01 nov.

„România a invadat teritoriul sovietic al Basarabiei iar militarii regimului Antonescu au comis crime împotriva minorităților de acolo”

România a fost o putere fascistă care a invadat, în Al Doilea Război Mondial, actualul teritoriu al Republicii Moldova, iar forțele sale armate au comis crime de război împotriva minorităților din Basarabia. Narațiunea prezentată într-o intervenție a ambasadei Rusiei la Chișinău ignoră realitățile celui de-Al Doilea Război Mondial, când Basarabia a fost invadată și ocupată de URSS, în 1940, ca urmare a înțelegerii dintre aceasta și Germania nazistă; decizia României de a intra în război în 1941 a fost motivată de dorința de a-și elibera teritoriile cotropite. Narațiunea ambasadei pune accentul doar pe faptul – real – că regimul Antonescu a comis crime brutale în timpul conflagrației.

ȘTIRE: Declarația ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova

„Declarațiile ambasadei României în Republica Moldova cu privire la «ostașii căzuți eroic la 14 iulie 1941, pentru eliberarea „Basarabiei” de sub ocupația sovietică» a regimului Antonescu au stârnit nedumerire.

Afirmațiile reprezentanților oficiali de la București, care îndeamnă la «păstrarea memoriei eterne a eroilor» sună, la modul evident, cinic.

Ținem să reamintim că servitorii criminalului nazist, Antonescu, acțiunile căruia au fost condamnate de tribunalele de la Nurnberg și București, și a cărui memorie diplomații români îndeamnă să «nu o uite niciodată», au lăsat, într-adevăr, o moștenire greu de uitat.

Urmașii a zeci de mii de oameni, uciși și torturați de agresorii lui Antonescu și de călăul lui, Alexianu, locuitori ai Moldovei – moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari – probabil, nu vor putea uita crimele ticăloșilor fasciști, care și-au îndreptățit atrocitățile prin idea «luptei pentru reunificare». În context, putem oare considera «lupta pentru reunificare» – execuțiile în masă ale rușilor și evreilor în Transnistria de către administrația română de ocupație? Sau, poate, «lupta pentru reunificare» reprezintă participarea trupelor române de partea lui Hitler în Bătălia de la Stalingrad? Iar complicitatea adepților naziști ai lui Antonescu în înfometarea locuitorilor din Leningradul asediat?

Condamnăm cu vehemență rapoartele hulitoare de justificare ale criminalilor fasciști la o dată atât de sacră precum este cea de-a 75-a aniversare a Victoriei coaliției antihitleriste  asupra nazismului, în care, așa cum ar fi bine să le reamintim partenerilor români, strămoșii lor antifasciști au luptat curajos.”

SURSE:Ambasada Rusiei la Chișinău
AFILIERE POLITICĂ:Kremlin, apropiată de partidele proruse din R. Moldova, cu precădere PSRM
DATA APARIȚIEI:26 octombrie 2020
PUBLIC ȚINTĂ:Electoratul prorus și statalist, precum și minoritățile din Republica Moldova
AMPLIFICARE:Presă afiliată PSRM și portalurile informaționale de limbă rusă din Republica Moldova
CUI SERVEȘTE:PSRM și Igor Dodon în perspectiva alegerilor prezidențiale
NARAȚIUNE CHEIE:România, stat agresor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în campania pentru recucerirea Basarabiei

NARAȚIUNE:1. România a fost un stat agresor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a comis crime împotriva minorităților din Basarabia într-o tentativă de epurare etnică a acestui teritoriu, acțiunile sale fiind asemuite cu cele ale naziștilor. 2. Teritoriul Republicii Moldova a fost, de drept, parte din URSS și deci țintă/victimă a agresiunii. 3 (indirect) Nu URSS a început Al Doilea Război Mondial, alături de Germania, și nu URSS a invadat Polonia, Finlanda, țările baltice și România.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Ambasada Rusă la Chișinău a încercat, în ultima săptămână de campanie pentru alegerile prezidențiale, să agite tema pe care Moscova o susține încă din vremea celui de-al Doilea Război Mondial, că România ar urî minoritățile din Republica Moldova.

Cum încă și astăzi în Republica Moldova se mai poartă la nivelul societății această discuție legată de rolul României în cea de-a doua conflagrație mondială, despre originea etnică a cetățenilor Republicii Moldova și moștenirea lingvistică și culturală românească în acest spațiu, societatea este încă divizată pe aceste subiecte.

Apartenența geopolitică a mentalului colectiv neuniform creează largi dezbateri în societate, în principal din cauza tezelor sovietice privind originea moldovenilor și apartenența lor la un anume spațiu cultural.

Deși la nivel oficial, Partidul Socialiștilor și președintele Igor Dodon spun că nu mai doresc teme de geopolitică în societatea moldovenească, tot ei sunt cei care periodic folosesc aceste narațiuni pentru a-și ridica ratingul politic.

Reacția Moscovei vine după ce Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române, situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române, sărbătorită pe 25 octombrie.

Ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, a condamnat Pactul Stalin-Hitler (Molotov-Ribbentrop), despre care care a spus că a dus la anexarea Basarabiei de Uniunea Sovietică.

OBIECTIV: Principalul obiectiv este mobilizarea la urne a electoratului prorus și statalist, dar și a minorităților etnice din Republica Moldova, în marea lor majoritate ținute captive sub spectrul amenințării „românești, dar și europene”

Sunt răscolite temele istorice, cu o aplecare predilectă asupra tezelor propagandistice din vremea URSS, univoce și unilaterale, privind rolul „eliberator” al Armatei Roșii din Basarabia împotriva „invadatorilor fasciști”.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA/SUNT FALSE NARAȚIUNILE: România a intrat în Al Doilea Război Mondial cu obiectivul declarat de a recupera teritoriul Basarabiei, invadat și anexat de URSS cu un an mai devreme ca urmare a Pactului Molotov-Ribbentrop. Din acest motiv, decizia a beneficiat de susținere în România; pe de altă parte, continuarea războiului dincolo de Nistru a generat proteste și nemulțumiri, inclusiv în rândul armatei.

Ambasada Rusiei în Republica Moldova reia aceleași teme create după anexarea Basarabiei de URSS, potrivit cărora nu a fost vorba despre o anexare, ci de o eliberare. De asemenea, se folosește tehnica minciunii prin omisiune, dar și a „whatabout-ismului” specific retoricii sovietice și folosită foarte des pe timpul Războiului Rece.

Diplomații ruși nu pomenesc niciun cuvânt despre implicarea Moscovei în întreținerea în rândul minorităților din Basarabia a unei atitudini anti-românești.

De asemenea, nu se pomenește nimic despre faptul că această comemorare de la Orhei, localitatea Mana, este una dedicate Zilei Armatei Române; așadar este vorba de o tradiție militară care transcede regimurile. Acțiunile de această natură sunt periodice și se desfășoară într-un cadru similar, însă Ambasada Rusiei s-a autosesizat în această campanie pentru a crea un nou subiect de dispută pe teme istorice și geopolitice, în speranța activării unei teme clasice din arsenalul propagandistic al PSRM și a lui Igor Dodon.

Declarațiile reprezentanței diplomatice ruse au fost preluate rapid de presa afiliată PSRM și lui Dodon, precum și de portalurile în limba rusă.

Mai mult, intervenția ambasadei ruse vine concomitent cu vizitele de campanie în UTA Găgăuzia a lui Igor Dodon, acolo unde populația, formată din etnici găgăuzi, este majoritar rusofonă, bombardată mediatic de propaganda rusă și cu o atitudine cel puțin rezervată față de România și UE. Așadar, ambasada Rusiei la Chișinău a încercat să servească noi narațiuni de campanie în UTA Găgăuzia în zilele când șeful statului își făcea campanie acolo.

În concluzie, poziția României față de Pactul Stalin-Hitler și anexarea Basarabiei nu s-a schimbat niciodată, așa că „nedumerirea” Rusiei față de acest subiect este caducă.

Practicile de acest gen nu sunt noi. O recentă dezvăluire RISE Moldova din „arhiva Cernov” de la Moscova, mai precis a „subdiviziunii moldoveneaști” din cadrul Kremlinului, care gestionează Republica Moldova, arată că polit-tehnologii ruși, sub directivele serviciilor speciale rusești, scriau discursuri anti-românești pentru bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, încă de la alegerile locale din 2015.

SÂMBURE DE ADEVĂR:  Narațiunea se clădește pe evenimentele istorice, în care armata română și cea germană au participat la operațiunile militare comune pe frontul de Est împotriva Uniunii Sovietice.

Au existat o serie de incidente între armata română și diverse grupuri de partizani, dar și o serie de crime pe care militarii români le-au comis asupra populației locale din rândul minorităților, atitudini pe care România le-a recunoscut deja la nivel oficial și internațional.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Igor Dodon și, în general, propagandei ruse.

REACȚII OFICIALE: Ambasada României la Chișinău a avut următoarea reacție la declarațiile diplomației ruse:

„Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași. Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova.

România are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului și este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenita în cadrul Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în timpul președinției române a acestei organizații”.

Mădălin Necșuțu

Fake news, dezinformare, kompromat și discurs instigator la ură în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova.
Un proiect susținut de Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova