28 sept.

MAIA SANDU PREGĂTEȘTE UN MAIDAN LA CHIȘINĂU

ȘTIRI: Deputat: Maia Sandu pregătește MAIDANUL

„Poveștile Maiei Sandu despre „falsificarea alegerilor” – sunt o pregătire de Maidan.

Sandu zi și noapte trâmbițează despre falsificarea alegerilor, de facto, recunoscând, că dânsa deja a pierdut. Însă chestia constă în faptul că CEC organizează alegerile, le recunoaște același CEC și Curtea Constituțională. Președintele CEC a fost numit de către Maia Sandu, Curtea Constituțională, în genere este sub controlul lui Năstase și Sandu. Reiese că dânsa se autoacuză?

Și iată pe 16 septembrie Sandu cere demisia președintelui CEC, Dorin Cimil, pe care tot dânsa l-a propus în funcție.

În aceeași zi, dânsa și deputatul Sergiu Litvinenco au isterizat pe seama faptului că CEC a limitat donațiile din partea partidelor. Ca atare, CEC-ul nu are nici o treabă. Însăși PAS a introdus aceste restricții.

Asta s-a întâmplat după ce, coaliția formată de PAS, PPDA și PSRM a introdus, în august 2019, modificări la Codul Electoral, micșorând limita donațiilor către un candidat la alegeri din partea unei persoane juridice, inclusiv partidului, de la 100 la 12 salarii medii pe economie, iar pentru persoanele fizice limita a fost micșorată până la șase salarii medii.

După aceasta s-a dovedit că modificările au fost propuse de însuși Litvinenco. Într-un cuvânt s-au pocnit singuri în frunte, iar acum se războiesc. Îi considerați pe acești domni adecvați?” scrie Țîrdea pe canalul său Telegram.”

Igor Dodon întrebat despre amenințarea PAS, că va organiza MAIDAN la Chișinău: Ei nu au așa capacitate

“Partidul Acțiune și Solidaritate nu are capacitatea de a organiza „Maidan” la Chișinău. Astfel a comentat Igor Dodon amenințările Maiei Sandu că va scoate lumea în stradă și va organiza dezordini în masă după alegerile prezidențiale. În cadrul emisiunii “Președintele Răspunde”, șeful statului a explicat că acea campanie lansată de PAS cu privire la falsificarea alegerilor prezidențiale nu are sens. Mai mult decât atât, Igor Dodon spune că lansând aceste acuzații, Maia Sandu își face o defavoare, deoarece electoratul ei va fi descurajat și nu va mai merge la vot.”

Declarație: Pe noi ne pregătesc pentru ”maidan”

 “Maia Sandu și partidul ei PAS, probabil, anticipînd înfrîngerea sa la alegerile prezidențiale, nu recunosc din timp victoria adversarului și amenință cu proteste, pregătesc țara pentru Maidan, declarînd că alegerile vor fi fraudate.

O astfel de opinie a fost exprimată de șeful reprezentanței TASS în Moldova, Valerii Demidețki, în cadrul emisiunii „Important” cu Lilia Buracovschi la TVC-21, menționînd că noi am trecut deja prin toate acestea în 2009, și nici pînă în prezent nu putem înțelege ce a fost asta, transmite enews.md.” 

Maia Sandu se pregătește de maidan.Este declarația președintelui țării, Igor Dodon, și a fost făcută în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”, comunică Noi.md. „Este imposibil de falsificat alegerile în condițiile în care la fiecare secție de votare vor fi observatori de la partide, plus observatori străini. Voi încercați să isterizați lumea. RM are deja experiență pentru a petrece un scrutin electoral corect, conform regulilor democratice. De procesul electoral este responsabil Comisia Electorală Centrală. Validarea alegerilor se petrece la Curtea Constituțională. ”, a declarat Dodon. Președintele țării spune că PAS ar fi „capabil” să cheme lumea la destabilizare, luptînd pentru „a-l da jos pe Dodon”.

SURSE:Telegraph.md, care citează canalul Telegram al deputatului socialist Bogdan Țîrdea; NTV, televiziune afiliată socialiștilor, care citează “Președintele răspunde”, emisiune online a președintelui Igor Dodon; noi.md, care citează enews.md (în rusă), care citează o declarație dată la TVC-21 de șeful TASS Moldova, Valerii Demidețki.
AFILIERE POLITICĂ:
DATA APARIȚIEI:16 – 23 septembrie
PUBLIC ȚINTĂ:Electoratul de stânga
AMPLIFICARE:Mesajele au fost promovate în special prin intermediul presei și al agregatoarelor (75,7%, 10,8%) urmate de rețele de socializare (Facebook și Twitter cu aproximativ 11%) și de bloguri; impactul cel mai puternic a venit din zona presei (77,5%) și a rețelelor de socializare (17,7%). 
CUI SERVEȘTE:PSRM
NARAȚIUNE CHEIE:Opoziția caută să preia puterea cu forța

NARAȚIUNI: 1. Opoziția va contesta rezultatul alegerilor și va încerca să preia puterea organizând un Maidan; 2. (indirect/aluziv) Democrațiile populare din spațiul ex-sovietic sunt ținta unor comploturi, manifestate prin revoluții colorate și Maidane, în spatele cărora se află, după caz, Soros, servicii occidentale (românești în cazul RM), statul paralel, o combinație între cele trei.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Revoluțiile “colorate”/twitter/Maidan reprezintă obsesia Kremlinului, care se teme că astfel de mișcări de masă pro-democrație, anti-corupție și anti-sistem ar putea să îi amenințe puterea; epoca Putin este definită, practice, de eforturi constante de discreditare a acestor mișcări și a societății civile care militează pentru principiile cerute de manifestanți. Metoda aleasă este aceea a discreditării societății civile și a manifestațiilor, prezentate drept operațiuni ale serviciilor secrete occidentale/străine sau ale unor rețele private gen cea a miliardarului George Soros, scopul acestora fiind nu doar destabilizarea țărilor-țintă, ci și distrugerea fibrei morale și naționale. Discursul a fost folosit de majoritatea liderilor contestați în spațiul ex-sovietic, de la Vladimir Putin la Viktor Ianukovici și Alexandr Lukașenko – acesta din urmă în vara și toamna lui 2020, în contextul protestelor față de fraudarea alegerilor. În Republica Moldova, teza a fost preluată prima oară de Partidul Comuniștilor al lui Vladimir Voronin, care a acuzat România, în aprilie 2009, că s-ar fi aflat în spatele așa-numitei “Revoluții Twitter”; în contextul afirmațiilor recente, Moldova Suverană, publicație tradițională în sfera curentului moldovenist de sorginte sovietică, a scris explicit, pe 23 septembrie, despre o lovitură de stat post-alegeri în care ar fi implicați toți cei percepuți ca un pericol de guvernare și de electoratul său: servicii secrete românești, Occidentul, partidele pro-europene și cele pro-românești de la Chișinău. 

OBIECTIV: Mobilizarea propriului electorat pentru alegeri (speriat cu lovitura de stat și străinii), preîntâmpinarea unor proteste generate de eventuale nereguli în desfășurarea alegerilor, în condițiile în care întotdeauna în Republica Moldova a fost pusă la îndoială credibilitatea și echidistanța Comisiei Electorale Centrale, o instituție-cheie pe care diferitele guvernări au căutat să o controleze. 

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Niciunul din promotorii mesajului privind intenția Maiei Sandu de a organiza un Maidan nu a reușit să aducă vreo probă în acest sens. Totodată, nu au fost probate vreodată tentative occidentale sau românești de a impune, prin finanțarea sau încurajarea unor lovituri de stat sau mișcări populare, schimbări politice la Chișinău; luările de poziție au fost întotdeauna publice și au inclus cereri obișnuite de reformă (economică și în Justiție), respectarea statului de drept și a obligațiilor asumate în acordurile cu partenerii externi, combatere a Corupției. Republica Moldova nici măcar nu mai reprezintă, în ultimii ani, o miză prea importantă pentru Occident, în condițiile în care atât UE cât și SUA se confruntă cu propriile probleme și nu se pune problema unei extinderi către Est, iar Ucraina a ieșit din sfera de influență a Rusiei după Maidan, ocuparea Crimeei de către Rusia și războiul din Donbass. De altfel, președintele Igor Dodon, direct interesat de promovarea unui astfel de mesaj, a evitat să spună explicit că există o intenție a Maiei Sandu de a organiza un Maidan. 

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Președintele Igor Dodon și PSRM, Federația Rusă (ține Republica Moldova într-o zonă de paranoia față de România – și chiar și Occident – specific Războiului Rece de spațiul românesc și european, o menține în orbita lumii ruse)

Cătălin Gomboș

28 sept.

Vaccinul rusesc este asumat de Organizația Mondială a Sănătății

Presa rusească scrie despre vizita directorului Biroului regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge la Moscova şi că OMS ar intenţiona să sprijine promovarea vaccinului rusesc. Oficialul OMS a făcut declaraţii despre necesitatea unui virus sigur şi eficient, iar presa de la Chişinău, afiliată preşedintelui prorus Igor Dodon, scrie cu referire la aceeaşi vizită, că virusul rusesc este sigur şi eficient.  

ŞTIRI: 

 OMS intenţionează să contribuie la promovarea vaccinului Sputnik V  

Moscova, 23 septembrie. / TASS / Oficiul Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății intenționează să sprijine promovarea vaccinului rus împotriva coronavirusului Sputnik V. Acest lucru a fost declarat de directorul Biroului regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, la o întâlnire cu premierul rus Mikhail Mishustin. La începutul întâlnirii, Kluge a apreciat foarte mult discursul președintelui rus Vladimir Putin la sesiunea Adunării Generale a ONU, inclusiv pentru exprimarea sprijinului pentru OMS. „Spuneți-i președintelui că şi voi aveți un prieten loial la Biroul European al OMS”, a adăugat el. Șeful biroului regional a menționat că vizita sa la Moscova este un semn al „angajamentului său puternic de a extinde cooperarea cu Rusia la nivel național, regional și global, inclusiv <…> pentru promovarea lucrului enorm al a Federației Ruse privind vaccinul Sputnik V COVID”. https://tass.ru/obschestvo/9534155

Altă sursă oficială de la Moscova informează că „OMS vrea să extindă cooperarea cu Rusia privind vaccinul împotriva COVID”. Moscova, 23 septembrie – RIA Novosti: Organizația Mondială a Sănătății (OMS) intenționează să extindă cooperarea cu Federația Rusă la nivel național, regional și global, inclusiv promovarea limbii ruse și promovarea muncii la vaccinul rus Sputnik V împotriva coronavirusului, a declarat șeful OMS în Europa, Hans Kluge, pe canalul Rusia 24. „În primul rând, aș dori să îi mulțumesc sincer președintelui Federației Ruse pentru discursul excelent de ieri la Adunarea Generală a ONU și pentru un sprijinul atât de puternic pentru OMS, acest lucru este foarte important pentru noi. Şi, vă rog, transmiteţi-i preşedintelui vostru că aveţi, de asemenea, un prieten loial la Biroul European al OMS de la Copenhaga”, a spus Kluge adresându-se premierului rus Mikhail Mishustin. El a adăugat că aceasta este prima sa vizită oficială în țară în calitate de director regional. „Și acesta este un semn al angajamentului meu puternic pentru extinderea cooperării cu Federația Rusă la nivel național, regional și global, inclusiv promovarea limbii ruse, extinderea muncii enorme a Biroului OMS pentru boli netransmisibile de la Moscova, datorită sprijinului dvs. … și neapărat pentru promovarea muncii imense asupra vaccinului Sputnik V împotriva COVID-19 „, – a spus șeful OMS din Europa la o întâlnire cu viceprim-ministrul. 

https://ria.ru/20200923/voz-1577676416.html

Presa de la Chişinău, afiliată preşedintelui prorus Igor Dodon, amplifică declaraţiile oficialului OMS şi manipulează că virusul rusesc este sigur şi eficient: 

      OMS, recunoscătoare Rusiei pentru crearea vaccinului „Sputnik V”

21 sept — Sputnik:  Ministrul rus al Sănătății a discutat cu șeful Biroului european al OMS aspecte privind cooperarea în lupta împotriva pandemiei de coronavirus. Problemele privind cooperarea în lupta împotriva COVID-19 au fost discutate luni într-o ședință de către ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko și Hans Kluge, directorul Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), relatează RIA Novosti. 

Ministrul rus al Sănătății și-a exprimat recunoștința subdiviziunii europene a OMS pentru cooperarea activă în problemele legate de  infecția cu coronavirus.

La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat recunoștința față de partea rusă pentru dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului ”Sputnik V”. ”OMS apreciază foarte mult eforturile depuse de Federația Rusă pentru a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19, și anume ”Sputnik V”. Aș dori să mulțumesc din nou Federației Ruse pentru eforturile sale excelente de a crea un vaccin sigur și eficient”, a declarat Hans Kluge la final întâlnire cu Murașko.

Primul vaccin din lume pentru prevenirea COVID-19 „Sputnik V” a fost înregistrat de Ministerul Sănătății din Rusia. Medicamentul a fost dezvoltat de Centrul Gamalei. Kirill Dmitriev, șeful Fondului de investiții directe din Rusia, a anunțat că au fost promite cereri pentru achiziționarea a unui miliard de doze de vaccin, din peste 20 de țări. Potrivit acestuia, capacitățile disponibile în țară fac posibilă producerea a 500 de milioane de doze pe an. https://ro.sputnik.md/International/20200921/31753085/OMS-Rusia-Vacin-SputnikV.html

OMS: Vaccinul rusesc e sigur și eficient

23 septembrie, NTV: Organizația Mondială a Sănătății apreciază eforturile Federației Ruse, depuse în direcția dezvoltării vaccinului împotriva noului coronavirus. Directorul regional pentru Europa al acestei structuri, Hans Henri Kluge, a anunțat că preparatul rusesc este sigur și eficient. După discuția cu ministrul Sănătății al Federației Ruse, Mihail Murașko, reprezentantul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a reiterat că este nevoie de solidarizarea țărilor în lupta împotriva pandemiei.

Hans Henri Kluge, directorul regional al OMS Europa: „Organizația Mondială a Sănătății apreciază foarte mult eforturile Rusiei în direcția dezvoltării vaccinului împotriva coronavirusului, și anume ”Sputnik V”. Vreau să-i mulțumesc Federației Ruse pentru pașii importanți spre crearea vaccinului, care este sigur și eficient”. În Rusia a început etapa a treia a fazei finale de testare a vaccinului ”Sputnik V”, la care participă 40 de mii de voluntari. Aceștia vor fi supravegheați timp de, cel puțin, jumătate de an. Totuși, cea mai mare parte a populației va fi vaccinată în următoarele 9-12 luni. Primii vor primi preparatul profesorii și medicii. 

Anterior, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că un vaccin omologat împotriva virusului COVID-19 ar putea ajunge la noi în țară până la fârșitul acestui an. El a precizat că a discutat despre asta cu autoritățile de la Moscova și că este vorba de 150 de mii de doze. Potrivit ultimelor statistici, la nivel mondial, mai mult de 31,4 milioane de oameni au fost testați pozitiv la prezența infecției. Peste 230 de mii de cazuri au fost înregistrate doar în ultimele 24 de ore. În timp ce mai mult de 23,1 milioane de pacienți s-au tratat, peste 970 de mii au pierdut lupta pentru viață. Situația este rămâne gravă în Ucraina și România, unde în ultimele 24 de ore au fost testați pozitiv 2.884 de oameni și, respectiv, 1.059. http://ntv.md/news/36545

OMS a declarat vaccinul rusesc împotriva coronavirusului ca fiind sigur și eficient

 21 septembrie 2020, Vesti din Rusia. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a mulțumit Rusiei pentru dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului, transmite TASS. După cum a declarat directorul Biroului European al OMS, Hans Kluge, în urma discuțiilor cu ministrul Sănătății al Federației Ruse, Mihail Murașko, vaccinul ”Sputnik V” este sigur și eficient.

«OMS apreciază foarte mult eforturile Federației Ruse în dezvoltarea  vaccinului împotriva coronavirusului și anume ”Sputnik V”. Aș dori să-i mulțumesc ministrului pentru acei pași făcuți, etapă cu etapă, pentru a dezvolta un vaccin sigur și eficient», a spus Kluge. De asemenea, el a numit dezvoltarea vaccinului “principalul răspuns” al Rusiei la epidemia de coronavirus și a menționat că autoritățile ruse au făcut multe pentru a-i ajuta pe medici și cele mai vulnerabile grupuri ale populației. 

Reamintim că, în august, Rusia a fost prima țară din lume care a înregistrat un vaccin împotriva coronavirusului, noul preparat fiind numit ”Sputnik V”. La Moscova a început deja a treia fază a testelor clinice, iar loturile de vaccin au ajuns în regiuni. 

SURSE:TASS, Ria Novisti 
AFILIERE POLITICĂ:PSRM, Igor Dodon
DATA APARIȚIEI:21-23 septembrie
PUBLIC ȚINTĂ:Electoratul de stânga, cetăţenii o orientare prorusă din RM
AMPLIFICARE:preluat  de Sputnik MD, NTV, vestidinrusia.ru, theworldnews.net  
CUI SERVEȘTE:PSRM 
NARAȚIUNE CHEIE:Vaccinul rusesc este sigur şi eficient și validat de OMS

NARAŢIUNILE PE CARE LE SERVESC: Vaccinul rusesc e sigur,  Rusia este superioară din punct de vedere tehnologic Occidentului, Viaţa e mai bună în Rusia

CONTEXT: Pandemia COVID-19, Federaţia Rusă anunţă producerea virusului, vizita directorului regional al OMS la Moscova.   

Imediat după ce Federaţia Rusă a anunţat că a dezvoltat şi va produce de urgenţă vaccinul anticovid numit Sputnik V, preşedintele R. Moldova Igor Dodod şi presa afiliată acestuia a promovat intens vaccinul, în pofida avertizărilor OMS, că dezvoltarea unui astfel de produs necesită mai multe etape de verificare şi siguranţă. 

Președintele Igor Dodon a declarat pe 21 august că este gata să fie primul moldovean căruia îi va fi administrat vaccinul rusesc pentru noul tip de coronavirus. Declarațiile au fost făcute într-o intervenție video din Rusia, unde șeful statului se află la sanatoriu. 

DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE:  în comunicatul OMS privind vizita directorului regional al OMS în FR este menţionat că „În contextul importanței multilateralismului și a cooperării globale, în timpul unui briefing de presă împreună cu ministrul Sănătății, dr. Kluge a apreciat Federația Rusă pentru eforturile sale de cercetare și dezvoltare a vaccinului COVID-19, precum și pentru schimbul de informații cu OMS ca parte a efortului global pentru dezvoltarea  unui vaccin sigur și eficient”.  

Anterior, după ce Rusia a anunţat că aprobă folosirea vaccinului anticovid OMS a îndemnat la verificări riguroase.  

40 de cercetători din Europa, SUA, Canada pun la îndoială, într-o scrisoare deschisă, datele prezentate în publicaţia Lancet, în special valorile care se repetă la diverşi subiecţi. 

SAMBURE DE ADEVAR:  Rusia a anunţat în luna august că a dezvoltat un vaccin împotriva Covid-19 și au început primele vaccinări. Hans Kluge a fost într-o vizită oficială la Moscova și a vorbit despre importanța cooperării cu Rusia în combaterea pandemiei.  

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Federația Rusă, președintele Igor Dodon și PSRM

Mariana Vasilache

28 sept.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, afirmă că valuta naţională ar trebui depreciată pentru a favoriza exporturile producătorilor moldoveni pe piaţa rusească.

ŞTIRE: Întrebat, în cadrul emisiunii sale on-line Preşedintele răspunde, din 18 septembrie 2020, de ce cursul la rubla rusească e atât de mic faţă le leul moldovenesc, Igor Dodon a răspuns că Banca Naţională nu procedează corect şi că ar fi bine să scadă cursul leului pentru ca producătorii să câştige mai mult când îşi exportă marfa în Rusia. „În Federaţia Rusă, după ce s-a început criza, rubla s-a depreciat, a crescut cursul, în Moldova, cu regret, eu spun, cu regret, cursul a scăzut, leul s-a întărit, s-a apreciat moneda naţională. Spun cu regret, pentru că asta defavorizează exportul. Omul când vinde un kg de mere în Federaţia Rusă, dacă-l vindea să spunem cu 1 dolar, dolarul acesta în Federaţia Rusă era 70 de ruble, obţine pe mere 16 lei, dar anterior dacă era 17, putea obţine 17 lei. Iată de ce pentru noi e important să fie o depreciere a leului, o creştere a cursului dolarului faţă de leu şi euro pentru a favoriza exportul. Eu consider că BNM trebuie să deprecieze moneda naţională pentru a favoriza exportul şi a da un impuls economiei. Eu consider că Banca Naţională nu procedează corect, pentru că nu sunt riscuri de creştere a preţurilor, tarifelor la energia electrică, termică, pentru că ele scad”, a explicat Igor Dodon în emisiunea sa. 

SURSE: Emisiune on-line Preşedintele răspunde
AFILIERE POLITICĂ:PSRM 
DATA APARIŢIEI:18 septembrie 2020
PUBLIC ŢINTĂ:votanţi PSRM, filoruşi, etnici ruşi
AMPLIFICARE:28,7 K vizualizări pe pagina de Facebook a lui Igor Dodon, 711 aprecieri, 103 distribuiri   10211 aprecieri pe reţeaua Privesc.eu  Realitatealive.md: 97 share pe Facebook 
CUI SERVEŞTE:PSRM, Igor Dodon 
NARAŢIUNE CHEIE:Rusia ne ajută

NARAŢIUNI: „Rusia ne ajută” iar moldovenii fac parte din așa-numita „Lume Rusă” – în care popoarele conviețuiesc în armonie, așa cum au făcut-o în Imperiul Țarist și Uniunea Sovietică, ferite de nenorocirile care vin din Vest. Viața e mai bună în Rusia. 

CONTEXT/ETOS LOCAL: Igor Dodon este un politician de orientare prorusă, inițial exponent al  Partidului  Comuniştilor din R. Moldova, care ulterior a preluat propriul partid, PSRM, susţinut deschis de Kremlin, inclusiv financiar în campaniile electorale, văzut ca un promotor deschis al intereselor Moscovei în R. Moldova. Etosul local este că: Noi am trăit mereu bine cu ruşii; toate produsele noastre se vând în Rusia; Rusia mereu ne ajută; Rusia ne dă gaz mai ieftin etc.” 

OBIECTIV: Promovează o relaţie mai apropiată de Federaţia Rusă, împotriva cursului firesc al evoluţiei economice a R. Moldova. În ultimii 20 de ani, exporturile în Federaţia Rusă au scăzut de la peste 40%, la 10% în prezent. De asemenea, piaţa rusească nu este una predictibilă, dimpotrivă este folosită de Kremlin ca un instrument politic împotriva Chişinăului. Moscova a blocat de mai multe ori importurile de produse moldoveneşti. Această măsură represivă faţă de R. Moldova a fost un răspuns al Moscovei la apropierea Chişinăului de Uniunea Europeană. În 2006 şi 2013 Moscova a interzis vinurile moldoveneşti pe piaţa rusească. În acelaşi timp, erau favorizate anumite companii din regiunile transnistreană şi găgăuză. Această politică rusă a dublului standard a lovit dur în sectorul vitivinicol al R. Moldova, dar totodată a reorientat producătorii spre alte pieţe mai sigure (România, Uniunea Europeană, China).  

DE CE ESTE FALSĂ NARAŢIUNEA: Comerţului exterior al RM este îndreptat în ultimul timp tot mai mult spre piaţa occidentală. Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene (UE–27) în ianuarie-iulie 2020 au totalizat 893,6 milioane dolari SUA, deținând o cotă de 64,8% în total exporturi. Țările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 16,0%, ce corespunde unei valori de 220,9 milioane dolari SUA. Exporturile de mărfuri către aceste țări s-au micșorat cu 5,2%, comparativ cu ianuarie – iulie 2019. Exporturile în Federaţia Rusă au scăzut de la peste 40%, în anul 2000, la 10% în 2020. 

Volumul exporturilor moldovenești în România în ianuarie – iulie 2020 a însumat 357,05 mln USD. În același timp, volumul importurilor din România în șapte luni ale anului curent, a constituit 348,73 mln USD. Astfel, România rămâne principalul partener comercial al R. Moldova. În Federația Rusă exporturile s-au cifrat la 137,49 mln USD, adică de aproximativ trei ori mai puțin decât în România. 

Leul moldovenesc se raportează la dolarul american şi nu s-a raportat niciodată la rubla rusească. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: Piaţa tradiţională pentru produselor moldoveneşti a fost decenii la rând cea rusească, încă din timpul sovietic, precum şi în anii 90, după destrămarea URSS. 

CUI ÎI SERVEŞTE NARAŢIUNEA: PSRM, Igor Dodon

REACŢII OFICIALE: Reacţie BNM: Într-un răspuns oficial al BNM pentru publicaţia NewsIn se spune că instituţia nu ţinteşte un anumit nivel al cursului de schimb, iar obiectivul fundamental al ei este stabilirea preţurilor. Totodată, BNM a precizat că monitorizează permanent evoluţia pieţei valutare interne şi intervine pentru a preveni fluctuaţiile excesive. Pentru asta, doar în perioada mai-august instituţia a cumpărat, sub formă de intervenţii valutare, aproximativ 123 de milioane de dolari. 

Mariana Vasilache

28 sept.

„Bogdan Țîrdea: Rețeaua lui Soros a înființat propriul partid pentru M. Sandu – PAS. Scopul este de a transforma țara într-o colonie”

ȘTIREA: În lead-ul știrii se ating mai multe teme ale propagandei clasice ruse împotriva Occidentului care ar încerca să transforme statele mai mici în „colonii” de la periferia sa.

Totodată știrea/comentariul lovește în filantropul american de stânga George Soros, prin demonizarea acestuia ca parte a „ocultei mondiale” ce dorește să înrobească majoritatea populației planetei.

Tema internațională este coborâtă la nivelul intern al Republicii Moldova, acolo unde se face legatura între Soros și Fundația pentru o Societate Deschisă (Open Society) și unii dintre principali membri ai Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) de factură europeană.

PAS este principalul partid de opoziție de la Chișinău și rivalul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) și a președintelui Igor Dodon.

De meționat este că tema rulează în buclă, cu periodicitate, pe toate media asociate Partidului Socialiștilor din R. Moldova și rețeaua de bloguri a membrilor și simpatizanților acestuia.

http://ntv.md/index.php?newsid=36200&fbclid=IwAR2-TRoArj5yHlZFpcIk5bjyOc0T7P_NSN_Xl9wLNLxjLuFzF77w1odxCwo

SURSE: NTV, Accent TV, Primul în Moldova
AFILIERE POLITICĂ:PSRM
DATA APARIȚIEI:4 septembrie 2020, cu mențiunea că a fost rotită și ventitală pe tot parcursul anului 2020
PUBLIC ȚINTĂ:Primordial este electoratul PSRM, dar se încearcă și slăbirea încrederii electoratului PAS.
AMPLIFICARE:Toate televiziunile subordonate sau afiliate PSRM-ului, blogurile deputaților PSRM și rețelele de socializare Telegram, Facebook, Odnoklassniki
CUI SERVEȘTE:PSRM
NARAȚIUNE CHEIE:Soros conduce din culise acțiunile opoziției proeuropene și ale Maiei Sandu

CONTEXT/ETHOS LOCAL: Campania electorală pentru alegerile prezidențiale ce ar urmă să aibă loc pe 1 noiembrie.

Teză este cea a „amestecului străin în treburile interne”, o temă clasică încă de pe vremea Uniunii Sovietice, prin care tot răul intern se datorează străinilor. Fie direct, fie prin proxy-urile din țară.

Se induce subliminal xenofobia, intolerența față de străini și „colaboratori ai acestora”. În termeni științifici, se atinge „complexul cetății asediate”, prin care locuitorii polis-ului trebui să se apere cu stoicism de inamicul extern, iar de acest lucru depinde însăși supraviețuirea lor.

OBIECTIV: În primul rând este mesaj în cutia de rezonanțanță (echo chamber) a electoratului filorus hrănit cu miturile propagandei sovietice despre Occident și „oculta mondială” vestică care vrea să conducă lumea și să înrobească națiuni.

Tototdată, știrea țintește și erodarea încrederii electoratului PAS în acest partid.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Toate personajele enumerate au avut legături cu Fundația Soroș în diverse calități. Fie ca bursieri, fie ca membri au unor board-uri, sau participarea la anumite training-uri sau cursuri ale unor instituții de învățământ afiliate Fundației Soros (Central European University, etc.)

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA/SERVESC NARAȚIUNILE:

Acest exemplu este una dintre temele axiale ale propagandei ruse împotriva Occidentului neo-liberal și capitalist, care dorește să subjuge statele mai mici și mai slabe.

Se induce ideea sclavizării națiunilor mai mici și transformarea lor în colonii. În periferii economice din care se pot extrage resurse care să fie exploatate apoi de centru. Ideea este se apropie de politicile de stat specifice imperiilor.

Se atinge o coardă sensibilă, emoțională și se urmărește o reacție de răspuns pe măsură din partea populației locale. De atfel, o temă foarte ventilă de bolșevici de istoriografia sovietică și a discursului politic din timpul URSS-ului.

De altfel, Fundația Soros nu impune celor pe care i-a finanțat să servească interesele Fundației și nu îi constrânge să acționeze în conformitate cu anumite interese sau o agendă. 

Viziunile democratice ale Fundației nu devin automat agenda politicienilor sau trebuie promovate odată ce aceștia au ajuns la conducere.

În această logică pe care o expune autorul Bogdan Tîrdea, și el fost bursier al Fundației Soros în anul 1998, aceeași teorie ar trebui să i se aplice personal. Însuși Bogdan Tîrdea a primit o bursă de merit de gradul III de la Fundația Soros, în valoare de 500 de lei moldovenești.

REACȚII OFICIALE:

Director executiv al Fundației Soros Moldova, Petru Culeac:

„Este regretabil faptul că unii politicieni, în scopuri îndoielnice, periodic recurg la atacuri murdare la adresa lui George Soros sau a Fundației Soros-Moldova.

Aceste atacuri, în realitate, sunt o ofensă la adresa cetățenilor care, cu susținerea donatorilor, depun eforturi constante pentru dezvoltarea Republicii Moldova, prin îmbunătățirea calității serviciilor sociale și a învățământului, consolidarea comunităților, combaterea corupției sau încurajarea antreprenorialului”

Detalii pe larg aici:

Mădălin Necșuțu

28 sept.

ROMÂNIA ÎMPIEDICĂ CETĂȚENII MOLDOVENI SĂ MEARGĂ LA MUNCĂ ÎN OCCIDENT

ȘTIRE: Sub titlul „România blochează plecarea moldovenilor la muncă în UE”, portalul telegraph.md, scrie că Poliția de Fronieră a României ar bloca ilegal ajungerea cetățenilor moldoveni la muncă în statele vest-europene.

Acest site este asociat Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) specializat în colportarea de informații false, care apoi sunt preluate de alte media afiliate PSRM și propagate în mainstream și pe rețele de socializare în grupuri-țintă.

Deși autoritățile din R. Moldova cunosc fapt că acest site răspîndește știri false, fiind sesizate în repetate rânduri de asociațiile media din R. Moldova, telegraph.md continuă să funcționeze.

De menționat este că România a fost una dintre țintele primordiale ale propagandei socialiste din R. Moldova, încă de la „pacientul zero” infectat cu COVID-19, despre președintele Igor Dodon a insistat că este și cetățean român

Link activ:

SURSE:Telegraph.md
AFILIERE POLITICĂ:Telegraph.md, portal asociat Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, PSRM
DATA APARIȚIEI:12  septembrie
PUBLIC ȚINTĂ:Electoratul atât de stânga, cât și dreapta legat direct sau indirect (prin rude) de persoane care muncesc în Occident
AMPLIFICARE:Mesajul a fost amplificat pe rețele de socializare Facebook și Odnoklassniki, dar și în presa românească de Ziarul de Iași (prin metoda copy/paste, fără verificare)
CUI SERVEȘTE:PSRM și în general partidelor de stânga cu retorică anti-românească (parțial Partidul Nostru și Partidul Șor)
NARAȚIUNE CHEIE:România împiedică deliberat și în mod egoist moldovenii să găsească bunăstarea în Occident

NARAȚIUNI: Ideea principală a acestui articol este că România, deși este parte a UE, nu ajută, ba chiar împiedică Republica Moldova și pe cetățenii ai să acceseze prin muncă bunăstarea din Occident.

Subliminal, ca soluție politică, se induce ideea că România ar accepta numai varianta unirii cu Republica Moldova, pentru ca Moldova să devină parte a UE.

CONTEXT/ETOS LOCAL::

Cel mai probabil, punct de plecare al acestei știri false au fost o serie de articole trei ziare mari din zona de centru-dreapta (Il Messagero, Il Giornale și Corriere de la Sera) cu autocare din România care ar ajunge goale la destinație în Italia, în timp călătorii ar fi coborâți înainte de destinație pentru a evita testarea pentru COVID-19, aceștia aducând boala în Italia.

Detalii aici:

https://romania.europalibera.org/a/presa-din-italia-scrie-despre-autocarele-fantom%C4%83-%C8%99i-muncitorii-rom%C3%A2ni-care-fug-de-testarea-covid-19/30763462.html

Nu în ultimul rând, autorul știrii induce subliminal idea că România este rău intenționată în cazul românilor basarabeni pe care îi persecută, o temă emoțională des exploatată în vremea Uniunii Sovietice în Basarabia.

De altfel, fără a cita un nume, știrea se încheie pe un fond emoțional cu un citat al unui basarabean anonim prins într-o astfel de situația în care nu a fost lăsat să treacă în România „Poliția de Frontieră Română nu-și schimbă poziția, iar Bucureștiul nu reacționează la strigătele de disperare din stânga Prutului. Basarabenii sunt dezamăgiți!”, se afirmă în știrea falsă.

OBIECTIV: Slăbirea încrederii în România din partea cetățenilor R. Moldova de ambele paliere politice -stânga și dreapta. La nivel mai mare, slăbirea încrederii în UE.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Știrea induce ideea că Poliția de Frontieră din România nu are nicio bază legală să facă acest lucru și că Ambasada României la Chișinău refuză se să implice în această situație.

Se face trimite în mod subliminal la mitul „jandarmului român” din perioada sovietică (personificat în cazul de față de vameșul român) care ar nedreptăți pe basarabeni.

De asemenea, se recurge la un factor emoțional într-o relatare care ar trebui să fie obiectivă.

Autorii știrii false nu recurg la principiul deontologic de a afla și poziția unei instituții din România, fie Poliția de Froontieră, fie Ambasada României la Chișinău pe aspectele invocate.

Materialul nu conține puncte de vedere diverse asupra chestiuniunii în cauză și este folosită doar o perspectivă unilaterală, vădit tendențioasă.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Pentru a părea veridică, autorii știrii false citează trunciat din legislația României în materie de trecere a frontierei, spunând că în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 194/2002, la litera F, se prevede că: „persoane în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare” și că „decizia nu impune vreo limită sau careva documente solicitate acum absolut ilegal la frontiera moldo-română” 

În primul rând, ordonanța la care se face referire, mai precis litera F, precizează: „Centrul Naţional de Vize – structură special desemnată din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, care contribuie la stabilirea şi realizarea politicii naţionale de vize a României, împreună cu celelalte instituţii din administraţia publică centrală, potrivit competenţelor stabilite prin lege, şi este punct central de acces la Sistemul de informaţii privind vizele”, fără nicio legătura cu ce se citează în știrea falsă.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA/SERVESC NARAȚIUNILE: Narațiunea servește partidelor de orientare prorusă și anti-europeană. Cât spunem anti-europeană ne referim inclusiv la cele care adoptă, în volume mai mari sau mai mici, și atitudine anti-București.

Se încearcă destabilizarea electoratului proeuropean și a rudelor acestora care sunt plecate la muncă în Occident.

OUG 194/2002 (vezi detalii aici)

REACȚII OFICIALE:

Pe 14 septembrie, la două zile după publicarea știrii, și tirajarea masivă pe toate tipurile de media, în special cele afiliate PSRM, dar și pe rețelele de socializare, Ambasada României la Chișinău a emis și ea un comunicat pentru a demonta aceste falsuri.

„România aplică, până la aderarea la Spațiul Schengen, Codul Frontierelor Schengen (Regulamentul UE 2016/399 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane), care conține prevederi clare și concise cu privire la intrarea resortisanților terți pe teritoriul României și al celorlalte state membre ale Acordului Schengen, precum și al Bulgariei, Ciprului și Croației”, explică instituția diplomaticată care anume cadrul legal primează în această situație.

Mai precis, se explică că Poliția Română are menirea, ca parte a sistemului european de frontieră, să permită intrarea resortisanților terți pe teritoriile naționale, inclusiv în scop de tranzit, dacă aceștia sunt titulari ai unui drept de ședere în respectivele state (spre exemplu, vize de lungă ședere, permise de ședere, cărți de rezidență).

Cu alte cuvinte, dacă cetățenii moldoveni vor să tranziteze teritoriul României, ei trebuie să facă dovada că merg în statele de destinație finală având documente legale pentru a intra pe teritoriul acestora, iar Poliția de Frontieră este obligată să verifice legalitatea acestor acte.

„În situațiile în care se constată că respectivii cetățeni nu îndeplinesc condițiile necesare care le-ar permite continuarea călătoriilor prin celelalte state de tranzit (dacă este cazul), respectiv intrarea în țara de destinație, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române nu le permite acestora intrarea pe teritoriul României (măsuri în strictă concordanță cu prevederile legale ale Codului Frontierelor Schengen și deciziile adoptate la nivel european în contextul pandemiei de COVID-19)”, precizează ambasada în comunicatul de presă.

Mădălin Necșuțu

28 sept.

Familiile social-vulnerabile din Moldova vor primi ajutor material

ȘTIRE/ȘTIRI: „Autoritățile le vor acorda ajutor financiar familiilor cu venituri mici din Moldova. Este vorba de aproximativ 3800 de persoane din capitală și suburbii. Pe lângă asta, de Ziua Internațională a persoanelor cu probleme auditive, marcată la 27 septembrie, 915 persoane vor primi ajutor material în valoare de 500 de lei (25 de euro n.red). Alte aproximativ două mii de cetățeni cu vârsta de peste 70 de ani vor primi 500 de lei de Ziua persoanelor în etate. De Ziua Internațională a persoanelor nevăzătoare vor primi ajutor 840 de membri ai Asociației Orbilor, inclusiv 37 de părinți care educă copii slab-văzători.

Toți reprezentanții acestor categorii pot depune declarații la organele teritoriale de asistență socială”, informația respectivă a fost publicată a fluxul de știri din 15 septembrie, al portalului informațional în limba rusă ehomd.md

Sursa respectivă a intrat de mai multe ori în vizorul instituțiilor de presă din Republica Moldova, specializate în combaterea știrilor false. 

În aceeași zi, „știrea” a fost preluată de una din cele mai citite instituții de presă de limbă rusă din Republica Moldova, kp.md, considerată succesoarea de drept a cunoscutei publicații sovietice „Komsomolskaia Pravda”. Aceasta mai adaugă că „guvernul îi ajută pe cei săraci”.

SURSE: Ehomd.md, kp.md, news.mail.ru
AFILIERE POLITICĂ:PSRM?
DATA APARIȚIEI:15 septembrie 2020
PUBLIC ȚINTĂ:Persoanele cu venituri mici, pensionarii
AMPLIFICARE:
CUI SERVEȘTE:Igor Dodon, PSRM
NARAȚIUNE CHEIE:Guvernarea Dodon-PSRM este orientată social, oferă ajutor financiar suplimentar categoriilor defavorizate

NARAȚIUNE/NARAȚIUNI:  Guvernarea socialistă de la Chișinău, în frunte, de facto, cu președintele Igor Dodon, acordă ajutoare sociale substanțiale categoriilor defavorizate de populație. Actualul Guvern are o orientare socială mult mai vizibilă față de precedente, inclusiv al Maiei Sandu.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  Tema ajutorului din partea statului pentru cei săraci este una din cele mai sensibile în campaniile electorale din Republica Moldova, considerată cea mai săracă țară din Europa. 

În Republica Moldova, unde pensia medie este de aproximativ 100 de euro, guvernările se întrec în a oferi diferite indemnizații sau sporuri înainte de alegeri, în special pentru beneficiarii de pensii și alte plăți sociale, care reprezintă mai bine de un sfert din numărul total de alegători  și aproximativ 40% din numărul celor care se prezintă efectiv la vot.

Nu este pentru prima dată când presa considerată pro-Dodon de la Chișinău exagerează când este vorba de acordarea ajutoarelor anumitor categorii de persoane. Recent, redacția Stopfals din Republica Moldova a  demontat o știre care amplifica numărul de beneficiari ai programelor sociale realizate de guvernarea socialistă. 

OBIECTIV:  Prezentarea guvernării PSRM-Dodon drept una de orientare profund socială, care oferă ajutor financiar persoanelor defavorizate. Scopul urmărit este victoria lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și a PSRM la eventuale alegeri anticipate, despre care se discută tot mai frecvent în Republica Moldova.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA/SUNT FALSE NARAȚIUNILE:  Sursa primară a știrii publicată de ehomd.md precizează clar că „circa 3.800 de persoane din familii social vulnerabile din capitală vor primi ajutoare financiare din partea autorităților publice locale”

Una din promisiunile mai vechi ale lui Igor Dodon de a indexa de două ori pe an pensiile, va fi implementată în premieră la 1 octombrie. Aceasta va duce la majorarea pensiilor cu aproximativ 1%, adică se va adăuga un euro la pensia medie.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Categoriile respective de cetățeni vor primi ajutor, dar este vorba doar de cei din Chișinău, nu din Republica Moldova, așa cum sugerează sursele respective de presă în titlul și în corpul știrii

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA/SERVESC NARAȚIUNILE:  Igor Dodon, PSRM

REACȚII OFICIALE: Primăria municipiului Chișinău a difuzat un comunicat de presă în care anunță despre acordarea sprijinului pentru unele categorii de persoane 

Cornel Ciobanu

28 sept.

Mesaj românofob promovat de guvernarea de la Chișinău despre calitatea medicilor din România

ȘTIREA: Președintele Igor Dodon a afirmat că medicii din Republica Moldova, spre deosebire de cei din Europa, în speță din România, au rămas să lupte până la urmă cu COVID – 19.  „Comparativ cu state cu medicină mai dezvoltată, noi practic nu am avut cazuri masive când medicii refuzau să-și îndeplinească obligațiunile de serviciu. Eu știu mai multe țări europene, chiar și la vecini, în România, în unele spitale secții întregi, medicii spuneau că noi nu vrem să îndeplinim obligațiile și se dădeau într-o parte. În Republica Moldova au fost cazuri unitare, dar masiv ca medicii să refuze să-și îndeplinească obligațiunile de serviciu, nu am avut”, a declarat Igor Dodon la postul public de televiziune (min 16.40).

SURSA: TV Moldova 1

AFILIERE POLITICĂ: Principalul canal TV de stat

DATA APARIȚIEI: 23.09.2020

PUBLIC ȚINTĂ: Național

AMPLIFICARE: Facebook (@dodon.igor1, @teleradiomoldova, @AccentTVMoldova, @telegraph.md, @moldova24.info, @livenews.md), Moldova24.info, telegraf.md.

CUI SERVEȘTE: Electoratului antioccidental și prorus

NARAȚIUNE CHEIE: România este administrată mai prost decât Republica Moldova

NARAȚIUNI: Republica Moldova și tot ce ține de ea este superioară României (specific guvernărilor românofobe, în încercarea de a combate unionismul și unitatea lingvistică a celor două țări); indirect – modelul societăților occidentale/societății românești este inferior celui din Est, adevăratul ajutor vine de la Moscova care este, în contextul pandemiei, mult mai suficientă în gestionarea crizei.

CONTEXT: Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate de pandemie, dar autoritățile caută să acrediteze ideea că situația este mult mai puțin gravă decât în alte locuri și că resursa umană a sistemului medical este superioară celei din alte state – în primul rând România, dar și Europa. Promotorii acestui tip de mesaj sunt reprezentanții guvernării, cei mai notabili fiind președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu, care a comparat în câteva rânduri situația legată de răspândirea COVID 19 în Republica Moldova și România, încercând să arate că în țara sa aceasta este mai bună și sugerând că s-ar datora inclusiv eficienței medicilor și îndemnându-i pe medicii din România să învețe de la colegii lor din Republica Moldova. Astfel de mesaje s-au întețit după ce România a delegat 42 de medici ca să-i ajute pe cei din Republica Moldova, în luna mai. Presa de fact checking din Republica Moldova a demonstrat încă să unele din afirmațiile lui Ion Chiocu la adresa României în contextul situației pandemice sunt false. Stopfals.md a verificat declarațiile premierului din Republica Moldova din „renumitul” mesaj de pe Facebook la adresa europarlamentarului Siegfried Mureșan, în care se referea și la incidența infectării cu Coronavirus în zona Moldovei. 

OBIECTIV: Republica Moldova este în an electoral, astfel încât guvernarea socialistă are două obiective: 1) să arate că este capabilă să gestioneze cu succes o criză; 2) să demonstreze că abordarea sa este superioară față de altele. În condițiile în care socialiștii se confruntă cu forțe pro-europene și formațiuni favorabile unei apropieri de România, miza lor este și să demonstreze că modelele spre care se orientează aceste formațiuni sunt inferioare celor propuse de socialiști, de aceea discursul oficial acordă o importanță mult mai mare ajutoarelor mai degrabă simbolice primite din țări ca Rusia sau China și minimalizează sprijinul mult mai substanțial venit din România.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Cazurile la care se face trimitere sunt izolate (în sistemul medical din România lucrează 300 de mii de persoane, în cel britanic peste un milion; sistemul medical din Republica Moldova este într-o situație mult mai gravă decât cel din România (potrivit datelor OMS, cheltuielile per capita sunt de două ori mai mici, rata mortalității infantile mai mult decât dublă, speranța de viață mai mică, în medie, cu 4 ani, atât la bărbați cât și la femei etc.).

Totodată, este ignorată situația pandemică din Rusia (a patra cea mai afectată țară din lume: medicii anunță ample acțiuni de protest pentru sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie, cerând ca statul să le plătească indemnizațiile majorate pentru riscul la care se expun și care au fost promise atât de președintele Vladimir Putin, cât și de alți oficiali. 

– medicii ruși, în special din regiuni, au protestat în diferite modalități și până acum – scriind demersuri colective, sau organizând flash-moburi, precum angajații serviciului de urgență din orașul Armavir, iar cei din Anjero-Sudjensk erau gata să declare greva foamei

– lucrătorii medicali din Rusia, în special din regiuni, erau nemulțumiți de faptul că nu primeau indemnizațiile promise de autorități.

SÂMBURE DE ADEVĂR: În România, la fel ca în multe state au existat nemulțumiri ale medicilor, sau cazuri când aceștia au demisionat în contextul răspândirii tot mai mari a Coronavirusului.

Același lucru se întâmplă și în alte state europene.

CUI ÎI SERVEȘTE: Igor Dodon, PSRM, în perspectiva alegerilor

Cornel Ciobanu

28 sept.

Statul și națiunea moldovenească sunt amenințate din interior și din afară

ȘTIREA: Gânduri despre statalitatea moldovenească

“Astăzi Republica Moldova se află în fața unei provocări istorice: se va menține oare însuși statul și nu se va întrerupe oare vechea tradiție de construire comună și colaborare între popoarele și etniile unite în jurul etniei moldovenești ce a și format statul? Bazele statalității moldovenești  contemporane au primit lovituri sofisticate și distrugătoare pe parcursul a 10 ani ai așa-numitei guvernări „pro-europene”.

Este vorba și de evenimentele din 7 aprilie 2009,  și de încercarea de a destrăma temelia vieții de zi cu zi a satului  moldovenesc, și despre distrugerea infrastructurii și aspectului exterior al capitalei țării –  orașul  Chișinău, și despre torpilarea sistemului financiar prin înșelătoria multidirecțională – „furtul miliardului de dolari” din băncile Moldovei!  Cît de mult poți să-ți  urăști țara, istoria,  neamul ca  să le faci pe toate acestea! 

În orice caz,  iudele și distrugătorii  vor pleca și vor fi blestemați de urmași, la fel cum a și fost de mai multe ori în istoria noastră. Istoria statului Moldovenesc.  Calea istorică a acestui stat nu a fost deloc ușoară. Probabil,  printre popoarele Europei de Est nu e de găsit un alt popor care a îndurat și a acumulat în mentalitatea sa plină de colorit atît de multe.  La poalele de est ale Carpaților a avut loc formarea poporului moldovenesc și limbii vechi moldovenești.  Domnitorii statelor vecine și în primul rînd regele Ungariei, strălucitul reprezentant al casei d’Anjou din dinastia franceză a Capețienilor, Ludovic I, care și-a extins domnia  pînă la Marea Adriatică,  a fost nespus de uimit cînd vasalul său, margraful Bogdan, și-a declarat suveranitatea.”

SURSE:Moldova suverană, exponent tradițional al curentului moldovenist din RM
AFILIERE POLITICĂ:Oficial neafiliat, dar în prezent promovează mesajele PSRM, după ce anterior le-a promovat pe cele ale PCRM.
DATA APARIȚIEI:21 septembrie
PUBLIC ȚINTĂ:Electoratul etnic rus, moldovenist, nostalgic
AMPLIFICARE:Astfel de mesaje apar cu regularitate pentru a reaminti și a ține în agendă narațiuni promovate insistent de stânga filo-rusă (Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor) care le-a preluat din perioada sovietică. 
CUI SERVEȘTE:PSRM
NARAȚIUNE CHEIE:Există o națiunea și o limba moldovenească amenințate de România

NARAȚIUNI: 1. Moldovenism revendicativ: există o națiune moldovenească și o limbă distinctă și Republica Moldova e succesoare a principatului medieval al Moldovei; 2. Protestele din aprilie 2009 au reprezentat o tentativă de lovitură de stat/atac împotriva statului sprijinit de România; 3. România caută să submineze statalitatea și istoria Moldovei. 

OBIECTIV: Mobilizarea electoratului etnic rus, moldovenist și nostalgic-sovietic. 

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: 1. Statul succesor al Moldovei mediavele este România ca urmare a Unirii, recunoscute internațional, dintre Principatul Moldovei și Principatul Valahiei; actuala Republică Moldova este succesoare a unei provincii a Rusiei țariste și a unei componente a URSS, în timp ce conceptul de limbă și națiune moldovenească a fost promovat de URSS pentru a justifica revendicări teritoriale dincolo de Prut. 2. Protestele din aprilie 2009 au fost pro-democrație, ca reacție la neregulile înregistrate la alegerile legislative, când a fost favorizat Partidul Comuniștilor (pro-rus, de guvernare). 3. România este primul stat care a recunoscut Republica Moldova, principalul partener economic al acesteia, donator major și avocat în politica externă și nu a făcut vreodată revendicări privitoare la Republica Moldova; grupările declarat unioniste sunt marginale, nereprezentate în Parlament și fără perspective de a deveni, în viitorul previzibil, forțe politice dominante. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: România desfășoară programe diverse (economice, burse pentru elevi și studenți, redobândirea cetățeniei, donații de carte etc.) și insistă ca adevărul istoric și științific să fie respectat. 

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Federația Rusă (distanțează Republica Moldova de spațiul românesc și european, o menține în orbita lumii ruse), forțe politice care mizează pe electoratul pro-rus și nostalgic comunist (președintele Dodon, PSRM etc.).

Cătălin Gomboș

27 sept.

Demagog – proteste de vară

Din 17 septembrie, în fiecare lună, la Goethe-Institut Bukarest. Frontline Club Bucharest și Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români lansează seria de evenimente DEMAGOG – Fake news & populism în epoca post-adevăr.

În 17 septembrie vorbim despre delegitimarea protestelor din Belarus, Rusia, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Franța prin campanii de fake news, kompromat și dezinformare. Cu Armand Goșu, Sorin Ioniță, Paul Cozighian, Svetoslav Todorov.

Offline și online.

12 dec.

Filmul bate regimul: Chuck Norris vs Comunism

Joi, 19 decembrie 2019, ora 19, cinema Pro

Proiecție urmată de dezbatere.
Cu Victor Rebengiuc, Irina Margareta Nistor, Ilinca Călugăreanu, Ana Maria Moldovan, Raluca Feher

La 30 de ani de la căderea comunismului, aruncăm o privire spre anii ’80 ai regimul comunist din România, cel mai dur din Europa de Est. Mii de filme din Vest s-au strecurat prin Cortina de Fier, deschizând o fereastră spre lumea liberă. Un afacerist de pe piaţa neagră a casetelor VHS şi o traducătoare curajoasă au adus magia filmului oamenilor obişnuiţi, aprinzând scânteia unei revoluţii. Aceasta este povestea filmului Chuck Norris vs comunism. Casetele video piratate au transformat vocea unei femei într-un simbol al libertății și au permis unor milioane de români să vadă Occidentul altfel decât îl prezenta propaganda comunistă.

Știu cu adevărat tinerii de azi cum se trăia în România anilor ’80? Democrația, libertatea de exprimare, libertatea de a călători, dreptul de a-ți construi liber destinul erau de neconceput atunci. Așa cum democrația socialistă cu un partid unic, presa controlată de partid, teroarea impusă de Securitate, imposibilitatea de a călători liber peste graniță, cele două ore de televiziune, lipsa apei calde și a căldurii, raționalizarea alimentelor sunt de neconceput acum.
La 30 de ani de la căderea comunismului discutăm despre puterea culturii în general și a filmului în special, despre libertate si democrație, care trebuie apărate în fiecare zi.

Un eveniment produs de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Frontline Bucharest.