25 oct.

„Republica Moldova trebuie să revină în «Lumea rusă» mediatică”

Igor Dodon își dorește ca posturile ruse să fie prezente, din nou, în casele moldovenilor, iar legea care limitează transmiterea canalelor respective pe teritoriul Republicii Moldova să fie abrogată. Problema e că legea respectivă va fi cam greu de găsit de găsit în Monitorul Oficial, întrucât în Republica Moldova nu există interdicții pentru posturile TV în limba rusă, ba chiar pot fi vizionate la orice distribuitor de servicii prin cablu; există doar anumite restricții pentru emisiuni informative și militare din state – inclusiv Rusia – care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

În același timp, rapoartele de monitorizare și studiile regionale arată că propaganda rusă reprezintă un pericol real pentru Republica Moldova, care este cel mai expus stat influenței acesteia

ȘTIRI:  „Dodon consideră că televiziunile rusești trebuie să revină  în audiovizualul Moldovei”, a titrat agenția rusă de știri TASS, făcând referire la declarațiile lui Igor Dodon într-un interviu oferit agenției.

„Legile care limitează difuzarea în Republica Moldova a televiziunilor în limba rusă trebuiesc modificate, iar unele posturi de televiziune ruse trebuie să revină, a declarat luni (19 octombrie n.red) președintele Igor Dodon în cadrul unui interviu online cu prim-adjunctul directorului TASS, Mihail Gusman.

„Eu insist că noi trebuie să întoarcem unele canale rusești telespectatorilor moldoveni, a declarat el”, notează agenția oficială rusă de presă.

Știrea a fost preluată insistent de presa din Republica Moldova, mai ales că tot acolo Dodon promite să readucă în curriculumul școlar studierea obligatorie a limbii ruse.

El a mai declarat că va insista asupra reluării difuzării posturilor de televiziune rusești în țara noastră. „Insist că trebuie să reluăm difuzarea unor canale rusești pentru telespectatorii moldoveni. Cu câțiva ani în urmă, Parlamentul a limitat difuzarea unor canale, iar pe altele pur și simplu le-a interzis. Sper că după alegerile prezidențiale vom reuși să adoptăm toate aceste legi”, a spus el, citat de Noi.md

SURSE: TASS, Noi.md
AFILIERE POLITICĂ:Kremlin, Igor Dodon/PSRM
DATA APARIȚIEI:19 octombrie
PUBLIC ȚINTĂ:electoratul rusofon, nostalgicii după URSS, persoanele care se consideră apropiate culturii ruse
AMPLIFICARE:Difuzată de un șir de instituții de presă, în special de limbă rusă, dar și din Rusia
CUI SERVEȘTE:Lui Igor Dodon, Moscovei
NARAȚIUNE CHEIE:Igor Dodon va face dreptatea și va readuce posturile TV ruse pe ecranele televizoarelor moldovenilor

NARAȚIUNI: 1. Republica Moldova este parte din „Lumea rusă”. 2. Anumite forțe au încercat să taie din legăturile cu lumea rusă, dar Igor Dodon restabilește un „adevăr istoric” și îndreaptă o „nedreptate”, odată cu limitarea posturilor TV în Republica Moldova. 3. (indirect) Igor Dodon este un unificator al societății moldovenești (vezi Transnistria) care a fost dezbinată din cauza asaltului asupra identității rusești.

CONTEXT/ETOS LOCAL:

Limba rusă are un rol important, atât de comunicare cât și simbolic/politic în Republica Moldova. Majoritatea populației românofone vorbește și rusa, iar minoritățile etnice comunică practic exclusiv în această limbă. Rusa este un simbol important pentru sovieto-nostalgici și pentru cei care, politic, optează pentru o mai mare apropiere de Moscova, iar televiziunea rusă încă reprezintă o legătură cu metropola.

În Republica Moldova  se vorbește deschis despre pericolul propagandei ruse începând cu anul 2014, atunci când a început conflictul armat din Ucraina, iar posturile TV rusești au fost acuzate în repetate rânduri că transmiteau știri false.  În iulie 2014, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a suspendat timp de șase luni transmiterea pe teritoriul Republicii Moldova a postului rusesc Russia 24. CCA constata atunci că postul respectiv de televiziune „reflectă conflictul ucrainean astfel încât opinia publică să fie manipulată prin intermediul termenilor utilizaţi, limbajul prezentatorilor postului e agresiv până la insulte directe”.

Totuși, Igor Dodon susținea că Russia 24 este „un canal bun” pe care îl privește acasă și promitea încă la începutul mandatului său că-l va aduce telespectatorilor din Republica Moldova.

La sfârșitul anului 2017, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat modificări la Codul Audiovizualului de atunci, limitatând transmisiunea anumitor emisiuni din anumite state: „În vederea asigurării securității informaționale a statului, se permite radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii transmisia programelor de televiziune şi radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”, potrivit textului oficial. Sau, mai exact se interzicea difuzarea știrilor și emisiunilor analitice și militare de la posturile TV din unele state, inclusiv Rusia, care nu au semnat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Legea a intrat în vigoare în februarie 2018. Totuși, experții constatau la scurt timp că unele instituții găsiseră și cum să o ocolească.

Mai multe rapoarte de monitorizare și studii, atât locale, cât și regionale au atras atenția asupra pericolului propagandei ruse pentru Republica Moldova. „Posturile ruseşti de televiziune, retransmise în Republica Moldova, sunt instrumente de propagandă informaţională a Federaţiei Ruse, utilizate în războiul informaţional împotriva Uniunii Europene, SUA şi NATO”, potrivit unui raport de monitorizare realizat de Asociația Presei Independente. Totodată, un studiu regional realizat în 2018  constata că „Republica Moldova este țara cea mai expusă din Europa Centrală și de Est la propaganda rusă, și respectiv cea mai vulnerabilă”.

Readucerea „Lumii ruse” în centrul atenției este în linia discursurilor pro-Dodon care caută să îl prezinte ca un unificator al unei Moldove dezbinate (vezi Tranisnitria) tocmai din cauza asaltului asupra identității rusești.

OBIECTIV: Promovarea narațiunii că Republica Moldova face parte din „Lumea rusă”; (indirect) legitimarea propagandei și narațiunilor false din mass-media rusă; promovarea imaginii lui Igor Dodon ca unificator al unei societăți dezbinate.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Posturile ruse de televiziune, sau „televiziunile în limba rusă”, așa cum scrie TASS nu au fost interzise în Republica Moldova. Au fost interzise, anumite categorii de emisiuni, considerate ca fiind primejdioase pentru securitatea informațională a Republicii Moldova.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Chiar dacă formula interdicției era pentru posturile care nu au semnat Convenția Europeană cu privire la Televiziunea Transfrontalieră, amendamentul respectiv a fost îndreptat în special împotriva posturilor ruse.

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Lui Igor Dodon, PSRM, Federației Ruse.

Cornel Ciobanu

Fake news, dezinformare, kompromat și discurs instigator la ură în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova.
Un proiect susținut de Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova