mai prezente în regiune, UE intenționează să destabilizeze Republica Moldova după alegeri: „Surse din cadrul Serviciului de Informațîi și Securitate au confirmat veridicitatea informației apărute pe canalelede Telegram referitoare la coordonarea campaniei electorale a Maiei Sandu de către reprezentanți ai corpului diplomatic acreditați în Republica Moldova.” Cătălin Gomboș arată că publicul din Republica Moldova a fost expus de-a lungul mai multor generații unor campanii de demonizare a Occidentului, inițial în perioada URSS, apoi în plan local, atunci când la guvernare se aflau formațiuni politice care preferă orientarea către spațiul ex-sovietic, prin intermediul mass-media din Federația Rusă, care are o cotă semnificativă din piața media. Narațiuni precum acelea că ambasadele trag sfori și controlează politicienii pro-occidentali sau contestarea alegerilor (prin revoluții colorate) reprezintă deja un loc comun în regiune, fiind repetate, insistent, de ani de zile. Este sugestiv mediul folosit pentru transmiterea mesajului – Victor Nichituș este un cetățean român stabilit în Republica Moldova, unde a desfășurat o activitate relativ intensă și constantă de portavoce a regimurilor „stataliste”, filo-ruse, cum a fost cel al Partidului Comuniștilor și este cel actual, al Partidului Socialiștilor. De ce este falsă informația? Pentru că nu este prezentată nicio probă, fiind citate doar informații apărute pe o rețea de socializare.

O narațiune fake nouă este aceea că Statele Unite subminează procesul de pace din Transnistria. Deși teza că Vestul se amestecă în treburile interne ale Estului nu este nouă, de data această, știrile false amintesc subtil, prin cultivarea nostalgiei după „Lumea rusă” și a raiului sovietic multietnic, că Occidentul se amestecă în spațiul ex-sovietic, considerat, în continuare, zona de influență a Rusiei. Statele Unite vor să impună un guvern pro-occidental la Chișinău, iar pentru această sunt dispuse să submineze stabilitatea Republicii Moldova, dinamitând atât o posibilă coaliție între socialiști și Maia Sandu, cât și reglementarea conflictului din Transnistria, unde Rusia ar fi dispusă să colaboreze cu Washingtonul. Dezinformarea a plecat de la nivel înalt – ministrul de externe Serghei Lavrov, citat de agenția TASS, amplificată apoi de Sputnik, Komsomolskaya Pravda, Govoritmoskva.ru, apoi preluata în media prorusă din Republica Moldova, tradusă și preluată în media din România. Narațiunea Occidentului care caută să destabilizeze și să controleze statele din fostul spațiu sovietic prin revoluții colorate sau tentative de fraudare a alegerilor nu este nouă în regiune, fiind una dintre temele favorite ale Kremlinului. (O altă narațiune centrală a dezinformării propagate de Kremlin, regăsită preganant în Republica Moldova zilele acestea este aceea că societatea civilă din Republica Moldova este în solda Occidentului.) Ce este nou însă este localizarea precisă, teritorială, a acestor acuzații. Obiectivele, arată Mădălin Necșuțu, sunt combaterea, din timp, a oricăror posibile proteste generate de eventuale fraude în alegeri sau de un vot excesiv în Transnistria și mobilizarea simpatizanților proruși și stataliștii, ambele categorii cu viziuni anti-occidentale. De ce? Pentru că, în contextul campaniei electorale de la Chișinău, au fost ridicate semne de întrebare cu privire la o posibilă tentativă de fraudare a rezultatului cu ajutorul alegătorilor din Transnistria, în condițiile în care regiunea separatistă este ferm pro-rusă, la fel ca și președintele Igor Dodon. De altfel, și cu ocazia unor scrutine anterioare, atât în 2016 cât și în 2019, au existat suspiciuni cu privire la transnistreni, aduși cu autobuzul să voteze. În condițiile în care regiunea este separată de 3 decenii de Republica Moldova, iar acea parte a populației care s-a arătat interesată de apartenența la aceasta, procesul politic de peste Prut a fost întotdeauna ținta autorităților separatiste care au încercat să pună piedici oricăror manifestări care sugerează apartenența la Chișinău.

O altă narațiune falsă promovată intens săptămâna trecută chiar de Procuratura Generală a Republicii Moldova este aceea că regimul Dodon se luptă cu sistemul oligarhic și caută să recupereze averea poporului. Aflăm că bunurile oligarhului-fugar Vladimir Plahotniuc vor fi sechestrate în Elveția, Franța și România, ca urmare a eforturilor procurorilor moldoveni. Informația au fost preluată și amplificată inclusiv de presa mainstream din Republica Moldova și România, pentru a-l ajuta pe Igor Dodon să se prezinte că luptător împotriva corupției. Cătălin Gomboș arată că procuratura unei țări nu poate afirma că bunurile din alte țări „vor fi puse sub sechestru” în lipsa unor înțelegeri și a unor proceduri judiciare conform legislației țărilor respective, cu atât mai mult în cazuri unde statul de drept este funcțional iar justiția este independentă. Chiar și în Republica Moldova, sechestrul este decis de o instanță de judecată, nu de procuratură; instanța de judecată respectivă nu are însă jurisdicție și în afara Republicii Moldova, așa că îi este imposibil să impună vreun sechestru. De fapt, nicio instituție sau persoană din Republica Moldova nu poate impune sechestrul unor bunuri în România, Franța sau Elveția. Obiectivele știrii false sunt acelea ca Igor Dodon să preia imaginea de adversar al lui Vladimir Plahotniuc, care face, nu doar declamă, și atragerea electoratului anti-corupție.

Tot din presa afiliată puterii am mai aflat că PSRM lucrează în folosul țării, prosperitatea moldovenilor fiind unul din  obiectivele sale principale. „Comparativ cu principalii parteneri comercial-economice din Europa de Est, ţara noastră are printre cele mai bune perspective de creştere în 2021”, au transmis posturile TV care ar fi afiliate actualei guvernări socialiste – NTVPrimul în MoldovaAccent TV. Aceeași știre a fost preluată și de site-uri care, de asemenea, sunt considerate că fiind apropiate de PSRM și Igor Dodon, precum breakingnews.md și abcnews.md. Presa afiliată PSRM a organizat o adevărată campanie bazată pe o știre dintr-un raport al Băncii Mondiale, conform căruia Republica Moldova va înregistra o creștere economică de 3,5% în 2021. Știrea nu menționează însă că, în schimb, BM preconizează o scădere de 5,2% a economiei în anul curent, astfel încât în 2021 Moldova nu va ajunge nici la nivelul anului 2019. Nu este pentru prima dată când în Republica Moldova se jonglează cu cifre în interesul guvernării. Cornel Ciobanu a demontat această știre falsă, arătând că informațiile din raport sunt prezentate selectiv, astfel încât să favorizeze guvernarea și că nu e prima dată când politicienii din Republica Moldova au fost acuzați că jonglează cu cifrele.

Prietenul la nevoie se cunoaște! Este, evident, cazul Rusiei, care ajută Republica Moldova oriunde este nevoie – chiar și la deszăpezire, în iarna care o să urmeze. Primul în Moldova arată că „cele cinci autospeciale de auto-deszăpezire au fost aduse în Chișinău, după ce Federația Rusă le-a oferit cadou municipalității”. Mădălin Necșuțu arată că autospecialele nu numai că nu ar fi fost făcute cadou, dar primarul Ion Ceban ar fi plătit pe cele acestea cca 380.000 de euro, iar în Rusia ar fi costat cca 235.000 de euro. Primarul PSRM, Ion Ceban, este unul dintre cei mai puternici sprijinitori ai președintelui Igor Dodon. În lunile premergătoare alegerilor el a demarat o serie de acțiuni de imagine, precum schimbarea dalelor de pe trotuare, plantări de copaci și alte acțiuni în Chișinău. Dodon a participat la toate aceste evenimente de imagine.

În fine, Mariana Vasilache scrie despre simbolurile care țin în viață trecutul sovietic al Moldovei. La 30 de ani de la prăbușirea URSS, monumentele ridicate pentru a sărbători eroii și mitologia acesteia continuă să marcheze spațiul urban din Republica Moldova. Aceste monumente au un dublu scop: țin Moldova ancorată în trecutul sovietic și mobilizează forțele pro-ruse, nostalgice, suveraniste. Eroii sovietici continuă să privească cu încredere spre viitorul luminos și să le amintească trecătorilor de vremurile glorioase de-altădată.

Marian Voicu

Demagog este un proiect al Alianței Internaționale a Jurnaliștilor Români – Fake news, dezinformare, kompromat și discurs instigator la ură în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

Un proiect susținut de Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova.