12 oct.

„Candidații la președinție sunt străini în slujba lui Soros”

LEAD: Candidații la președinția Republicii Moldova sunt și cetățeni ai altor țări, au legături cu rețeaua lui George Soros și nu cred în valorile tradiționale, ortodoxe, ale familiei. Cel care face excepție de la această regulă este, desigur, actualul președinte pro-rus, pro-familie și drept-credincios, Igor Dodon.

ȘTIRE: Ce ascund candidații la președinție?

“[…] În Moldova s-a creat o situație unică: aproape toți participanții la cursa prezidențială sînt cetățeni ai altor țări. Mai ales a României. […] Dodon este singurul candidat care este cetățean al Republicii Moldova și nu are cetățenia altor state. […]

[…] Chirtoacă evită să vorbească despre religie și despre valorile tradiționale. La fel ca O. Țîcu și R. Usatîi. Cu toate acestea, în perioada cînd primarul capitalei era Chirtoacă, paradele homosexualilor erau o tradiție bună și au avut loc chiar în centrul capitalei. […]

[…] La 4 noiembrie 2016, Episcopul l de Bălți și Fălești, Marchel, a spus că Sandu este primul candidat din istoria Republicii Moldova care este susținut de comunitatea LGBT. Este vorba despre susținerea ONG-ului ei GenderDoc, care protejează drepturile minorităților sexuale”. […]

Sursă în rusă:

SURSE:Deputatul socialist (prezentat și ca politolog) Bogdan Țîrdea
AFILIERE POLITICĂ:PSRM
DATA APARIȚIEI:7, 8 octombrie
PUBLIC ȚINTĂ:Electoratul PSRM, suveraniști, moldoveniști, filo-ruși, publicul cu convingeri religioase puternice, adepții unor teorii conspiraționiste, populația tradiționalistă, homofobii etc.
AMPLIFICARE:Presă de limbă română și limbă rusă: aif.md, a-tv.md, Moldova Suverană, socialistii.md, telegraph.md
CUI SERVEȘTE:PSRM, Federația Rusă
NARAȚIUNE CHEIE:Contracandidații lui Igor Dodon reprezintă interese străine și lobbyul LGBT.

NARAȚIUNI:

1. Contracandidații lui Igor Dodon au cetățenii străine – mai exact cea română. Chiar și Renato Ustatîi, care are cetățenia rusă, ar deține-o în secret pe cea română.

2. (indirect) România caută ca, prin intermediari, să aducă sub control din nou Republica Moldova, cum a mai făcut-o în perioada interbelică și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

3. Contracandidații lui Igor Dodon nu sunt familiști și chiar și cei care au familii nu și le țin în Republica Moldova, așa că nu pot înțelege și reprezenta poporul.

4. Contracandidații lui Igor Dodon nu susțin valorile familiei tradiționale ci, din contră, le acceptă, sau chiar le promovează, pe cele ale comunității LGBT.

5. Contracandidații lui Igor Dodon nu sunt apropiați de Biserica Ortodoxă ci, din contră, unii au intrat în conflict cu aceasta.

6. Contracandidații lui Igor Dodon sunt agenți ai lui George Soros.

7. Contracandidații lui Igor Dodon vor să distrugă Republica Moldova ca stat.

CONTEXT / ETOS LOCAL: Republica Moldova este o țară conservatoare în ceea ce privește drepturile comunității LGBT, astfel încât amenințarea acesteia reprezintă o temă de campanie tentantă – a fost, de altfel, folosită și în timpul campaniei electorale din 2016, când contra-candidata lui Igor Dodon, Maia Sandu, a fost ținta unor narațiuni false privind sprijinul pentru această comunitate și chiar apartenența (niciodată probată în vreun fel) la ea. În plus, mass-media din Rusia deține o pondere însemnată în spațiul mediatic din Republica Moldova, astfel încât publicul moldovean este familiarizat cu marile narațiuni ale Kremlinului, cum ar fi cele privitoare la o „Gayropă” pentru care drepturile LGBT sunt doar un început, ținta finală fiind legalizarea pedofiliei, sau la pericolul rețelei Soros. În plan local, o narațiune repetată insistent este cea a pericolului românesc, asociat cu fascismul celui de-Al Doilea Război Mondial sau cu narațiunea jandarmului român care ar fi terorizat populația. Tot în plan local, Mitropolia Moldovei, afiliată Patriarhiei de la Moscova, este promotoare a unui ortodoxism radical, care dincolo de homofobie vede conspirații în spatele rețelelor 5G sau a pandemiei de coronavirus și este o adeptă a apartenenței la spațiul rusesc, pravoslavnic.

Pe de altă parte, Igor Dodon caută să se poziționeze ca un familist convins și un bun creștin și om al cetății: a făcut curățenie, cu familia, lângă o biserică din Chișinău, pune accentul, în varianta prescurtată a programului său electoral, pe „apărarea și consolidarea statalității” și „păstrarea valorilor creștine tradiționale”.

OBIECTIV: Mobilizarea electoratului pro-rus, moldovenist și tradițional; descurajarea electoratului pro-european și pro-românesc conservator, atașat de așa-numitele valori tradiționale.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: România este primul stat care a recunoscut Republica Moldova și principalul susținător al acestora; niciunul dintre candidații la președinție nu are o agendă clară pro-LGBT – au fost doar luări de poziție în sensul valorilor și toleranței europene, pentru niciuna dintre afirmații nu există dovezi.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Candidați la președinție au, într-adevăr, cetățenii ale altor țări, în principal România, unii au avut legături cu ONG-uri asociate cu George Soros.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: PSRM și altor forțe pro-rusești, Federației Ruse.

Cătălin Gomboș