28 sept.

„Bogdan Țîrdea: Rețeaua lui Soros a înființat propriul partid pentru M. Sandu – PAS. Scopul este de a transforma țara într-o colonie”

ȘTIREA: În lead-ul știrii se ating mai multe teme ale propagandei clasice ruse împotriva Occidentului care ar încerca să transforme statele mai mici în „colonii” de la periferia sa.

Totodată știrea/comentariul lovește în filantropul american de stânga George Soros, prin demonizarea acestuia ca parte a „ocultei mondiale” ce dorește să înrobească majoritatea populației planetei.

Tema internațională este coborâtă la nivelul intern al Republicii Moldova, acolo unde se face legatura între Soros și Fundația pentru o Societate Deschisă (Open Society) și unii dintre principali membri ai Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) de factură europeană.

PAS este principalul partid de opoziție de la Chișinău și rivalul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) și a președintelui Igor Dodon.

De meționat este că tema rulează în buclă, cu periodicitate, pe toate media asociate Partidului Socialiștilor din R. Moldova și rețeaua de bloguri a membrilor și simpatizanților acestuia.

http://ntv.md/index.php?newsid=36200&fbclid=IwAR2-TRoArj5yHlZFpcIk5bjyOc0T7P_NSN_Xl9wLNLxjLuFzF77w1odxCwo

SURSE: NTV, Accent TV, Primul în Moldova
AFILIERE POLITICĂ:PSRM
DATA APARIȚIEI:4 septembrie 2020, cu mențiunea că a fost rotită și ventitală pe tot parcursul anului 2020
PUBLIC ȚINTĂ:Primordial este electoratul PSRM, dar se încearcă și slăbirea încrederii electoratului PAS.
AMPLIFICARE:Toate televiziunile subordonate sau afiliate PSRM-ului, blogurile deputaților PSRM și rețelele de socializare Telegram, Facebook, Odnoklassniki
CUI SERVEȘTE:PSRM
NARAȚIUNE CHEIE:Soros conduce din culise acțiunile opoziției proeuropene și ale Maiei Sandu

CONTEXT/ETHOS LOCAL: Campania electorală pentru alegerile prezidențiale ce ar urmă să aibă loc pe 1 noiembrie.

Teză este cea a „amestecului străin în treburile interne”, o temă clasică încă de pe vremea Uniunii Sovietice, prin care tot răul intern se datorează străinilor. Fie direct, fie prin proxy-urile din țară.

Se induce subliminal xenofobia, intolerența față de străini și „colaboratori ai acestora”. În termeni științifici, se atinge „complexul cetății asediate”, prin care locuitorii polis-ului trebui să se apere cu stoicism de inamicul extern, iar de acest lucru depinde însăși supraviețuirea lor.

OBIECTIV: În primul rând este mesaj în cutia de rezonanțanță (echo chamber) a electoratului filorus hrănit cu miturile propagandei sovietice despre Occident și „oculta mondială” vestică care vrea să conducă lumea și să înrobească națiuni.

Tototdată, știrea țintește și erodarea încrederii electoratului PAS în acest partid.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Toate personajele enumerate au avut legături cu Fundația Soroș în diverse calități. Fie ca bursieri, fie ca membri au unor board-uri, sau participarea la anumite training-uri sau cursuri ale unor instituții de învățământ afiliate Fundației Soros (Central European University, etc.)

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA/SERVESC NARAȚIUNILE:

Acest exemplu este una dintre temele axiale ale propagandei ruse împotriva Occidentului neo-liberal și capitalist, care dorește să subjuge statele mai mici și mai slabe.

Se induce ideea sclavizării națiunilor mai mici și transformarea lor în colonii. În periferii economice din care se pot extrage resurse care să fie exploatate apoi de centru. Ideea este se apropie de politicile de stat specifice imperiilor.

Se atinge o coardă sensibilă, emoțională și se urmărește o reacție de răspuns pe măsură din partea populației locale. De atfel, o temă foarte ventilă de bolșevici de istoriografia sovietică și a discursului politic din timpul URSS-ului.

De altfel, Fundația Soros nu impune celor pe care i-a finanțat să servească interesele Fundației și nu îi constrânge să acționeze în conformitate cu anumite interese sau o agendă. 

Viziunile democratice ale Fundației nu devin automat agenda politicienilor sau trebuie promovate odată ce aceștia au ajuns la conducere.

În această logică pe care o expune autorul Bogdan Tîrdea, și el fost bursier al Fundației Soros în anul 1998, aceeași teorie ar trebui să i se aplice personal. Însuși Bogdan Tîrdea a primit o bursă de merit de gradul III de la Fundația Soros, în valoare de 500 de lei moldovenești.

REACȚII OFICIALE:

Director executiv al Fundației Soros Moldova, Petru Culeac:

„Este regretabil faptul că unii politicieni, în scopuri îndoielnice, periodic recurg la atacuri murdare la adresa lui George Soros sau a Fundației Soros-Moldova.

Aceste atacuri, în realitate, sunt o ofensă la adresa cetățenilor care, cu susținerea donatorilor, depun eforturi constante pentru dezvoltarea Republicii Moldova, prin îmbunătățirea calității serviciilor sociale și a învățământului, consolidarea comunităților, combaterea corupției sau încurajarea antreprenorialului”

Detalii pe larg aici:

Mădălin Necșuțu