05 oct.

Maia Sandu vrea să îngrădească libertatea presei

ȘTIREMaia Sandu amenință jurnaliștii incomozi: Când o să fiu președinte, o să vă dau pe mâna SIS

Politics.md,  30 Septembrie 2020: „Lidera PAS Maia Sandu îi amenință pe jurnaliștii incomozi. Într-o postare pe Facebook, aceasta a declarat că după ce va devenit președinte al Republicii Moldova va cere Serviciului de Informații și Securitate să ia atitudine. “În mai puțin de 2 luni, în calitate de Președinte, voi cere SIS-ului să prezinte public toate personajele care stau în spatele site-urilor de știri false”, a scris Sandu.

Amintim că nu este pentru prima dată când Maia Sandu se răfuiește cu presa incomodă. După ce jurnaliștii au mediatizat faptul că lidera PAS se arată pentru vânzarea pământurilor cetățenilor străini, aceasta a declarat că îi va acționa în judecată. Sandu a amenințat cu instanța și atunci când bloggerii, dar și mass-media au scris că aceasta a luat plicuri cu bani de la Ilan Șor, în perioada când era ministru al Educației”.

SURSE:ZiarulMoldovei.site, Politics.md, 
AFILIERE POLITICĂ:PSRM
DATA APARIȚIEI:27, 30 septembrie 2020
PUBLIC ȚINTĂ:Electoratul socialist, pentru mobilizare; electoratul pro-european/democrații occidentale, dar nu neapărat susținător al Maiei Sandu, pentru demobilizare, mai ales în perspectiva unui eventual tur doi.
CUI SERVEȘTE:PSRM, Igor Dodon  
NARAȚIUNE CHEIE:Maia Sandu vrea să îngrădească libertatea presei

NARAȚIUNI:

1. Maia Sandu ameninţă şi se răfuiește cu „presa” incomodă și încearcă, astfel, să îngrădească libertatea presei și libertatea de exprimare.

2. Platformele specializate în fake-news sunt tot presă și au legitimitatea și credibilitatea acesteia.

3. (indirect) Maia Sandu are tendințe autoritare.

4. (indirect) Democrația populară (apărată de „presa” vigilentă) este amenințată de exponenții corupți intereselor străine (Maia Sandu, care a primit bani de la Șor, vrea să le vândă terenuri străinilor). 

CONTEXT: Maia Sandu a fost, de-a lungul timpului, ținta mai multor atacuri personale și a unor știri false. În campania pentru prezidenţiale de acum patru ani, ea fost acuzată că ar permite intrarea a 30 de mii de sirieni în R. Moldova. Unele dintre acestea au vizat viața sa personală: s-a încercat să se acrediteze ideea că nu ar putea avea copii sau că orientarea sa sexuală ar fi gay întrucât nu este căsătorită. Recent, Maia Sandu a fost ținta unui alt atac personal, pe http://ziarulmoldovei.site/, o sursă care poate fi accesată doar dacă articolele sunt distribuite pe reţelele de socializare, care a acreditat ideea că s-ar fi îmbolnăvit de Covid-19; ziarulmoldovei.site face parte dintr-o rețea de pagini de fake news identificată în cadrul unei investigații RISE Moldova. 

Maia Sandu este principalul competitor al preşedintelui Igor Dodon şi în campania din acest an pentru alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie, după ce la precedentele alegeri prezidenţiale, din 2016, a fost devansată doar cu 4% de Igor Dodon, care a obținut 52,11%. Sandu a intrat în politică relativ recent și a fost cooptată, inițial, ca tehnocrată, astfel încât nu are vreuna din problemele de imagine și integritate asociate clasei politice tradiționale de la Chișinău. Pro-europeană și reformistă, odată ce a devenit o persoană publică, Maia Sandu și-a exprimat constant atașamentul pentru valorile democrațiilor liberale, inclusiv libertatea presei. 

OBIECTIVE: Ştirbirea imaginii Maiei Sandu prin acreditarea ideii că nu este atașată valorilor democratice pe care afirmă că le sprijină; echivalarea platformelor specializate în fake-news cu mass-media tradițională pentru a induce ideea că sunt la fel de credibile (fake news devin, în acest fel, știri legitime, credibile); mobilizarea electoratului socialist; demobilizarea electoratului anti-socialist și pro-occidental care ar putea să o voteze pe Maia Sandu într-un eventual tur doi al alegerilor (electoratul formațiunilor pro-românești, al lui Andrei Năstase etc.)

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Mesajul transmis de Maia Sandu nu menționa niciun moment presa și nu făcea trimitere la cenzurarea acesteia sub nicio formă: politiciana doar a transmis, într-o postare pe pagina sa oficială de facebook, că va „cere SIS-ului să prezinte public toate personajele care stau în spatele site-urilor de știri false.” 

În atribuțiile SIS-ului intră și combaterea dezinformărilor, iar în luna martie 2020, pe fundalul izbucnirii pandemiei de COVID-19 și a proliferării știrilor false și dezinformărilor despre aceasta, Serviciul de Informaţii şi Securitate a dispus blocarea a peste 50 de surse online, promotoare de ştiri de false; dincolo de aceste aspecte punctuale, însă, libertatea de opinie și libertatea de exprimare sunt garantate de Constituția Republicii Moldova. 

În ceea ce privește mesajele secundare,  cel referitor la vânzarea pământurilor face trimitere la o afirmație făcută în august 2020 de deputatul socialist Corneliu Furculiţă și preluată de mai multe publicaţii afiliate PSRM; informația a fost demontată de portalul StopFals

Maia Sandu a respins acuzaţiile referitoare la o declaraţie din 2018 a lui Ilan Şor, precum că ar fi luat plicuri cu bani de la acesta, subiect reluat, recent, de deputaţii socialişti şi presa afiliată PSRM (Moldova 24, breakingnews.md, Primul în Moldova, Accent TV , Evenimentul, Live News, Telegraph, TODAY ).  

SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu a spus că va sesiza SIS; preşedinta PAS a  dezminţit informaţia legată de vânzarea terenurilor şi a declarat că îi va acționa în judecată pe deputatul Furculiţă, precum şi publicaţiile socialiste care au promovat acest fals.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Igor Dodon; PSRM.

Mariana Vasilache