09 nov.

„Alegerile vor fi fraudate cu ajutorul diasporei din Vest”

Pașapoarte noi vor fi transportate gratuit – și ilegal – pentru moldovenii din diasporă pentru ca aceștia să poată frauda alegerile. Povestea, ușor incoerentă și ilogică, pleacă de la o înregistrare postată on-line de un tânăr  care  dă detalii despre o pretinsă super-ofertă a unui transportator internațional de a le aduce gratuit pașapoarte noi moldovenilor din diaspora occidentală, cu precădere din Marea Britanie și Irlanda.

ȘTIRI: „Un tânăr a postat un video pe Facebook, în care a descris oferta agentului economic, a publicat datele de contact a șoferilor și a îndemnat moldovenii din Diasporă să se folosească de această ofertă. „Ei o să facă gratuit, indiferent câte pașapoarte o să fie. Normal am înțeles că costă 20-30 de euro, acum fac gratuit», spune tânărul”.

SURSE: Accent TV
AFILIERE POLITICĂ: PSRM
DATA APARIȚIEI: 7 noiembrie 2020
PUBLIC ȚINTĂ: Electoratul de stânga, respectiv cel al lui Igor Dodon
AMPLIFICARE:Toate portalurile și televziunilor apropiate PSRM: Primul în Moldova, Accent TV, noi.md, politics.md, rețelele de socializare Facebook și Odnoklassniki
CUI SERVEȘTE: Igor Dodon
NARAȚIUNE CHEIE:Diaspora se pregătește să fraudeze alegerile prezidențiale și este gata să recurgă la mijloace ilegale cu ajutorul unor firme din Republica Moldova

NARAȚIUNE/NARAȚIUNI: Diaspora occidentală va frauda masiv turul doi al alegerilor prezidențiale prin transportarea ilegală a unor documente oficiale (respectiv pașapoarte) și se încearcă de asemenea transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Aceste afirmații se bazează pe retorica internă a PSRM-ului și a lui Igor Dodon care caută să blameze diaspora occidentală, care votează masiv cu partide și candidați de dreapta.

După primul tur al prezidențialelor, pierdut de Igor Dodon după numărarea buletinelor de vot din diaspora, acesta și-a sporit retorica negativă la adresa cetățenilor moldoveni plecați în Occident și a încercat de asemenea mobilizarea diasporei din Rusia, considerată de stânga, pentru a veni masiv la urne în turul doi.

Acestora din urmă Dodon le-a făcut noi promisiuni legate de condițiile de muncă pe care le au ei în Rusia.

OBIECTIV: Ridicarea unor zvonuri la rang de adevăr pentru a putea servi apoi unor acțiuni de forță politice prin care să se conteste rezultatul alegerilor în cazul în care Igor Dodon va pierde, inclusiv prin votul masiv al diasporei împotriva sa, așa cum s-a întâmplat de altfel în primul tur al alegerilor prezidențiale.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În primul rând, autoritățile de la Chișinău au anunțat clar că, la acest scrutin prezidențial, moldovenii pot vota și cu actele vechi (pașaportul expirat). Așadar, nu este neapărată nevoie ca ei să aibă pașapoarte noi pentru a putea vota (Detalii AICI)

În al doilea rând, pașapoartele noi emise în Moldova, la care se face referire, nu pot fi ridicate decât de la autoritățile emitente de titulari sau prin procură de alte persoane.

De asemenea, aceste acte nu pot fi transportate conform legii de către nimeni, cu excepția titularilor sau a celor desemnați prin procură.

Mai mult, autorii nu au contactat firma de transport la care se face referire pentru a lua o reacție de confirmare sau dezmințire a acestor acuzații care li se aduc.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA/SERVESC NARAȚIUNILE: Narațiunea falsă servește candidatului Igor Dodon.

Mădălin Necșuțu

Fake news, dezinformare, kompromat și discurs instigator la ură în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova.
Un proiect susținut de Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova