17 sept.

Stagiile AIJR continuă la Iași: de la teorie la practică

Stagiile de profesionalizare pentru jurnaliști organizate de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români (AIJR) continuă, la Iași, iar tinerii jurnaliști din Republica Moldova și Ucraina au avut zilele trecute noi experiențe jurnalistice teoretice și practice.

Aceștia au putut „fura” din nou meserie de la lectorii din București și Iași, jurnaliști cu o o bogată carieră în toate mediile jurnalistice, sau de la oameni cu experiență în comunicare și jurnalism precum purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale a Republicii Moldova, Vlad Țurcanu. „Trebuia să vii cu jumătate de ora înainte de sedința redacțională: Veneai și arătai că ești deja documentat. Redactorul-șef spunea atunci: tu faci subiectul! Tot timpul trebuie să ai subiecte. Dacă ai interes, le scoți și din piatra seacă. La începtul te ajută insistența, apoi flerul”, le-a povestit Vlad Țurcanu tinerilor jurnaliști despre începuturile carierei de peste 20 de ani în jurnalism și comunicare.

Printre lectori s-au aflat și coordonatorii revistei literare „Timpul” din Iași, iar cursurile ținute de Daniel Șandru, profesor universitar doctor la Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității „Petre Andrei” din Iași; George Bondor, redactor-șef „Timpul” și conferențiar universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Sorin Bocancea, profesorul de Științe Politice și comentaror la blogurile „Adevărul”. Aceștia le-a vorbit despre jurnalismul literar, comentariu politic și manipularea în jurnalism. „Politica este facută în marile aglomerări urbane. Ideologia trebuie să aiba priză la mase”, le-a explicat Sorin Bocancea care a făcut o parelelă interesantă între clasa politică din România și cea din Republica Moldova, ambele izvorâte la începuturile anilor `90 din aceeași ideologie comunistă. Daniel Șandru i-a îndrumat pe tinerii jurnaliști să-și mențină obiectivitatea jurnalistică. De asemenea, scriitorul și publicistul ieșean Cătălin Mihuleac le-a vorbit despre pamflet și tehnicile de redactare ale acestuia.

AIJRTVRIasi

În studiourile TVR Iași

A urmat apoi o serie de cursuri și practică în studiorile TVR Iași, sub îndrumarea directorului acestei instituții, Carmen Olaru și a echipei pe care o conduce. Jurnaliștii au putut merge pe teren împreună cu reporterii TVR Iași, au filmat, au montat și au participat la emisiuni în direct. Directorul TVR Iași, Carmen Olaru, le-a vorbit stagiarilor despre realizarea mai multor tipuri de reportaje și interviuri, modalități de abordare a interlocutorului si aspecte ce țin de identificarea subiectului unui material jurnalistic. Totodată, cursanții au avut ocazia de a viziona o serie de reportaje și interviuri realizate de TVR Iași ce au fost premiate la mai multe concursuri naționale. Despre reportaj le-a vorbit și Irina Păcurariu, una dintre specialiștii acestui gen în România cu zeci de reportaje și documentare realizate în România, Europa și SUA. De asemenea, aceștia au putut viziona și analiza din punct de vedere tehnic o serie de reportaje de la româncele plecate la muncă în străinătate, până la studenți români de succes din cele mai prestigioase universități ale lumii din SUA și Marea Britanie.

Nu în cele din urmă, prefesorul universitar, Daniel Condurache, i-a invitat pe tinerii jurnaliști participanți la stagiile de pregătire profesionale ale AIJR în incinta muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acolo unde le-a vorbit despre evoluția presei în zona online-ului și a trecut în revistă mai multe aspecte ce țin de ceea ce se numește „new media”.

AIJRCondurache

Semnal de alarmă: oligarhizarea presei de peste Prut

Președintele AIJR și jurnalistul TVR, Marian Voicu, a precizat că unul dintre scopurile principale ale stagiului este profesionalizarea jurnaliștilor din Republica Moldova, în contextul „oligarhizării” accentuate a presei de peste Prut. „Ne-am dorit să facem un schimb de experiență pentru a ajuta tinerii jurnaliști din Republica Moldova să se perfecționeze și să facă un schimb de experiență cu cei din România. Am invitat jurnaliști cu experiență de peste 20 de ani să povestească despre experiența lor în acest domeniu”, a precizat președintele AIJR, Marian Voicu, citat de Agora.md.

Stagiul de formare în jurnalism se află la a doua ediție, iar organizatorii au pregătit un program care să conțină atât o parte teoretică, cât și una pratică la mai multe instituții media din Iași. Proiectul este finanţat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Externe (MAE).