23 ian.

București: reuniune de mare anvergură a jurnaliștilor din România și Republica Moldova

Jurnaliști de pe ambele maluri ale Prutului vor participa, la finalul acestei săptămâni, la o reuniune de proporții ce va fi dominată de discuții privind spațiul informațional comun și despre dezvoltarea presei de limbă română în Republica Moldova.

 

Provocarea cea mai mare este legată de modalitățile de a aduce în „mainstream” pentru publicul românesc a problemelor cu care se confruntă Republica Moldova și de a găsi căi comune pentru promovarea modelului european, prin experiența și expertiza României, în spațiul de peste Prut. Evenimentul ce va avea loc la București între 23-25 ianuarie este cel de mai mare de această anvergură și este organizat și promovat de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români (AIJR) și Platforma Unionistă Acțiunea 2012. „Evenimentul va aduce laolaltă peste 70 de jurnaliști din cele două state pentru a conlucra în vederea dezvoltării unui spațiu informațional comun, dominat de principiile etice ale jurnalismului modern”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

 Temele acestei prime ediții vor fi:

– Republica Moldova și România: valori și interese comune

– Presa şi puterea. Presa de investigație

– Presă şi identitate: spațiu informațional comun

De asemenea, jurnaliștii din Republica Moldova vor avea ocazia, vineri, de a vizita mai multe redacții ale unor instituții media de stat și private de la București printre care numără: TVR, Europa FM, Adevărul, Digi TV sau Realitatea TV. Tot în seara acestei zile este programată și o petrecere de bun venit. Zilele de sâmbătă și duminică vor fi dedicate unor ample dezbateri și workshop-uri pe temele stabilite de organizatori. Pe lângă jurnaliști, vor participa la eveniment și experți în spațiul românesc din jurul granițelor țării, oameni politici de la Chișinău și București, precum și diplomați. Organizatorii dedică această primă ediție a reuniunii jurnaliștilor de pe ambele maluri ale Prutului în acest format, excepționalului ziarist și apărător al limbii româneConstantin Tănase, fostul redactor-șef al publicației „Timpul” de la Chișinău, ce a plecat dintre noi la finalul anului trecut.

publicat in TRANSMEDIA