01 nov.

„SUA are arme biologice în Moldova”

În Republica Moldova există laboratoare secrete americane în care se testează/produc arme biologice. Narațiunea, publicată anterior de presă, a fost semi-oficializată de fostul președinte al Republicii Moldova, în prezent lider al Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, care l-a întrebat public pe directorul Serviciului de Informații și Securitate despre existența unor laboratoare biologice militare americane pe teritoriul Republicii Moldova. Demersul său a fost preluat în special de presa de limbă rusă din Republica Moldova, precum și de unele instituții media din Rusia. Unele au transformat întrebarea lui Vladimir Voronin în afirmație.

ȘTIRI: „Preşedintele Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, s-a adresat cu o cerere la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) cu privire la prezenţa laboratoarelor biologice militare în Moldova”, a scris stiri.md, făcând referire la scrisoarea fostului președinte al Republicii Moldova adresată directorului SIS.

Și noi.md a publicat aceeași știre, punându-și întrebarea dacă „Există în Moldova laboratoare biologice militare?”

Scrisoarea lui Vladimir Voronin a prins însă cel mai bine în presa de limbă rusă din Republica Moldova, care a citat paragrafe întregi, sau chiar a publicat-o integral, așa cum a făcut, de exemplu, enews.md, care deja transformă întrebarea lui Vladimir Voronin dacă există sau nu laboratoare biologice militare americane în Republica Moldova în afirmație, titrând: „Voronin a cerut explicații de la SIS în privința laboratoarelor biologice americane în Republica Moldova”.

Au mai scris la același subiect vedomosti.md, cenzura.md, etc,

De asemenea, interpelarea lui Vladimir Voronin a prins și în presa rusă. Spre exemplu agenția de presă Interfax a publicat o știre pe acest subiect, preluată și de aif.ru

SURSE:pcrm.md, noi.md, stiri.md, enews.md, cenzura.md, vedomosti.md, interfax.ru, aif.ru
AFILIERE POLITICĂ:PSRM/Igor Dodon, Kremlin
DATA APARIȚIEI:26 octombrie 2020
PUBLIC ȚINTĂ:minoritățile naționale, antioccidentalii
AMPLIFICARE:Un șir de site-uri în limba română, dar în specială rusă din R. Moldova, precum și instituții de presă din Rusia
CUI SERVEȘTE:Igor Dodon, Kremlin
NARAȚIUNE CHEIE:SUA produce/testează arme biologice produse în laboratoare secrete amplasate în R. Moldova

NARAȚIUNI: 1. În Republica Moldova există laboratoare secrete americane/occidentale care testează/produc arme biologice. 2. Autoritățile de la Chișinău sunt în drept să ceară protecția Rusiei împotriva pericolelor proliferate de Occident/SUA.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  Apelul lui Vladimir Voronin către directorul SIS a fost făcut în ultima săptămână de campanie pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, în care, ca de obicei, geopolitica a fost una din temele de bază. Ba mai mult, de această dată Rusia (Vladimir Putin) și-a declarat deschis susținerea pentru un candidat și a acuzat Occidentul/SUA că se implică în alegeri.

În scrisoarea sa către directorul SIS, Vladimir Voronin face  trimitere la informațiile publicate în presă despre laboratoare biologice secrete, cu caracter militar, americane, amplasate în regiune, inclusiv în Republica Moldova. El menționează că astfel de laboratoare contravin intereselor Republicii Moldova, dar și Constituției și sunt periculoase, mai ales în contextul în care pandemia de Coronavirus, care a demonstrat cât de periculoase pot fi infecțiile, „cu atât mai mult infecțiile care sunt dezvoltate intenționat ca armă de distrugere în masă”.

Nu este pentru prima dată când în Republica Moldova se vorbește despre laboratoare secrete americane. Spre exemplu, portalul de știri bloknot-moldova, parte a unui holding rus, a făcut o serie de comentarii despre „experimente biologice” în Republica Moldova, în care printre altele se sugera că virușii de pestă porcină africană și rujeolă sunt dezvoltați în asemenea laboratoare. Se sugera că scopul era de a folosi armele biologice testate aici, împotriva Rusiei.

În toate cazurile se făcea referire la Centrul științifico-tehnologic din Ucraina, care are o filială și în Republica Moldova, la fel ca în alte câteva state din spațiul ex-sovietic. „STCU produce tulpini noi, noi variante ale unor viruși care sunt mai rezistenți și capabili să-și păstreze calitățile nocive chiar și în climatul nostru”, se menționa în unul din articole.

Atunci, atât reprezentantul Centrului, cât și Ministerul Apărării de la Chișinău au infirmat vehicularea despre teste și arme biologice.

Este de menționat că Republica Moldova a aderat la Acordul de constituire a Centrului Științifico-Tehnologic din Ucraina în anul 2003, iar cel care a semnat decretul de promulgare a legii respective a fost ex-președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

Este de menționat că demersul lui Vladimir Voronin vine în exact aceeași perioadă când un alt fost funcționar de rang înalt de la Chișinău,, ex-ministrul Securității Naționale, Anatol Plugaru, susține că Republica Moldova  ar trebui să ceară Rusiei amplasarea rachetelor Iskander.

OBIECTIV:  Să se atragă din nou atenția asupra pericolelor care vin din Vest. Să fie acreditată ideea că Republica Moldova este considerată un fel de cobai de Occident/SUA în comparația cu „atitudinea frățească” a Rusiei. Să inducă gândul că Rusia are dreptul moral să-și amplaseze/mențină forțele militare în regiune pentru a apăra Republica Moldova, dar și propria securitate

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Nu s-a demonstrat niciodată existența vreunui laborat militar secret american/occidental în Republica Moldova. Ministerul Apărării a negat deja asemenea zvonuri. Presa de fact-checking a demonstrat că pesta porcină africană și epidemia de rujeolă de acum câțiva ani au afectat întreaga lume și nu doar Republica Moldova și statele din regiune.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Republica Moldova este parte a Acordului de constituire a Centrului Științifico-Tehnologic din Ucraina, despre care s-a scris deseori că ar sta la baza laboratoarelor secrete americane. Aceste afirmații însă nu au fost demonstrate niciodată.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Kremlinului, pentru a alimenta fobiile față de Occident ale unei părți a populației, dar și pentru a justifica prezența sa militară în regiune și, eventual, sporirea acesteia; politicienilor pro-ruși, în contextul actual, în special lui Igor Dodon, antrenat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale

REACȚII OFICIALE: SIS nu a comentat, deocamdată, demersul lui Vladimir Voronin. Ministerul Apărării a infirmat, anterior, existența unor laboratoare militare străine și producerea/testarea virușilor/armelor biologice pe teritoriul Republicii Moldova.

Cornel Ciobanu

Fake news, dezinformare, kompromat și discurs instigator la ură în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova.
Un proiect susținut de Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova