28 sept.

Vaccinul rusesc este asumat de Organizația Mondială a Sănătății

Presa rusească scrie despre vizita directorului Biroului regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge la Moscova şi că OMS ar intenţiona să sprijine promovarea vaccinului rusesc. Oficialul OMS a făcut declaraţii despre necesitatea unui virus sigur şi eficient, iar presa de la Chişinău, afiliată preşedintelui prorus Igor Dodon, scrie cu referire la aceeaşi vizită, că virusul rusesc este sigur şi eficient.  

ŞTIRI: 

 OMS intenţionează să contribuie la promovarea vaccinului Sputnik V  

Moscova, 23 septembrie. / TASS / Oficiul Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății intenționează să sprijine promovarea vaccinului rus împotriva coronavirusului Sputnik V. Acest lucru a fost declarat de directorul Biroului regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, la o întâlnire cu premierul rus Mikhail Mishustin. La începutul întâlnirii, Kluge a apreciat foarte mult discursul președintelui rus Vladimir Putin la sesiunea Adunării Generale a ONU, inclusiv pentru exprimarea sprijinului pentru OMS. „Spuneți-i președintelui că şi voi aveți un prieten loial la Biroul European al OMS”, a adăugat el. Șeful biroului regional a menționat că vizita sa la Moscova este un semn al „angajamentului său puternic de a extinde cooperarea cu Rusia la nivel național, regional și global, inclusiv <…> pentru promovarea lucrului enorm al a Federației Ruse privind vaccinul Sputnik V COVID”. https://tass.ru/obschestvo/9534155

Altă sursă oficială de la Moscova informează că „OMS vrea să extindă cooperarea cu Rusia privind vaccinul împotriva COVID”. Moscova, 23 septembrie – RIA Novosti: Organizația Mondială a Sănătății (OMS) intenționează să extindă cooperarea cu Federația Rusă la nivel național, regional și global, inclusiv promovarea limbii ruse și promovarea muncii la vaccinul rus Sputnik V împotriva coronavirusului, a declarat șeful OMS în Europa, Hans Kluge, pe canalul Rusia 24. „În primul rând, aș dori să îi mulțumesc sincer președintelui Federației Ruse pentru discursul excelent de ieri la Adunarea Generală a ONU și pentru un sprijinul atât de puternic pentru OMS, acest lucru este foarte important pentru noi. Şi, vă rog, transmiteţi-i preşedintelui vostru că aveţi, de asemenea, un prieten loial la Biroul European al OMS de la Copenhaga”, a spus Kluge adresându-se premierului rus Mikhail Mishustin. El a adăugat că aceasta este prima sa vizită oficială în țară în calitate de director regional. „Și acesta este un semn al angajamentului meu puternic pentru extinderea cooperării cu Federația Rusă la nivel național, regional și global, inclusiv promovarea limbii ruse, extinderea muncii enorme a Biroului OMS pentru boli netransmisibile de la Moscova, datorită sprijinului dvs. … și neapărat pentru promovarea muncii imense asupra vaccinului Sputnik V împotriva COVID-19 „, – a spus șeful OMS din Europa la o întâlnire cu viceprim-ministrul. 

https://ria.ru/20200923/voz-1577676416.html

Presa de la Chişinău, afiliată preşedintelui prorus Igor Dodon, amplifică declaraţiile oficialului OMS şi manipulează că virusul rusesc este sigur şi eficient: 

      OMS, recunoscătoare Rusiei pentru crearea vaccinului „Sputnik V”

21 sept — Sputnik:  Ministrul rus al Sănătății a discutat cu șeful Biroului european al OMS aspecte privind cooperarea în lupta împotriva pandemiei de coronavirus. Problemele privind cooperarea în lupta împotriva COVID-19 au fost discutate luni într-o ședință de către ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko și Hans Kluge, directorul Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), relatează RIA Novosti. 

Ministrul rus al Sănătății și-a exprimat recunoștința subdiviziunii europene a OMS pentru cooperarea activă în problemele legate de  infecția cu coronavirus.

La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat recunoștința față de partea rusă pentru dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului ”Sputnik V”. ”OMS apreciază foarte mult eforturile depuse de Federația Rusă pentru a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19, și anume ”Sputnik V”. Aș dori să mulțumesc din nou Federației Ruse pentru eforturile sale excelente de a crea un vaccin sigur și eficient”, a declarat Hans Kluge la final întâlnire cu Murașko.

Primul vaccin din lume pentru prevenirea COVID-19 „Sputnik V” a fost înregistrat de Ministerul Sănătății din Rusia. Medicamentul a fost dezvoltat de Centrul Gamalei. Kirill Dmitriev, șeful Fondului de investiții directe din Rusia, a anunțat că au fost promite cereri pentru achiziționarea a unui miliard de doze de vaccin, din peste 20 de țări. Potrivit acestuia, capacitățile disponibile în țară fac posibilă producerea a 500 de milioane de doze pe an. https://ro.sputnik.md/International/20200921/31753085/OMS-Rusia-Vacin-SputnikV.html

OMS: Vaccinul rusesc e sigur și eficient

23 septembrie, NTV: Organizația Mondială a Sănătății apreciază eforturile Federației Ruse, depuse în direcția dezvoltării vaccinului împotriva noului coronavirus. Directorul regional pentru Europa al acestei structuri, Hans Henri Kluge, a anunțat că preparatul rusesc este sigur și eficient. După discuția cu ministrul Sănătății al Federației Ruse, Mihail Murașko, reprezentantul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a reiterat că este nevoie de solidarizarea țărilor în lupta împotriva pandemiei.

Hans Henri Kluge, directorul regional al OMS Europa: „Organizația Mondială a Sănătății apreciază foarte mult eforturile Rusiei în direcția dezvoltării vaccinului împotriva coronavirusului, și anume ”Sputnik V”. Vreau să-i mulțumesc Federației Ruse pentru pașii importanți spre crearea vaccinului, care este sigur și eficient”. În Rusia a început etapa a treia a fazei finale de testare a vaccinului ”Sputnik V”, la care participă 40 de mii de voluntari. Aceștia vor fi supravegheați timp de, cel puțin, jumătate de an. Totuși, cea mai mare parte a populației va fi vaccinată în următoarele 9-12 luni. Primii vor primi preparatul profesorii și medicii. 

Anterior, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că un vaccin omologat împotriva virusului COVID-19 ar putea ajunge la noi în țară până la fârșitul acestui an. El a precizat că a discutat despre asta cu autoritățile de la Moscova și că este vorba de 150 de mii de doze. Potrivit ultimelor statistici, la nivel mondial, mai mult de 31,4 milioane de oameni au fost testați pozitiv la prezența infecției. Peste 230 de mii de cazuri au fost înregistrate doar în ultimele 24 de ore. În timp ce mai mult de 23,1 milioane de pacienți s-au tratat, peste 970 de mii au pierdut lupta pentru viață. Situația este rămâne gravă în Ucraina și România, unde în ultimele 24 de ore au fost testați pozitiv 2.884 de oameni și, respectiv, 1.059. http://ntv.md/news/36545

OMS a declarat vaccinul rusesc împotriva coronavirusului ca fiind sigur și eficient

 21 septembrie 2020, Vesti din Rusia. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a mulțumit Rusiei pentru dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului, transmite TASS. După cum a declarat directorul Biroului European al OMS, Hans Kluge, în urma discuțiilor cu ministrul Sănătății al Federației Ruse, Mihail Murașko, vaccinul ”Sputnik V” este sigur și eficient.

«OMS apreciază foarte mult eforturile Federației Ruse în dezvoltarea  vaccinului împotriva coronavirusului și anume ”Sputnik V”. Aș dori să-i mulțumesc ministrului pentru acei pași făcuți, etapă cu etapă, pentru a dezvolta un vaccin sigur și eficient», a spus Kluge. De asemenea, el a numit dezvoltarea vaccinului “principalul răspuns” al Rusiei la epidemia de coronavirus și a menționat că autoritățile ruse au făcut multe pentru a-i ajuta pe medici și cele mai vulnerabile grupuri ale populației. 

Reamintim că, în august, Rusia a fost prima țară din lume care a înregistrat un vaccin împotriva coronavirusului, noul preparat fiind numit ”Sputnik V”. La Moscova a început deja a treia fază a testelor clinice, iar loturile de vaccin au ajuns în regiuni. 

SURSE:TASS, Ria Novisti 
AFILIERE POLITICĂ:PSRM, Igor Dodon
DATA APARIȚIEI:21-23 septembrie
PUBLIC ȚINTĂ:Electoratul de stânga, cetăţenii o orientare prorusă din RM
AMPLIFICARE:preluat  de Sputnik MD, NTV, vestidinrusia.ru, theworldnews.net  
CUI SERVEȘTE:PSRM 
NARAȚIUNE CHEIE:Vaccinul rusesc este sigur şi eficient și validat de OMS

NARAŢIUNILE PE CARE LE SERVESC: Vaccinul rusesc e sigur,  Rusia este superioară din punct de vedere tehnologic Occidentului, Viaţa e mai bună în Rusia

CONTEXT: Pandemia COVID-19, Federaţia Rusă anunţă producerea virusului, vizita directorului regional al OMS la Moscova.   

Imediat după ce Federaţia Rusă a anunţat că a dezvoltat şi va produce de urgenţă vaccinul anticovid numit Sputnik V, preşedintele R. Moldova Igor Dodod şi presa afiliată acestuia a promovat intens vaccinul, în pofida avertizărilor OMS, că dezvoltarea unui astfel de produs necesită mai multe etape de verificare şi siguranţă. 

Președintele Igor Dodon a declarat pe 21 august că este gata să fie primul moldovean căruia îi va fi administrat vaccinul rusesc pentru noul tip de coronavirus. Declarațiile au fost făcute într-o intervenție video din Rusia, unde șeful statului se află la sanatoriu. 

DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE:  în comunicatul OMS privind vizita directorului regional al OMS în FR este menţionat că „În contextul importanței multilateralismului și a cooperării globale, în timpul unui briefing de presă împreună cu ministrul Sănătății, dr. Kluge a apreciat Federația Rusă pentru eforturile sale de cercetare și dezvoltare a vaccinului COVID-19, precum și pentru schimbul de informații cu OMS ca parte a efortului global pentru dezvoltarea  unui vaccin sigur și eficient”.  

Anterior, după ce Rusia a anunţat că aprobă folosirea vaccinului anticovid OMS a îndemnat la verificări riguroase.  

40 de cercetători din Europa, SUA, Canada pun la îndoială, într-o scrisoare deschisă, datele prezentate în publicaţia Lancet, în special valorile care se repetă la diverşi subiecţi. 

SAMBURE DE ADEVAR:  Rusia a anunţat în luna august că a dezvoltat un vaccin împotriva Covid-19 și au început primele vaccinări. Hans Kluge a fost într-o vizită oficială la Moscova și a vorbit despre importanța cooperării cu Rusia în combaterea pandemiei.  

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Federația Rusă, președintele Igor Dodon și PSRM

Mariana Vasilache