DESPRE AIJR

Asociația Alianţa Internaţională a Jurnaliştilor Români are ca scop susţinerea presei de limbă română din afara României, a jurnaliştilor de limbă română care îşi desfăşoară activitatea, temporar sau permanent, în afara graniţelor României.

Încă de la ȋnfiinţare, din 2013, Asociația Alianţa Internaţională a Jurnaliştilor Români” a reuşit crearea unei reţele de jurnalişti români ȋn Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Ucraina, Cipru, Spania, Italia, Franţa, Irlanda, Marea Britanie, China, Statele Unite, Canada.

Din octombrie 2013, AIJR editează şi publică on-line TRANSMEDIA , o platformă a jurnaliştilor români de pretutindeni.

AIJR a organizat în septembrie 2014, la Iaşi, cu finanțarea DPRRP, prima ediție a Stagiului de formare pentru tineri jurnalişti din comunitățile româneşti, la care au participat 9 cursanți din Republica Moldova şi Ucraina.

AIJR a organizat în ianuarie 2015, împreună cu Acțiunea 2012 şi cu sprijinul ICR, Reuniunea jurnaliştilor din Republica Moldova şi Romănia, la care au participat 30 de jurnalişti din Republica Moldova şi peste 40 din România.

AIJR a susţinut, ȋmpreună cu Institutul Fraţii Golescu, seria de manifestări privind evocarea unor personalităţi româneşti marcante (Gherman Pântea, Nae Ionescu, Iancu Cavaler de Flondor, Vasile Stoica, Gheorghe Zbuchea, etc.), a unor dezbateri („Perspectivele europene ale Republicii Moldova”).

În 29 august 2014, AIJR şi Institutul Fraţii Golescu au organizat prima ediție a „Chioşcului de ziare – presa de limbă română din provinciile istorice”.

 

 

CONDUCEREA AIJR:

Marian Voicu – preşedinte

MARIAN VOICUEste producător la TVR, lucrează în presă din 1995. A fost manager de proiect la Radio România Chişinău, post lansat în 2011. Între 2008-2010 a realizat „Interviurile Europa FM”. A realizat documentare în comunitățile româneşti din Balcani, Ucraina, Federația Rusă. Este primul jurnalist român care a filmat în Siberia, Sudan şi Uganda. A moderat dezbaterile prezidențiale din 2004.  În 2013 a lansat www.etransmedia.ro, o platformă a jurnaliştilor români de pretutindeni. A primit premiul Asociației Profesioniştilor de Televiziune din România de 4 ori (Marele Premiu in 1998), Premiul Clubului Romăn de Presă pentru talk-show (2006), Premiul Televest pentru curaj si conduită jurnalistică, Premiul pentru Excelența în Jurnalism European. Decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2014).

Cătălin Gomboș – vicepreşedinte

FotoGombosEste, din 2001, jurnalist Radio România, pentru care a fost de mai multe ori, între 2003 și 2008, corespondent de război în Irak și în Afghanistan; interesul său pentru Orientul Mijlociu, datează, însă, din perioada 1993 – 1997, când a locuit și a studiat în regiune. Între 2009 și 2012 a fost corespondent Radio România în Republica Moldova, unde, începând cu primăvara lui 2011, a contribuit la înființarea și coordonarea Radio Chișinău. Este absolvent al Facultății de Științe Politice a Universității București și are un master la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București, cu specializarea “Orientul Mijlociu – Limbi și culturi în contact”. A obținut mai multe premii și distincții, între care “Tânărul jurnalist al anului 2008”, acordat de Freedom House Romania, pentru reportaj scris, și Premiul Asociației Euro-Atlantice “Manfred Woerner” pentru corespondențe de război.

Mădălin Necşuțu – vicepreşedinte

Madalin-fotobunA debutat în presă în anul 2006, la agenția de știri Mediafax. Din 2007 a început o colaborare cu ziarul „ZIUA”, unde a activat la departamentul de politică externă, atât la ediția online, cât și la cea tipărită. A urmat apoi ziarul „Curentul”, iar în prezent este redactorul-șef adjunct al publicației. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității „Dimitrie Cantemir” și a urmat un curs de masterat de „Relații Internaționale” la Facultatea de Istorie a Universității București. Ulterior, a urmat cursuri postuniversitare la Institutul Diplomatic Român. A primit mai multe distincții în meseria de jurnalist și a beneficiat de burse de documentare, atât în țară, cât și în străinătate.

Sergiu Dan – secretar general

Foto SergiuDanŞi-a făcut debutul în mass-media în 2007, la Agenția de presă RADOR, unde lucrează și în prezent și acoperă, în principal, situația socio-politică din Europa de est, spațiul post-sovietic, în special comunitățile românești din jurul granițelor României. Este coordonator al proiectului TOCpress, primul site de știri al românilor din Ucraina.